Reteaua Corect

Proiect: Toţi conducătorii de doctorate să aibă un profil academic public

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus un proiect de lege pentru îmbunătăţirea transparenţei în universităţile din România, atât în ceea ce priveşte activitatea academică a conducătorilor de doctorate, cât şi în privinţa proceselor administrative, financiare şi executive ale universităţilor. Inițtiativa legislativă prevede ca toţi conducătorii de doctorate să își facă public profilul academic pe pagina web, acreditată, a universităţii, scrie HotNews.

Iniţiativa legislativă prevede că, dacă un student doreşte să urmeze un doctorat la o universitate de renume din afara ţării să poată găsi cu uşurinţă informaţii privind cadrele didactice, cariera lor academică, publicaţiile acestora sau temele de cercetare, scrie News.ro.
Potrivit Silviei Dinică, pe multe dintre website-urile universităţilor româneşti nu există nicio informaţie publică despre profilul academic al conducătorilor de doctorate, de multe ori, nici măcar lista completă a acestora sau datele de contact.
Acest lucru afectează major credibilitatea şcolilor doctorale şi face ca admiterea studenţilor la studiile doctorale să fie mai degrabă o înţelegere personală între profesor şi student şi mai puţin o alegere informată bazată pe interesele academice ale studentului. Astfel, propunerea legislativă vizează publicarea CV-urilor şi a profilurilor academice ale tuturor conducătorilor de doctorate din România.
”Este necesar să înlăturăm cortina groasă care ascunde în acest moment informaţiile despre coordonatorii de doctorate şi lucrările doctoranzilor. În caz contrar, şcoala doctorală românească va continua să îşi piardă din credibilitate. Nu este normal să aflăm despre coordonatorii de doctorate şi lucrările diverşilor doctoranzi doar în momentul în care apar controverse publice sau articole de investigaţie în presă.”, a subliniat Silvia Dinică.
Proiectul vizează transparentizarea deciziilor structurilor de conducere din universităţi.
De cele mai multe ori, pentru aflarea informaţiilor privind deciziile structurilor universitare, şi nu numai, este nevoie de o adevărată muncă de investigaţie din partea cetăţenilor şi de solicitări oficiale, prin legea 544/2001, pentru care răspunsurile pot întârzia.
Iniţiativa legislativă vine să clarifice faptul că toate regulamentele, deciziile, hotărârile, componenţa şi datele de contact, rapoarte de activitate şi alte informaţii se vor publica, în format electronic accesibil pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare, pe site-urile oficiale ale instituţiilor de învăţământ superior, în termen de 30 de zile de la redactarea, încheierea, adoptarea sau actualizarea lor.
”Transparentizarea nu ar trebui să fie văzută ca o sperietoare pentru învăţământul superior, ci ca un aspect firesc în desfăşurarea activităţii universitare, care duce la creşterea încrederii populaţiei în universităţile româneşti!”, a declarat Silvia Dinică.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.