Reteaua Corect

Probleme cu programul Anghel Saligny

Scris de newsreporter in 16 octombrie 2021 la 11:26, in Social. 415 vizualizari Intra in discutie Tagurianghel saligny, PNL shortlinkhttp://crct.ro/nyzI

EXCLUSIV Programul Anghel Saligny: În patru zile, printr-o firmă cu cifră de afaceri zero în ultimii trei ani, o rețea liberală din Maramureș a prins contracte de consultanță de 900.000 de lei, de la primării PNL, conform G4Media.

Mai multe contracte semnate, zilele trecute, de câteva primării liberale din nordul țării oferă indicii despre existența unei rețele clientelare de alocare a banilor din Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, aprobat, în urmă cu o lună, de guvernul condus de premierul PNL, Florin Cîțu,,după cum rezultă din documentele consultate de G4Media.ro.

În decurs de patru zile (1-4 octombrie), primarii din patru comune din Maramureș, cu edili PNL, au atribuit contracte de consultanță pentru obținerea de fonduri din acest Program.

 

Cele șapte contracte, în valoare totală de aproape 900.000 de lei, au ajuns la firma Nordxpert Consulting SRL, societate cu cifră de afaceri 0 în perioada 2018-2020, care și-a schimbat în vara acestui an obiectul de activitate din ”repararea articolelor fabricate din metal” în ”consultanță pentru afaceri și management”.

Cu aceeași ocazie, societatea a fost cedată de soția unui membru PNL din Baia Mare, pe nume Marius Șerban Bondici, unui partener de afaceri al acestuia. Cei doi conduc o altă firmă, EDS Electric SRL, care, de la intrarea la guvernare a PNL, a obținut milioane de lei din contracte de consultanță și lucrări de construcții cu primării conduse de liberali din Maramureș.

Numai în 2021, aproape 80% din cei 1,8 milioane de lei contractați de EDS Electric din bani publici au ca sursă instituții cu șefi din PNL. Bondici respinge orice legătură între calitatea sa de membru PNL și toate aceste contracte: ”Sunt doar simple speculații.”

Miliardele de lei aprobate de Guvernul Cîțu, în septembrie 2021, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru lucrări necesare comunităților locale, sunt vizate deja de o rețea din care fac parte colegi de partid ai acestuia.

Pentru alocarea banilor, primul pas este întocmirea unor cereri de finanțare/consultanță/proiecte/studii de fezabilitate, iar câteva primării din Maramureș au făcut deja acest lucru. Astfel, între 1 și 4 octombrie, comunele Copalnic Mănăștur, Giulești, Groși și Bogdan Vodă au atribuit direct contracte de aproape 900.000 de lei pentru astfel de servicii.

Toate patru sunt conduse de edili liberali. De fiecare dată, câștigătoare a procedurilor a fost firma Nordxpert Consulting SRL Baia Mare, obiectul contractelor stabilind clar pentru ce se plătesc banii: ”Consultanta cerere de finantare si consultanta managementul investitiei pentru obiectivele de investitii prevazute a fi realizate prin Programul National de Investitii Anghel Saligny”.

biectul unuia dintre contracte, atribuit de comuna Bogdan Vodă sursa: SICAP

Nordxpert Consulting SRL este proaspăt intrată pe piața de consultanță, anterior având obiect de activitate principal ”repararea articolelor fabricate din metal, repararea mașinilor și echipamentelor” și ”repararea echipamentelor electrice”.

Schimbarea obiectului de activitate în ”consultanță pentru afaceri și management” a avut loc pe 8 iunie 2021, pe fondul unor anunțuri repetate ale liderului de atunci al PNL, Ludovic Orban, legat de aprobarea unui ”PNDL3”  (viitorul Program ”Anghel Saligny”) și exact cu o zi înainte de o ședință a Consiliului Județean Maramureș (lider, tot un liberal), unde s-au alocat bani pentru ”susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare”.

Cu acea ocazie, cele patru localități care au atribuit contracte către Nordxpert Consulting au primit peste 2 milioane de lei, reprezentând circa 8% din cei 26,1 milioane de lei împărțiți către 75 de unități administrative.

Tot pe 8 iunie 2021, pe lângă schimbarea denumirii societății din Set & Go SRL în Nordxpert Consulting, asociatul unic Ioana Georgeta Bondici și-a cedat părțile sociale și calitatea de administrator lui Robert Molcsan.

Sursa: G4Media.ro

Ioana Georgeta este soția lui Marius Șerban Bondici, consilier local PNL în Consiliul Local Baia Mare până în 2016 și fost lider al Organizației locale de tineret. Bondici este director tehnic al societății EDS Electric, la care unic asociat și administrator este Robert Molcsan. Până în 2019, cei doi au fost asociați în firma Werner SRL.

 

 

G4Media

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.