Reteaua Corect

Principalele noutăți din știință anunțate în luna mai

Scris de newsreporter in 31 Mai 2017 la 12:57, in Social. 90 vizualizari Intra in discutie Taguridescoperiri, medicina, noutati, stiinta shortlinkhttp://crct.ro/nqRH

Cunoașterea științifică se diversifică continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie sau despre mediu. Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii mai, scrie Agerpres.

Sursa imagine: financiarul.ro

Spațiu

* Spațiul dintre planeta Saturn și inelele sale pare să fie ''relativ lipsit de praf'', a anunțat NASA la 1 mai. Surprinzătoarea descoperire vine în urma datelor colectate de sonda Cassini care a făcut prima ''imersiune'' între Saturn și inelele sale. Acest lucru ar putea fi o veste bună pentru Cassini permițându-i sondei să efectueze următoare 21 de ''imersiuni'' fără a mai utiliza antena sa în formă de disc pentru a se apăra de particulele de praf, având în vedere că folosirea antenei ca scut contra particulelor de praf a dus la pierderea contactului cu sonda Cassini în timpul traversării primului inel. Sonda Cassini, lansată în 1997, orbitează în jurul Saturn din 2004. Ea este programată să facă prima imersiune în atmosfera acestei planete în luna septembrie, încheindu-și astfel misiunea.

* Sonda spațială Juno, care orbitează planeta Jupiter din luna iulie 2016, a detectat uragane uriașe la polii acesteia și a cules date fără precedent despre atmosfera și interiorul celei mai mari planete din Sistemul Solar. NASA a publicat la 22 mai în revista Science primele două studii efectuate pornind de la datele primite de la sonda de 3,6 tone în timpul primei sale apropieri de Jupiter pentru a încerca să-i afle misterele. Orbita eliptică a lui Juno a permis oamenilor de știință să facă observații cu totul noi. Sonda a putut astfel să survoleze polii lui Jupiter și s-a apropiat la mai puțin de 5.000 de kilometri de straturile atmosferice superioare ale planetei.

* Procrearea în spațiul cosmic ar putea fi posibilă în viitor, potrivit unei echipe de oameni de știință japonezi care a obținut pui de șoareci sănătoși din spermă congelată și stocată timp de nouă luni pe Stația Spațială Internațională (ISS). Potrivit oamenilor de știință al căror studiu a fost publicat la 22 mai în jurnalul ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' (PNAS), aceste rezultate ar putea avea implicații importante pentru înființarea unor ''posibile'' colonii umane în spațiu. Aceasta este prima dată când un astfel de experiment este realizat pe mamifere, a declarat profesorul Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea din Yamanashi din Kofu, Japonia, care a condus această lucrare.

Știință&Tehnologie

* Un atac cibernetic denumit ''WannaCry'', de tip ransomware, de o amploare fără precedent la scară mondială, a fost lansat și s-a propagat din 12 mai, afectând zeci de mii de computere din locuințe, sedii de firme și agenții guvernamentale, în acestea infiltrându-se programe malițioase (malware) care au criptat și blocat accesul la conținut până când utilizatorii au fost dispuși să plătească între 300 și 600 de dolari în monedă virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fișierelor. Circa 150 de țări se pare că ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securității cibernetice care a găsit un așa-numit întrerupător pentru dezactivare.

* Hewlett Packard Enterprise (HPE) a prezentat la 16 mai prototipul unui nou computer despre care se spune că ar putea face față celui mai ridicat flux de date dintre toate sistemele similare din lume. Prototipul conține o memorie de 160 TB și este capabil să gestioneze de cinci ori mai multă informație decât cea conținută de toate cărțile existente în Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, potrivit companiei cu sediul în Palo Alto, California. Acesta este cel mai recent prototip al proiectului de cercetare intitulat "The Machine", dezvoltat de HPE, prin care se intenționează crearea unor computere super rapide, al căror concept este centrat pe memorie. În prezent, interacțiunea dintre procesoare, spațiul de stocare și memorie poate încetini computerele, precizează sursa citată.

* Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a inaugurat la 9 mai un nou accelerator liniar, denumit Linac 4, o mașinărie care va permite realizarea de măsurători mai precise ale particulelor fundamentale în cadrul LHC, pentru a înțelege mai bine modul în care s-a format Universul. Conform directorului general al CERN, Fabiola Gionotti, introducerea noului accelerator liniar Linac 4 va "crește considerabil capacitatea experimentelor derulate în cadrul LHC" pentru "a obține măsurători mult mai precise ale proprietăților bosonului lui Higgs" dar și ale proprietăților altor particule și subparticule. Folosirea acestui accelerator va contribui la dublarea fasciculului energetic cu care este alimentat LHC.

Planeta

* Un studiu publicat la 22 mai în prestigioasa revistă PLOS One susține că Europa și nu Africa ar fi leagănul umanității, ceea ce contrazice teoria general acceptată de paleoantropologi, conform căreia strămoșii oamenilor s-au desprins din maimuțe în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani în Africa, unde descendenții lor au rămas timp de peste 5 milioane de ani, înainte de a începe răspândirea spre alte areale geografice. Acest studiu se bazează pe analiza a două fosile de hominizi cu dinți asemănători celor umani, considerate a reprezenta veriga lipsă a separării de maimuțele antropoide, ce au fost descoperite în Bulgaria și Grecia și datează de 7,2 milioane de ani. Cele două fosile au fost încadrate în specia Graecopithecus freybergi, poreclită "El Graeco" de cercetători și demonstrează că strămoșii oamenilor trăiau deja în Europa cu 200.000 de ani înainte de cele mai vechi fosile de hominizi descoperite în Africa.

* Lupii s-au întors în Danemarca pentru prima dată în două secole, fapt confirmat prin intermediul ADN-ului, a anunțat la 4 mai Peter Sunde de la Universitatea din Aarhus. Animalele au venit din Germania și s-au stabilit în vestul Danemarcei, o regiune agricolă, considerată cea mai puțin populată din această țară scandinavă. "Ei au parcurs un drum lung, de peste de 500 de kilometri. Credem că este vorba de exemplare tinere, respinse de familiile lor, aflate în căutarea de noi terenuri de vânătoare", a indicat cercetătorul. Dovada acestei întoarceri a fost stabilită — dincolo de probele ADN — pe baza prelevării de amprente și a supravegherii video a locurilor în care a fost bănuită prezența lupilor. Cercetătorii au stabilit profilul genetic a cinci exemplare, patru masculi și o femelă, însă numărul acestora ar putea fi mai mare. Locația animalelor este păstrată secretă pentru a nu atrage potențiali vânători. Lupii au dispărut din Danemarca în secolul al XIX-lea, fiind exterminați de vânători.

* Luxemburg, Cipru, Malta, Grecia și Austria oferă cele mai curate ape pentru scăldat din Europa, conform unui raport publicat la 23 mai de Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu (AEM). Concluziile sunt bazate pe teste ale calității apei efectuate în peste 21.000 zone de plajă, râuri și lacuri din Europa în 2016, inclusiv în Elveția și Albania, state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. România se află printre țările în care toate apele de scăldat incluse în raport au obținut un scor al calității cel puțin ''suficient'' în anul 2016.Circa 1,5% dintre apele de scăldat — în total 316 — au fost evaluate ca având o calitate slabă, constituind un risc de îmbolnăvire, precum diaree, însă numărul acestora este în scădere față de 2015 (383). Cel mai mare număr de ape de scăldat cu o calitate ''slabă'' au fost în Italia (100 sau 1,8%), Franța (82 sau 2,4%) și Spania (39 sau 1,8%). Mostrele au fost testate pentru două tipuri de bacterii — Escherichia coli, sau E coli, și enterococul intestinal.

Medicină

* Guvernul italian a adoptat la 19 mai un decret-lege care-i obligă pe părinți, cu riscul plății unor amenzi grele, să-și vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la școală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează țara de la începutul anului. Cele 12 vaccinuri care sunt de acum obligatorii în Italia au rolul de a preveni următoarele boli: poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita B, haemophilus B, meningita B și C, rujeola, rubeola, oreionul, tusea convulsivă și varicela.

* O echipă de medici turci i-au implantat unui tânăr urechile, realizate din cartilagiu prelevat de mama pacientului, fiind prima operație de acest tip care se realizează în lume, s-a anunțat la 23 mai. Pacientul în vârstă de 22 de ani suferea de anotie, o malformație congenitală care împiedică dezvoltarea urechilor și a fost operat fără succes de 11 ori, în intervenții în care s-a încercat să se reconstituie organul utilizând propriul cartilagiu. În final, o echipă de medici de la Facultatea de Medicină din Universitatea Gaziantep (sud-estul Turciei) a utilizat cartilagiu prelevat din coasta mamei pacientului pentru a-i reconstitui urechile. "Este prima operație în care s-au creat urechi folosind țesut de cartilagiu de la altă persoană. Am realizat toate aceste operații la Facultatea de Medicină din Universitatea Gaziantep și suntem mândri. Această operație va deschise drumul spre alte cazuri", a declarat medicul chirurg Mehmet Mutaf, unul dintre participanții la operație.

* Agenția americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde la 23 mai comercializării unui prim medicament anticancer care țintește tumorile cu profil genetic specific și nu organul afectat. Medicamentul, Keytruda (pembrolizumab), produs de laboratoarele Merck, este un imunoterapeutic și poate fi utilizat pentru a trata tumori la copii și adulți care nu pot fi operați și care au caracteristici genetice specifice detectabile prin biomarkeri. Acest tratament poate fi aplicat și la pacienți cu cancer colorectal care a continuat să avanseze după chimioterapie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.