Reteaua Corect

Peste 100.000 de oameni, aşteptaţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, potrivit primarului Mircea Hava

Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să vină de 1 Decembrie la Alba Iulia, a afirmat primarul Mircea Hava, cu ocazia unei conferinţe de presă în urmă cu două săptămâni în care a prezentat şi programul oficial al manifestărilor care se vor desfăşura de Ziua Naţională a României, scrie vineri Agerpres.

"Cred că trece de suta de mii", a spus Mircea Hava, întrebat la cât apreciază numărul celor care vor veni să fie de 1 Decembrie în oraşul în care, în urmă cu 100 de ani, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

La rândul său, viceprimarul Voicu Paul a menţionat că pentru cei care vor veni în Alba Iulia cu autoturismele sunt pregătite câteva mii de locuri de parcare la cele trei intrări în oraş, de unde vor fi preluaţi, gratuit, din sfert în sfert de oră, de către autobuze în care li se va face un ghidaj de către voluntari.

"Avem cam 8.000 de locuri de parcare, în cele trei intrări în oraş, dinspre Cluj, Sebeş şi Ţara Moţilor. (...). O să anunţăm din timp ce străzi vor fi închise. Cred că doar în data de 1 decembrie, pe o arie mai mare din zona Cetăţii, vom închide circulaţia pe mai multe străzi. Nu vrem să blocăm oraşul. Suntem pregătiţi, împreună cu Poliţia naţională - vor fi câteva sute de poliţişti care vor dirija circulaţia şi o să fie probabil în data de 1, de pe la 7 până după-amiaza, după ce se termină şi parada şi începe spectacolul de folclor. Tot ce înseamnă preluarea cetăţenilor din locurile unde vor parca maşinile se face în data de 1 cu câteva zeci de autobuze, în care vom avea voluntari care vor explica unde trebuie să coboare, ce trebuie să facă, le vor povesti despre eveniment. Transportul va fi gratuit", a declarat viceprimarul.

În ceea ce priveşte bugetul, Mircea Hava a spus că, deocamdată, banii provin de la nivel local, Consiliul Judeţean şi, punctual, pe anumite proiecte, de la Ministerul Culturii.

În altă ordine de idei, primarul a precizat că sosirea şefului statului este programată în jurul orei 15,00, urmând ca acesta să ţină un scurt discurs la Monumentul Marii Uniri, care va fi inaugurat de 1 Decembrie.

"La ora 15,00, va veni preşedintele. Vom trece pe pasajul ceremonial care face legătura între Catedrală şi Monumentul celor 100 de ani de Românie. Acolo vom avea un moment. Sper ca preşedintele să se adreseze oamenilor scurt, aşa cum ştie dânsul, după care vom veni la 15,30 să fim în dispozitiv pentru ceremonialul militar", a spus Mircea Hava.

El a menţionat că nu vor fi depuse coroane de flori la monumentul în cauză, aşa cum s-a intenţionat iniţial.

Tradiţionalul ceremonial din 1 Decembrie al depunerii de coroane de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul va avea loc, de această dată, în 30 noiembrie.

Tot în 30 noiembrie vor fi depuse coroane de flori la monumentele funerare, reabilitate cu acest prilej, ale "fotografului Unirii", Samoilă Mârza, şi "martirului Unirii", Ioan Arion.

Vor fi dezvelite, de asemenea, busturile lui Iancu Flondor, Woodrow Wilson şi Emmanuel de Martonne.

În 1 Decembrie vor exista mai multe momente simbolice la Sala Unirii şi în Piaţa Tricolorului. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.