La primele ore ale zilei de 14 ianuarie 2020, la un bloc de apartamente din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei s-au auzit țipete.
Șocat și speriat, un locuitor a sunat la poliție pentru a raporta ceea ce părea un atac asupra unei femei. Dar nu a venit nimeni.
Țipetele au continuat, alături de bubuituri puternice și strigăte de ajutor. Au mai fost efectuate șase apeluri către serviciile de urgență, dar polițiștii nu au sosit.
Vecinii, temându-se acum de ce e mai rău, au decis să ia lucrurile în propriile mâini și au spart ușa apartamentului. Dar era prea târziu.
Țipetele încetaseră, iar femeia era moartă.
Poliția nu răspunde la apeluri
Vera Pehteleva fusese înjunghiată de mai multe ori, bătută și sugrumată cu un cordon de fier de fostul ei iubit într-un atac care a durat trei ore și jumătate.
La acea vreme, poliția a spus că nu erau ofițeri sau mașini de patrulare în zonă care să intervină. Dar mai târziu, cinci ofițeri au fost găsiți vinovați de cauzarea morții din neglijență și au fost condamnați la 18 luni de închisoare.
Instanța a spus că sentințele, care au fost văzute de mulți drept blânde, sunt adecvate, deoarece lipsa ofițerilor era o problemă pentru „întreaga forță a Poliției”.
Rusia are una dintre cele mai mari forțe de poliție din lume, peste 900.000 de ofițeri pentru a deservi o populație de 146 de milioane de locuitori, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Interne. Are aproape 630 de ofițeri la 100.000 de oameni - mai mult decât dublu față de SUA sau Marea Britanie.
Dar în august, șeful Ministerului de Interne Vladimir Kolokoltsev a declarat că țara are o lipsă „critică” de ofițeri de poliție, care ar putea afecta rata criminalității.
Cum poate fi așa, având în vedere numărul mare de ofițeri?
Salarii mici, stres și corupție
Geografia întinsă a Rusiei și lipsa personalului de suport sunt parțial de vină. Dar problemele recente provin din scăderea masivă a numărului de polițiști - și mulți dintre cei care au plecat sunt ofițeri cu experiență.
Mulți foști ofițeri de poliție ruși au declarat pentru BBC că părăsesc Poliția și optează pentru locuri de muncă mai puțin stresante și mai bine plătite.
„Nu au ajustat deloc salariul”, a spus un fost ofițer din Rostov, în sud-vestul Rusiei. „După inflație și noile prețuri, nu este suficient”. A renunțat pentru a deveni șofer de taxi.
Un alt prieten polițist este acum curier.
Amândoi câștigă de două ori mai mult decât atunci când lucrau ca ofițerii de poliție.
"Am ajuns la gradul de maior. Dar totuși o persoană care lucrează la un supermarket câștiga mai mult decât mine. Numai un idiot s-ar încadra acum în poliție", spune fostul ofițer din Rostov.
BBC a descoperit că forțele de poliție suprasolicitate refuză acum să deschidă dosare, chiar și după ce a fost depusă o declarație.
„Toată lumea are 10 zile pentru a examina declarațiile, fie că sunt cinci sau 50, așa că, evident, calitatea muncii se deteriorează”, argumentează un detectiv din regiunea siberiană a Rusiei.
„Dacă există vreo zece lucruri pe care trebuie să le facă – să cheme vecinii, să interogheze martorii, să viziteze locul crimei – vor face doar una sau două și vor nota că „nu a fost posibil” să le bifeze și pe celelalte.
„Atunci refuză să deschidă dosare – așa că nu va fi nicio investigație”, spune el.
Pe măsură ce numărul ofițerilor scade, presiunile asupra celor care rămân cresc.
Foști ofițeri au declarat pentru BBC că acest lucru duce la corupție.
„Lucrurile se vor înrăutăți. Vor fi falsificate probe, vor fi bătăi țintite, pur și simplu nu va mai fi timp să investigăm nimic în mod corespunzător.
"Ai o pistă și trebuie să o urmărești? Mult mai simplu să târăști primul suspect la secție și să-l bați, așa că el își asumă vina."
Unii ofițeri sunt închiși pentru acțiunile lor - subțiind și mai mult rândurile poliției.
Asta i s-a întâmplat lui Serghei, un fost ofițer care a lucrat în poliție șase ani, a fost condamnat pentru că a bătut un traficant de droguri. Serghei spune că a simțit presiune să-l aresteze pe dealer și l-a lovit doar când era pe cale să-și mănânce drogurile pentru a ascunde dovezile.
El mai spune pentru BBC că resursele poliției sunt atât de reduse încât a trebuit să plătească el însuși pentru lucrurile esențiale. „Îmi foloseam propria mașină, mi-am cumpărat propria hârtie, cartușe și imprimantă; propriul meu computer, biroul meu, scaunul meu, benzina… Mi-am pus singur gresie [la birou], am reparat totul”.
Un fost ofițer din centrul Rusiei spune că posturile vacante au rămas neocupate de mult timp. "E un deficit de multă vreme. Am început în 2015 și doar doi oameni s-au alăturat echipei noastre în ultimii opt ani, în timp ce 15 au plecat".
Ofițerii bănuiți de legături cu Navalnîi, epurați
Și potrivit mai multor surse BBC, printre care doi sergenți și un maior, Ministerul de Interne a efectuat o epurare a ofițerilor care au fost suspectați de legături cu politicianul de opoziție, Aleksei Navalnîi, care se află într-o colonie penală îndepărtată din 2021.
Ofițeri cu experiență îndelungată au fost concediați sub acest pretext. O sursă a spus că Serviciul Federal de Securitate din Moscova (FSB) a întocmit o listă de susținători Navalnîi pe baza unei baze de date piratate de adrese de e-mail.
Impactul războiului din Ucraina
Numărul ofițerilor de poliție din Rusia era în scădere înainte de începerea războiului din Ucraina.
Inițial, războiul i-a convins pe unii ofițeri să rămână în Poliție. Polițiștii ruși sunt scutiți de a fi chemați pentru serviciul militar, așa că unii ofițeri care erau pe punctul de a demisiona când Rusia a invadat Ucraina ne-au spus că și-au păstrat slujbele pentru a evita să ajungă pe front.
„Fie ai stat bine, fie ai plecat și ai fost recrutat”, explică un ofițer de la Moscova. „Știu că au fost șefi care au făcut o listă cu toți cei care au amenințat că renunță și au transmis-o direct recrutorilor armatei. Toată lumea era destul de speriată”.
Dar pe măsură ce războiul continuă, numărul polițiștilor este în scădere. Poliția nu poate umple golurile existente - cu atât mai puțin să recruteze cei 40.000 de oameni suplimentar despre care Ministerul de Interne spune că este nevoie în Donețk și Lugansk, zone din Ucraina pe care Rusia le ocupă parțial.
Rusia estimează că va avea nevoie de încă 42.000 de ofițeri până în 2026 dacă va ocupa alte teritorii.
Pentru ofițerii de poliție în serviciu, pur și simplu nu este permis să aibă o opinie despre război. Nici măcar nu au voie să-l numească război.
„Ofițerii trebuie să-și țină gura”, spune un detectiv. „Nu putem avea opinii personale despre „operațiunea militară specială” – altfel ne vor concedia”.
Jurnaliștilor BBC li s-a spus, de asemenea, că ofițerii sunt epuizați din cauza documentelor suplimentare aduse de război.
Oficiali ai Ministerului de Interne din cele trei orașe rusești Tomsk, Ekaterinburg și Iaroslavl susțin că acum își petrec cea mai mare parte a timpului investigând și revizuind „acuzații nesfârșite împotriva oamenilor care discreditează armata”.
„Oamenii caută mereu o scuză pentru a denunța pe cineva”, spune un fost maior din Tomsk.
„Nu e nimeni în jur... Toată lumea s-a dus să verifice o bunică care a văzut o perdea care semăna cu steagul ucrainean.
„Văd încotro ne îndreptăm”, spune el. "Deja se pune accent pe crimele împotriva statului. În continuare, mai multe cazuri vor intra în această categorie", prezice el.
„În ceea ce privește problemele reale care afectează oamenii obișnuiți? Răpire, tâlhărie, viol, crimă... nu va mai fi timp să investighezi.”
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.