Reteaua Corect

Patronul Wagner : Armata Rusiei a săvârşit crime de război în Ucraina

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat miercuri că le-a cerut procurorilor să investigheze dacă ofiţerii superiori ai armatei ruse au comis “crime” în timpul sau înaintea războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Aceasta este cea mai dură provocare publică pe care Prigojin o lansează împotriva principalilor colaboratori militari ai preşedintelui Vladimir Putin, respectiv ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major Valeri Gherasimov, pe care anterior i-a acuzat că sunt responsabili de moartea a mii de luptători Wagner pentru că nu au furnizat acestei unităţi muniţia necesară operaţiunilor militare în Ucraina.

“Am trimis astăzi scrisori Comitetului de Investigaţie şi Oficiului Procurorului Federaţiei Ruse, cu cererea de a verifica asupra comiterii de crime în timpul pregătirii şi desfăşurării Operaţiunii Militare Speciale de către un grup de responsabili cu rang înalt ai Ministerului Apărării”, a anunţat Prigojin. “Scrisorile nu vor fi publicate, întrucât autorităţile de investigaţie se vor ocupa de caz”, a adăugat el.

Într-unul din numeroasele sale mesaje anterioare critice la adresa establishment-ului militar rus, liderul grupării Wagner a estimat că numai un act de “trădare” din interiorul Rusiei poate explica unele decizii militare tactice păguboase în războiul din Ucraina şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

Totuşi, Kremlinul şi Ministerul Apărării au trecut cu vederea până în prezent izbucnirile verbale ale liderului grupării de mercenari, care par să facă notă discordantă cu practicile sistemului politic bine controlat de Putin. Ministerul Apărării nu a comentat deocamdată nici demersul judiciar anunţat miercuri de Prigojin.

Fondator al grupării Wagner, Evgheni Prigojin a devenit, în cele 15 luni de când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, cel mai vizibil membru al cercului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Fost furnizor de servicii de catering pentru preşedinţia rusă, supranumit astfel “bucătarul lui Putin”, Prigojin a afirmat în glumă că ar trebui să i se spună mai degrabă “măcelarul lui Putin”, în urma succeselor înregistrate pe front de gruparea sa, care a fost în prima linie a asediului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l ocupe luna aceasta după lupte sângeroase cu armata ucraineană, scrie Agerpres.

de Radu Tudor

Sursa: radu-tudor.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.