Reteaua Corect

PressOne - veridict de plagiat în cazul lui Vâlcov

Scris de newsreporter in 21 octombrie 2019 la 09:25, in Social. 56 vizualizari Intra in discutie Taguridarisu vâlcov, doctorat, plagiat, verdict shortlinkhttp://crct.ro/nv9E

Darius Vâlcov, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanțe fără să indice vreo sursă, scrie PressOne.ro.

Acesta este verdictul Comisiei de Etică și Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice (ASE) și a fost emis în urma unei sesizări primite la scurt timp după ce PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, că teza de doctorat a lui Vâlcov este plagiată. 

„49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, așa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susținerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE. 

Decizia de plagiat a fost luată în data de 26 iulie 2019 de către toți cei 11 membri prezenți, însă abia la finalul săptămânii trecute a fost făcută publică pe site-ul ASE. 

Deși a fost invitat în fața Comisiei de Etică pentru a-și susține poziția față de acuzațiile aduse și pentru a se apăra, fostul consilier al premierului Dăncilă nu s-a prezentat.   

Imediat după publicarea anchetei despre teza sa, Darius Vâlcov susținea într-un comentariu pe Facebook că este „exclus” ca aceasta să fie plagiată. Între timp, Vâlcov – care a fost demis de premierul Viorica Dăncilă la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea – și-a desființat contul de Facebook.

Postarea prin care Vâlcov răspundea acuzațiilor de plagiat publicate, în premieră, de PressOne.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a declarat că raportul Comisiei de Etică a fost trimis încă din luna august la Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Istudor ne-a mai declarat că tot atunci a trimis către CNATDCU și propunerea de retragere a titlului de doctor a lui Darius Vâlcov. 

CNATDCU are, în această săptămână, ședințe ale comisiilor de specialitate – dar și ședința extinsă a Consiliului General.

***

Verdictul Comisiei de Etică a ASE nu lasă loc niciunei interpretări: teza de doctorat a lui Darius Vâlcov este plagiată. 

Concluzia Comisiei de Etică și Deontologie Profesională a ASE din 26.07.2019

Pentru a se ajunge la această concluzie, două comisii distincte din cadrul ASE au analizat cele 100 de pagini care au făcut obiectul sesizării. 

  • Prima: O subcomisie a Comisiei de Etică. 
  • A doua: O Comisie tehnică nominalizată de către Școala Doctorală în Finanțe și mandatată de Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) al ASE. 

Ambele entități de control au avut drept sarcină să verifice acuzațiile cuprinse în sesizarea de plagiat care viza teza lui Vâlcov.

Ce spune Comisia tehnică

Comisia de Etică a ASE a cuprins în raportul său final și o parte din concluziile Comisiei tehnice a Școlii Doctorale în Finanțe, cea care i-a atribuit în 2008 titlul de doctor fostului consilier al premierului Dăncilă. 

Această comisie a identificat, în analiza făcută prin „compararea paginilor din teză cu paginile din sursele corespunzătoare menționate în sesizare”, un volum ridicat de plagiat din teza lui Darius Vâlcov.

Cei cinci profesori membri ai acestei comisii au confruntat paginile incriminate până la nivel de paragraf, rând și cuvânt, „evidențiindu-se schimbări de topică a frazelor sau înlocuirea unor cuvinte cu sinonime «întreprindere» în loc de «organizație» și «unitate economică»”.

Tot Comisia tehnică a arătat că situațiile de preluare din teza lui Vâlcov sunt „mozaicate” și au fost „greu de analizat, unele din cele 11 surse (cărți) fiind puțin sau deloc cunoscute, pentru consultare fiind solicitate prin schimbul intra-bibliotecar”.  

De altfel, în ancheta publicată în februarie am arătat că sursele pe care le-am identificat ca fiind cele din care a plagiat Darius Vâlcov sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.

Tot Comisia tehnică a stabilit că din cele 100 de pagini reclamate ca plagiate, 86,54 de pagini – adică 40,8% din totalul celor 212 pagini cât are întreaga teză – au fost identificate ca fiind preluări din alți autori. 

În aceste 86,54 de pagini s-au identificat trei forme distincte prin care s-a realizat plagiatul: 

  • 17,4 pagini au indicată sursa în paranteză sau ca notă de subsol, însă conținutul preluat nu este pus între ghilimele;
  • 19,42 pagini au indicată sursa prin includerea lucrării în bibliografia de la finalul tezei, dar conținutul preluat nu este pus între ghilimele;
  • 49,72 pagini copiate – adică 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei – nu au indicat sursa în niciun fel, ceea ce „este interpretat ca ascundere a originii reale, însușire a contribuțiilor unor terți și prezentarea acestora drept contribuții proprii, originale”.

Ce spune Comisia de Etică

Constatările făcute de Comisia tehnică a Școlii Doctorale în Finanțe au fost atât de clare încât luarea unei decizii în cazul tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov a fost o formalitate pentru Comisia de Etică a ASE. 

Astfel, Comisia a stabilit că teza de doctorat a lui Darius Vâlcov „cuprinde o proporție ridicată de preluări de fragmente de text, aparținându-le altor autori, de cele mai multe ori cu reformulări minore: inversiuni de cuvinte, utilizări ale unor sinonime, trunchieri ale unor fraze, adăugiri de cuvinte)”. 

O constatare importantă, menționată în raportul Comisiei de Etică, este că ghilimele lipsesc complet din cele 100 de pagini analizate și că singurele șase rânduri care apar puse între ghilimele sunt, de fapt, copiate și ele, apărând ca atare în sursa originală de unde a plagiat Vâlcov. 

O altă încălcare a normelor de atribuire constatată se referă la copierea surselor citate de autorii plagiați. Astfel, acolo unde autorul original folosea o trimitere printr-o notă de subsol către sursa care a stat la baza ideilor sale, Vâlcov a plagiat și conținutul, dar și trimiterea din notele de subsol. 

Verdictul final al Comisiei de Etică a fost luat strict pe baza celor 49,72 de pagini plagiate în care fostul consilier al premierului Dăncilă nici nu a folosit ghilimele și nici nu a menționat sursa. 

„49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, așa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susținerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE. 

Bazându-se doar pe paginile fără ghilimele și în care sursa nu a fost menționată nici în notele de subsol și nici în bibliografia finală, verdictul de plagiat nu poate fi contestat prin niciun argument. 

Totuși, Comisia de Etică a ASE a evitat să menționeze explicit, în decizia finală, alte două situații de plagiate evidente: 

(1) 17,4 pagini care au indicată sursa în paranteză sau ca notă de subsol, dar conținutul preluat nu este pus între ghilimele, și 

(2) 19,42 pagini care au indicată sursa prin includerea lucrării în bibliografia de la finalul tezei, dar conținutul preluat nu este pus între ghilimele. 

Continuarea pe PressOne.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.