Reteaua Corect
Val Valcu

Omerta în cazul Samothraki

Scris de Val Valcu in 15 august 2019 la 12:09, in Social. 79 vizualizari Intra in discutie Taguricoruptie, grecia, romani, Samothraki, turisti shortlinkhttp://crct.ro/nuRd

Criza din insula Samothraki, unde sute de turiști sunt ținuți ostatici de peste cinci zile, într-un război purtat între două firme de transport cu sprijin politic pune în lumină nu atât corupția din Republica Elenă, de care nu ne îndoiam, cât mai ales modul în care grecii au corupt presa europeană.

Confruntat cu o problemă care, pentru o țară ”obișnuită”, este o catastrofă de imagine, guvernul de la Atena nu a intervenit în niciun fel. Dacă în Făgăraș un francez își rupe piciorul la ski, în câteva minute de la apel este trimis un elicopter SMURD ca să-l ducă la spital. Jandarmii au făcut deseori pârtie pentru turiștii blocați în vreo cabană, indiferent dacă erau români sau străini.

De ce își permite Grecia să se folosească în războiul comercial intern de ostatici aflați în vacanță în insule?

 

Din același motiv pentru care guvernului elen i s-au dat credite fără limită, din același motiv pentru care vigilenții de la Bruxelles închid  ochii la corupția endemică de la Atena  sau la mișmașurile cu fonduri europene. Pentru că ”toată lumea” câștigă” din afacerile grecești. Băncile franco-germane care împrumutau Grecia pentru ca aceasta să cumpere submarine nemțești sau să ridice stadioane faraonice pentru olimpiadă cu firmele franțuzești de construcții, guvenele care raportau creșteri de PIB pe seama acestor credite, toți au pus câte o batistă pe țambal. Cel mai probabil, funcționarii europeni veniți în control n-au făst lăsați zile în șir într-un port, să doarmă pe ciment, în așteptarea unui feribot. Ceva îmi spune că au fost cazați la hoteluri de lux și au fost cărați cu limuzinele de la o terasă la alta. 

Cum vă explicați, altfel, tăcerea presei internaționale, care nu a suflat un cuvânt despre criza din Samothraki? Excursii gratuite de documentare?! Simpla ”elefterie” față de Atena? Presiuni de la marile firme de turism care au investit în Grecia și nu doresc recenzii negative în ziare? 

Sigur, România nu contează, de ce să ne ia cineva în seamă, dacă singuri ne dăm în cap? Sau, dacă  ne scuipă unul în frapieră, iar noi ne ducem și anul viitor în aceeași tavernă. Dar, mi-e greu să cred că niciun turist occidental nu e captiv pe insulă, alături de ai noștri. 

Până acum, am găsit un singur semnal în presa internațională. Și acesta vine din Turcia, un concurent serios al Greciei, nu doar pe piața serviciilor turistice. Iar turcii nu prea cred că se înghesuie la vacanțe în insulele elene. Deci, omerta funcționează, mai bine chiar decât în insula italiană care a făcut-o celebră. De ce s-ar deranja kir Mitsotakis din vacanță sau de ce ar deranja blaturile transportatorilor care îi dau și Noii sale Democrații o atenție, o măslină...

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.