Reteaua Corect

ONU, avertisment vizând un eventual exod al palestinienilor

Scris de newsreporter in 07 decembrie 2023 la 11:11, in Social. 297 vizualizari Intra in discutie Taguriexod, onu, palestinieni shortlinkhttp://crct.ro/nCjo

Un exod regional al palestinienilor din Fâşia Gaza ar fi "catastrofal", a declarat directorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, într-un interviu acordat miercuri AFP, subliniind că prioritatea este revenirea la armistiţiu, relatează Știripesurse.

"Sper că nu va exista un exod regional al palestinienilor", a declarat Înaltul Comisar, la sediul organizaţiei pe care o conduce la Geneva.

"Nu trebuie să uităm niciodată că două treimi din populaţia Gazei sunt deja refugiaţi din primul război" arabo-israelian din 1948-1949, a adăugat el, făcând trimitere la exilul palestinienilor din 1948, sau "Nakba", care se referă la cei aproximativ 760.000 de palestinieni care au fugit atunci sau au fost expulzaţi din casele lor.
Israelul a răspuns militar şi masiv la atacurile sângeroase şi fără precedent ale Hamas asupra teritoriului său, care au făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, peste 16.000 de persoane, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucişi în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene.

Punctul de trecere Rafah, la graniţa cu Egiptul, este singurul punct de ieşire de pe teritoriul palestinian care nu este controlat în totalitate de Israel.

Pentru moment, doar cetăţenii străini şi câţiva răniţi au putut să părăsească teritoriul palestinian. Rafah este, de asemenea, singurul punct de intrare pentru ajutorul umanitar.

În opinia lui Filippo Grandi, un nou exod "ar reprezenta o povară suplimentară pentru populaţia refugiată, pentru populaţia palestiniană şi pentru regiune".

Potrivit acestuia, prioritatea este aşadar "o revenire la armistiţiu, urmată de o încetare umanitară a focului (şi) de o încetare şi mai stabilă a ostilităţilor", crescând în acelaşi timp asistenţa umanitară furnizată către Gaza pe care el o consideră "în mare măsură insuficientă".

"De aceea, este foarte important să abordăm această problemă pentru a evita un exod care ar fi cu adevărat catastrofal", a insistat el.

"Palestinienii sunt victimele acestei acţiuni militare. 16.000 de oameni au murit şi de aceea (această acţiune militară) trebuie oprită cât mai curând posibil. Cred că acesta este obiectivul spre care ar trebui să ne îndreptăm cu toţii", a adăugat el.

Grandi a precizat totodată că o sesiune dedicată Orientului Mijlociu va avea loc în timpul Forumului Global pentru Refugiaţi, care se desfăşura în perioada 13-15 decembrie la Geneva.

 Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.