”Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre un popor martirizat. Dacă ai un popor martirizat, ai și pe cineva care îl martirizează. Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre cruzime, pentru că am multe informații despre cruzimea soldaților invadatori. În general, cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe. Cu siguranță, invadatorul este statul rus. Acest lucru este foarte clar. Uneori încerc să nu nominalizez ca să nu jignesc și mai degrabă să condamn la modul general, deși se știe clar pe cine condamn. Nu este necesar să spun nume și prenume” spune Papa.
”Trimit listele de prizonieri guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna foarte pozitiv”
”În a doua zi de război, am fost la ambasada Rusiei a Sfântului Scaun, un gest neobișnuit pentru că papa nu merge niciodată la o ambasadă. Și acolo i-am spus ambasadorului să-i transmită lui Vladimir Putin că sunt dispus să călătoresc acolo, cu condiția să-mi permită o mică oportunitate de a negocia. Lavrov, ministrul de externe, mi-a răspuns cu o scrisoare foarte frumoasă din care am înțeles că deocamdată nu este cazul. Am vorbit cu președintele Zelensky de trei ori la telefon. Și lucrez în general cu listele de prizonieri, atât prizonieri civili, cât și prizonieri militari, și le trimit guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna foarte pozitiv.
M-am gândit să mă duc, dar am luat decizia: dacă mă duc, merg și la Moscova și la Kiev, la amândouă, nu doar într-un loc. Și nu am dat niciodată impresia că ascund agresiunea. Am primit aici, în această sală, de trei-patru ori, o delegație a guvernului ucrainean. Și lucrăm împreună.
De ce nu-l numesc pe Putin? Pentru că nu este necesar; este deja cunoscut.
Și aș vrea să menționez că există în aceste zile aniversarea Holodomorului, genocidul pe care Stalin l-a comis împotriva ucrainenilor. Cred că este oportun să-l menționăm ca antecedent istoric al conflictului actual”.
”Este Isus comunist?”
Întrebat de jurnaliști cum comentează criticile venite din SUA la adresa lui și a orientării marxist-comuniste pe care ar manifesta-o, Papa a răspuns:
”Încerc să urmez Evanghelia. Matei 25. „Mi-a fost sete și mi-ați dat de băut. Am fost în închisoare și m-ai vizitat. Am fost bolnav și ai avut grijă de mine.” Atunci Isus este comunist? Problema care se află în spatele acestui lucru este reducerea socio-politică a mesajului Evangheliei. Dacă văd Evanghelia doar într-un mod sociologic, da, sunt comunist, la fel și Isus”.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.