Este vorba despre amoxicilină, un antibiotic care ar trebui eliberat în baza rețetei doar pentru cei care au cu adevărat nevoie de el, în contextul penuriei din această perioadă, din cauza exploziei de infecții respiratorii la copii, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor din Franța (ANSM).
Specialiștii se așteaptă ca problema să persiste cel puțin până în luna martie a anului 2023.
Stocurile insuficiente de amoxicilină sunt cu precădere cele care vizează formele pediatrice de administrare, Clamoxyl și Augmentin, plus versiunile lor generice, a precizat Agenția franceză.
„În prezent, singura soluție este de a elibera amoxicilină 1 g sub formă de tabletă dispersabilă pentru copii. Acest lucru este în regulă pentru o doză de 500 mg, dar devine mai complicat atunci când trebuie să împărțiți comprimatul pentru o doză de 250 mg”.
„Cel mai important lucru este să nu punem copiii în pericol, medicii trebuie să le explice părinților cum să împartă corect comprimatul”.
Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franța a colaborat cu Grupul de lucru pentru boli infecțioase la copii al Societății Franceze de Pediatrie, cu Asociația Franceză pentru îngrijiri ambulatorii pediatrice și cu Societatea de boli infecțioase pentru a publica ghiduri de bune practici privind administrarea antibioticelor.
"Perturbarea lanțului de aprovizionare cu medicamente pediatrice este o problemă din ce în ce mai gravă. Am depășit deja recordurile din 2020. Această problemă a apărut pentru prima dată înainte de pandemia de COVID-19 și de atunci s-a agravat din cauza acesteia", a declarat Martial Fraysse, farmacist în regiunea Val-de-Marne și membru al Academiei
Franceze de Farmacie, în cadrul unei reuniuni comune cu Academia Medicală Franceză ce a avut ca temă utilizarea abuzivă a medicamentelor, scrie csid.ro.
Ghidurile le reamintesc medicilor că antibioticele nu trebuie prescrise atunci când nu sunt necesare.
Bolile pentru care nu trebuie prescrise antibioticele
Antibioticele nu trebuie prescrise pentru următoarele boli:
- răceala comună
- laringita
- otita medie acută
- otita medie cronică
- otita de origine incertă
- bronșiolita
- bronșita acută
- amigdalita acută la un copil mai mic de 3 ani
- gripa
- COVID-19
- episod de astm cu febră
- suspiciune de pneumonie fără teste de confirmare (radiografie sau ecografie, proteina C reactivă)
- infecții cutanate superficiale (impetigo)
- dermatoze cu impetigo secundar
- febră inexplicabilă
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.