Reteaua Corect
Stelian Tanase

Pensiile speciale

Scris de Stelian Tanase in 11 decembrie 2019 la 12:51, in Social. 282 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, magistrati, pensii speciale, roban, turcan shortlinkhttp://crct.ro/nvox

Problema pensiilor speciale nu e o joacă. Este provocare politic-economico-socială de prima mînă. De ea depinde viitorul acestei guvernari. Șefii dreptei au ieșit săptămina asta cu declarații contradictorii, Se vede că nu și-au făcut bine lecțiile. Nu se potrivesc pe cifre, nici pe categoriile care ar trebui exceptatede la taieri. Fiecare face politica lui, și vrea să se mențin in atenția opiniei publice. Orban va plati oalele sparte, nu Iohannis, nici protejata lui, Turcan, care ramîn la vorbe.

O armata de pensionari, peste 5 milioane, este interesata la maximum de subiect. De decaaljele inacceptabile intre pensiile mari si mici. Pe scurt, poți după o singură declarație populisstă să cresti in sondaje. De regulă pentru asta trebuie sa afisezi vederi radicale si să pretinzi că vei taia urgent toate pensiile spcciale. Fireste, nimeni nu are de gind să se țina de cutint. Nici Rareș Bogdan – extrem de vocal pe acest subiect. El vrea să il facă uitat pe generalul Gabriel Oprea la care a ucenicit într-ale politicii. Or, generalul a fost partizanul pensiilor speciale – a avut o contributie esentiala in aparitia lor. Si el era în cautarea popularitatii. Dar numia la anumite categorii, servicii, armata, etc. Noutatea este de data asta amestecul lui Iohannis in acest subiect dupa ce 5 ani ne-a obisnuit cu absente prelungite. S-a dezinteresat total de pensii normale si speciale. Acum se pare că îl pasionează. I-o fi spus vreun consilier că tema este aducătoare de popularitate. La ce i-o trebui nu pricep, are in buzunar al doilea mandat de presedinte si nu mai candidează la nimic

Secretul afacerii este așadar să te arăți radical, și să ceri sa fie tăiate toate pensiile speciale. Trebuie să spun ca sunt de acord cu desființarea lor. Pentru mine chesituena este marira pensiei mele si nu taierea pensiilor altora. 1/ Militarii. Ar trebui să se acorde numai celor care au luptat efectiv in teatre de operații externe, care si-au pus viata in pericol. Celorlalti – cărători de genți prin minister nu vad de ce li s-ar acorda pensii speciale. 2/ Acealasi tratament magistratilor. De ce să beneficieze de asemenea rasplati și nu medicii sau profesorii!? Un profesor stă 30 de ani la catedrăpe un salariu de nimic, invata carte mii si mii de elevi fără de care nu ne putem imagina viitorul societății românesti. Pensiile profesorilor sunt o mizerie. Cine are un aport mai important magistratul, politistul, militarul sau școlile? Medicii la fel, mentin starea de sănătate a populatiei adesea în condiții eroice. Și rolul lor este esențial pentru societatea românească, mult peste rolul jucat de magistrați, militari, diplomati etc.

Magistrații pot să trăiasca – la salariile enorme pe care le incaseaza- fără pensii speciale. Contributivitatea în cazul lor asigură pensii indestulatoare pentru că de-a lungul carierei au primit salarii cel putin de trei ori mai mari decit profesorii și medicii. Clar!? Acelasi lucru despre piloți, jandarmi, politisti, pompieri, gardieni, primari parlamentari, etc.

Întreb – de ce institutiile de forță primesc – toate – pensii speciale ? De ce au salarii mult peste medie? Plus sporuri si bonificatii de tot felul. „Civilii” nu se bucură de aceeași considerație din partea celor care fac si votează bugetul. Răspunsul e simplu. Clasa suprapusă s-a asigurat de fidelitatea institutiilor de forță pentru cazul unor tensiuni, revolte, crize, proteste. Vezi 10 august 2018 – un exemplu. Bătăușii Jandarmeriei și comandantii lor erau /sunt infinit mai bine plătiți decit demonstranții – adică niște bieți „civili”. Trebuie regindit sistemul si rezolvat acest dezechilibru dintre instituțiile de forță (salarii & pensii) și majoritea societății romanești, formată din simpli civili.

Toate acestea sunt teme obligatorii de reflexie. Ele trebuie clarificate in detaliu înainte de a se lua decizii în legătura cu sistemul de pensii, mai ales cu pensiile speciale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.