Reteaua Corect

Povestea misteriosului decret de naștere a SRI

Serviciul Român de Informații a împlinit marți 29 de ani de la înființare și, foarte interesant de remarcat, pînă la ora redactării nu a postat nicio glumiță pe această temă, prin Biroul de presă, scrie Bogdan Tiberiu Iacob în Inpolitics.ro.

De 27 de ani, serviciul funcționează în baza unei legi adoptate de parlamentul României și intrate în vigoare în martie 1992.
Se știu mai puține, însă, despre felul în care a funcționat serviciul de la naștere pînă la apariția respective legi, adică timp de doi ani. Asta pentru că, în mod ciudat, decretul de înființare a fost secretizat și de negăsit în anii scurși de atunci.
Vom repara această mică nedreptate istorică prezentînd în facisimil misteriosul decret al lui Ion Iliescu, pe atunci doar președinte al CPUN – o structură mai mult revoluționară decît bazată juridic -, din 26 martie 1990, prin care acesta lansa la apă noua structură de informații. O decizie niciodată dezbătută în plenul CPUN și un decret niciodată prezentat marelui public, după cum presa a remarcat în repetate rînduri.

Asta pentru că activitatea struțo-cămilei CPUN, din februarie-mai 1990, a inclus o serie de decrete „cu caracter specific”, care „din considerente de securitate națională”, nu au fost publicate niciodată în Monitorul Oficial. Pe lîngă cel de înființare a SRI, între respectivele documente de numărau decretul 184/28.03.2990 privind numirea directorului SRI, în persoana lui Virgil Măgureanu, decretul 204/7.05.1990 privind infiintarea Unitatii Speciale de Paza si Protocol și salarizarea personalului acestuia; decretul 229/16.05.1990 privind structura organizatorică, efectivele și finanțarea SRI etc.

Vor fi fost mai multe motive pentru care decizii de maximă importanță au fost ținute la acea vreme – dar și ulterior – departe de ochii și judecata marelui public; în cazul SRI, unul dintre motive era și faptul că, potrivit conținutului – extrem de restrîns – serviciul se subordona direct președintelui CPUN, și apoi al României. Ce ordine directe va fi dat Ion Iliescu SRI în cei doi ani în care a funcționat acest sistem nu vom afla, probabil, prea curînd.
Legea care a corectat acest mecanism a venit în 1992, de atunci, însă, chiar și ea a devenit depășită de vremuri și se tot clamează necesitatea modificării și modernizării ei. Lucru care nu se întîmplă, însă, niciodată. Iar SRI rămîne, pe mai departe, singurul serviciu de acest tip militarizat și nu civil, din întregul NATO. 

Citește continuarea pe Inpolitics.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.