Reteaua Corect
Stelian Tanase

Orasul caselor abandonate

Scris de Stelian Tanase in 13 martie 2018 la 12:36, in Social. 630 vizualizari Intra in discutie Taguricase abandonate, constanta, declin, zona istorica shortlinkhttp://crct.ro/nsnQ

Constanța -în zona istorică – este o frumoasă părăsită care privește cu nostalgie marea din fereastră. Străzile care duc spre portul vechi sunt de un farmec greu de descris. Poate că-mi place numai mie – care sunt un melancolic incurabil – nu știu. Casele au o patină grea, din alte timpuri. În labirintul de străzi nu e loc să nu găsești un vestigiu, foste frumuseți, azi abandonate. Fațade delabrate, cu tencuiala căzută, cu balcoane care amenință să cadă. Case pustii, cu ferestrele goale, cu cercevele smulse, fără uși și tavane, uneori izolate de un gard pentru a-i feri de accidente pe trecători. Nu rareori se văd tăblițe care anunță o clădire de patrimoniu – dar grija față de ele este zero.

Aici se găsea odinioară cartierul bogat al orașului. A fost ridicat de armatori, negustori, demnitari, industriași – armeni, evrei, greci, italieni, englezi, turci, IMG_5293nemți, români. Cosmpolitismul a fost principala trăsătură a Constanței. Se simte aerul sărat al Mediteranei – nu e departe pînă-n Bosfor. Aici Dobrogea cea aridă se termină spre a se elibera la Marea Neagră.

Cum am ajuns m-am preumblat prin cartier, a doua zi am reluat experiența dis-de-dimineață pentru cîteva ceasuri ca să-mi întăresc impresiile. Orașul în aceasta zonă este pur și simplu abandonat. Zeci de edificii splendide lăsate în paragină. Ar fi un perfect decor să faci un film despre un oraș distrus. Ca și cum pe aici a IMG_5238trecut o catastrofă, un tsunami, un război, o epidemie. Restaurate, puse în valoare, aduse la adevărata lor frumusețe, aceste clădiri ar alcătui împreună un minunat cartier, ar da o ambianță de lume civilizată. Ar fi un cartier curat, atractiv care ar aduce în memoria noastră trecutul orașului. Ar fi și un punct de atracție pentru foarte mulți turiști. Zona este o capsulă a timpului, cu imobile din la IMG_5249belle-epoque, final de secol XlX , art-nouveau. Și un alt strat urbanistic, din perioada interbelică, plină de clădiri art-deco. După 1948 începe pustiul arhitectural și zona decade. După 1989 declinul a continuat.

Constanța are un patrimoniu de exceptie pe care îl lasă – absolut condamnabil – să se ruineze. Ar trebui făcut ceva…Sunt orașe care au început deja experiență refacerii – Oradea, Arad, Cluj, Sibiu, Brașov etc. Schimbarea acestora este spectaculoasă. Orașele cenușii, ruinate, lăsate moștenire de vechiul regim, au devenit frecventabile. Sunt căutate, sunt readuse la viață, se înscriu pe harta Europei.

Nu și Constanța deși are ce oferi. Ar putea fi oraș magnific.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.