Recent, Academia Română a organizat un eveniment dedicat centenarului descoperirii insulinei. A fost oferită medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921“, au fost lansate un plic și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921“ și a fost dezvelit basorelieful academicianului (post mortem), Nicolae Paulescu În Comunicatul dat de Academia Română citim: „Academia Română a organizat în data de 21 iulie 2021 o manifestare legată de centenarul descoperirii insulinei, eveniment crucial al științei mondiale de care și-a legat numele profesorul Nicolae Paulescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
Printre vorbitorii care au adus un binemeritat omagiu științific savantului român s-au aflat doamna subsecretar de stat Irina Cajal, care a vorbit despre legăturile tatălui său, academicianul Nicolae Cajal, cu Nicolae Paulescu, și domnul dr. Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România. Conducerea Academiei Române este recunoscătoare celor doi vorbitori care s-au adăugat membrilor Academiei Române participanți la manifestare.”
Prezența celor două personalități evreiești i-a iritat pe unii, care consideră că orice atenție acordată savantului român, un antisemit feroce, e dăunătoare..Conducătorii Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, de exemplu, au dat un comunicat dur. Comunicatul începe cu fraza „Academia Română nu se dezminte și omagiază pe cel mai agresiv și primitiv intelectual antisemit din România…“ Nu doar basorelieful, ci și medaliile și plicurile purtau efigia lui Paulescu.
Evident, sărbătorind această uriașă descoperire a insulinei, Academia Română nu putea să facă abstracție de savantul român care a făcut această descoperire: Nicolae Paulescu. Care a fost însă și un îngrozitor antisemit. Pentru orice om de bună credință. Academia Română nu l-a elogiat pe antisemitul Nicolae Paulescu, ci pe descoperitorul insulinei. E greu însă, cred că chiar imposibil, de convins pe toți de acest adevăr. Astfel că nu miră apariția Apelului adresat de câțiva zeci de oameni de cultură, profesori universitare, scriitori, jurnaliști și activiști prim-ministrului Florin Vasile Cîțu și ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, care înfierează evenimentul.Semnatarii, printre care se remarcă Norman Manea, Andrei Corbea, Liviu Antonesei, Michael Cernea, Adrian Niculescu, Lazslo Alexandru, Alexandru Florian, Liviu Rotman, Cristian Pârvulescu ș.a.își exprimă în mod deosebit profunda revoltă
față de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, și a dlui Aurel Vainer, Președintele onorific al FCER, la manifestarea organizată de Academia Română. Prin prezența lor, ei „au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”, scriu semnatarii Apelului. Și adaugă: „Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc. Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de „jidani”), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș. Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii. Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o „gafă” sau cu o „greșeală regretabilă” ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale”.
Dat fiind cele arătate mai sus, semnatarii solicită demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală. Nici mai mult, nici mai puțin!
De altfel, acad. Ioan-Aurel Plop, Președintele Academiei Române, a intervinit imediat declarând că protestul lansat de acest grup de intelectuali împotriva evenimentului organizat de instituția pe care o conduce este nefondat. Evenimentul a fost dedicat lui Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei în urmă cu 100 de ani. „Nu mi se pare justificat și nu are legătură cu momentul, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop. Oamenii nu s-au adunat pentru descoperitorul insulinei, denumită inițial pancreină, s-au strâns ca să marcheze pentru publicul larg o mare descoperire care s-a dovedit extrem de importantă pentru viitor, insulina, indiferent de confesiunea sau naționalitatea celui care a făcut-o. Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea stiințifică epocală pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are întâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință”. Ioan Aurel Pop nu a participat personal la eveniment din motive de sănătate, iar instituția condusă de el a fost reprezentată de acad. Răzvan Teodorescu, vicepreședintele Academiei Române.
Cum am mai spus, polemica aceasta a ajuns și în Israel. Publicația „Curierul de pretutindeni”, care apare online în românește (director: Edgard Bitel), i-a solicitat prof. univ. dr. Jean Askenazy, Membru de Onoare a Academiei Române, opinia despre „cazul Paulescu”. Cu acribia sa cunoscută, profesorul nostru prezintă toată „istoria” descoperirii insulinei și a contribuției savantului român. Pe care îl detestă. Askenazy amintește și de academicianul Nicolae Cajal, care a încercat să separe viața politică a lui Nicolae Paulescu de activitatea lui științifică. Askenazy pune însă întrebarea dacă așa ceva e posibil. Și conchide: „Este foarte greu ca un om care afirmă nonsensuri în domeniile sociale, filosofice și politice, să fie considerat riguros științific în domeniul fiziologiei”.
Se poate scrie și așa, dar se poate și altminteri. Cert este că numele lui Nicolae Paulescu nu poate fi șters din istoria medicinii mondiale, dar numele său va continua să figureze în istoria antisemitismului amintind de unul dintre cei mai mizerabili ponegritori ai neamului evreiesc.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.