Reteaua Corect

Polonia se va opune prin veto recunoașterii de către UE a părinților de același sex

Scris de newsreporter in 12 decembrie 2022 la 10:20, in Social. 335 vizualizari Intra in discutie Tagurilgbt, parinti de acelasi sex, polonia, UE, veto shortlinkhttp://crct.ro/nAAi

Polonia va bloca propunerile Uniunii Europene pentru a se asigura că drepturile părinților de același sex și ale copiilor lor sunt recunoscute legal în toate statele membre ale blocului comunitar, afirmă un ministru adjunct al justiției, informează notesfrompoland.com. Miercuri, Comisia Europeană a adoptat o propunere de armonizare a normelor privind recunoașterea parentalității în întreaga UE. În prezent, anumite drepturi părintești derivă din legile naționale, în loc să fie standardizate în întregul bloc, relatează Știripesurse.

În timp ce în multe state membre, cuplurile de același sex au dreptul de a fi recunoscute ca părinți ai unui copil, acest lucru nu este valabil în Polonia, care a fost clasată în ultimii trei ani de către ILGA-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles, drept cea mai rea țară din UE pentru persoanele LGBT.

Într-un caz de referință, Curtea Supremă Administrativă din Polonia a decis în 2019 că un cuplu polonez de același sex al cărui fiu s-a născut în Regatul Unit nu a putut transcrie certificatul de naștere al acestuia în registrul civil polonez. Judecătorii au considerat că a face acest lucru ar reprezenta "o amenințare la adresa ordinii juridice poloneze".

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, afirmă că o astfel de lipsă de recunoaștere "pune copiii în pericol, deoarece aceștia nu ar avea acces garantat la drepturile lor". Comisia dorește să se asigure că "atunci când o familie se mută dintr-un stat membru în altul, ea rămâne o familie".

Katrin Hugendubel, de la ILGA Europe, a declarat pentru Euronews că situația actuală din unele țări înseamnă că părinții pot fi împiedicați să ia decizii cu privire la tratamentul medical al copilului lor sau chiar să îl ia de la grădiniță. "Toți copiii ar trebui să aibă aceleași drepturi, indiferent de modul în care au fost concepuți sau născuți și de tipul de familie", adaugă comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Propunerea comisiei a întâmpinat rezistență din partea guvernului național-conservator al Poloniei, care a întreprins în ultimii ani o campanie vehementă împotriva așa-numitei "ideologii LGBT", pe care o prezintă ca pe un import occidental periculos care subminează valorile tradiționale poloneze și amenință chiar statul însuși.

Anul trecut, când planurile au fost discutate la Bruxelles, ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, a încercat să le blocheze, a relatat la vremea respectivă săptămânalul de dreapta Do Rzeczy.

După ce Comisia a adoptat propunerea săptămâna aceasta, unul dintre adjuncții lui Ziobro, Sebastian Kaleta, a declarat pentru televiziunea de stat TVP că, "atâta timp cât [acest] guvern se află la conducerea Poloniei, acest document nu va intra niciodată în vigoare".

Planurile ar face ca "drepturile din Europa de Vest... să fie obligatorii în Polonia", a avertizat el, și ar "deschide calea către alte reglementări ale dreptului familiei", cum ar fi recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex sau ideea că există "zeci de "genuri"".

Ziobro și Kaleta fac parte din Polonia Unită (Solidarna Polska), un partener junior de dreapta dură în coaliția de guvernare, care adoptă o linie mai eurosceptică decât principalul partid de guvernământ, Lege și Justiție (PiS).

Cu toate acestea, vorbind pentru Do Rzeczy în această săptămână, Kaleta a declarat că "au existat deja multe discuții pe această temă și guvernul  este de acord cu recomandările ministrului Zbigniew Ziobro".

Reynders recunoaște că s-ar putea să fie greu de "convins toate cele 27 de țări ale UE" să susțină măsurile, care vor fi votate de miniștrii justiției naționale. Dacă acest lucru nu va fi posibil, "vom vedea dacă există posibilități de a merge mai departe cu o 'cooperare consolidată'", a adăugat el, citat de serviciul de presă Niezalezna.

În timp ce sondajele de opinie arată că o majoritate din ce în ce mai mare de polonezi sunt în favoarea recunoașterii legale a parteneriatelor între persoane de același sex, sprijinul pentru dreptul cuplurilor de același sex de a adopta copii rămâne scăzut, în jur de 10-18%, potrivit sondajelor realizate de CBOS, Ipsos, IBRiS și Estymator în 2019 și 2020.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.