Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Obștea evreiască din România și-a ales noua conducere

Vreme de două zile, (25-26 noiembrie 2020), la Palatul Parlamentului, s-au desfășurat alegerile pentru funcțiile de conducere ale Federației Comunităților Evreiești din România. După două cadențe prezidențiale, dr. Aurel Vainer, ajuns la venerabila vârstă de 89 ani, a predat ștafeta. Congresul al IV-lea FCER l-a votat pe deputatul Silviu Vexler - președinte, economistul Ovidiu Bănescu – vicepreședinte, Eduard Kupferberg – secretar general și Irina Marin-Cajal – președinta Comisiei de Etică și Mediere.

O infuzie de tinerețe care nu poate să fie decât benefică.

                 În ultimii doi-trei ani, noul președinte al F.C.E.R., dl Silviu Vexler, s-a făcut vizibil în spațiul public românesc printr-o activitate bogată, marcată de inițiative parlamentare apreciate. După ce vreme de patru ani a fost consilier în Biroul Parlamentar al deputatului Aurel Vainer, în 2016 a devenit deputat al minorității evreiești, vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă și Protecția Soctală (CDEP), președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Statul Israel, (2018), și Înalt Reprezentant al Parlamentului României pentru combaterea antisemitismului, (2020).

Deputatul Silviu Vexler este autor a 13 legi și peste 20 de amendamente adoptate de Parlamentul României care privesc, în principal, evreii, Comunitățile Evreiești din România și supraviețuitorii Holocaustului, și restituirea proprietăților evreiești confiscate în anii comunismului. Între aceste Legi adoptate de Parlamentul României se numără Legea privind unele măsuri de prevenire și combatere a antisemitismului, Legea pentru majorarea indemnizațiilor acordate supraviețuitorilor Holocaustului, Legea privind înființarea Nuzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, Legea privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș, Legea privind construirea unui monument dedicat eroilor evrei care și-au dat viața pentru România în Primul Război Mondial etc.

              Editor al volumelor „Contribuția evreilor la dezvoltarea României” și „Mărturii și imagini despre Holocaustul din România”, implicat în proiectele de restaurare a peste 21 de sinagogi în toată țara, noul președinte Silviu Vexler este primul membru român în Consiliul de Conducere al organizației mondiale „Claims Conference & World Jewish Restitution”. Recent, el a fost decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler.

               În pofida acestui Curiculum Vitae remarcabil, un grup de intelectuali evrei și-au manifestat împotrivirea ca aceeași persoană să dețină și funcția de deputat și cea de președinte al FCER. În plus, semnalau ei într-o scrisoare adresată dr. Aurel Vainer, e de notorietate faptul că dl Silviu Vexler „și-a manifestat în mod transparent afinitățile pentru unul dintre partidele parlamentare. Ocuparea funcției de președinte FCER la o persoană percepută în societatea românească ca fiind apropiată de o anumită parte a eșichierului politic, este de natură a prejudicia FCER și evreii din România. După cum se știe, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din România și nu poate juca un rol politic”.

                 Printre semnatarii acestui apel se află acad. prof. dr. Corneliu Sabetay (Craiova); prof. dr. Liviu Rotman (SNSPA, București); Marco Maximilian Katz, vicepreședinte Asociația Sionistă din România; Tiberiu Roth, președinte ASR; prof. dr. Victor Neumann (Timișoara); arhitectul Lou Ghelerter ș.a.

                  Apelul nu a influențat rezultatele alegerilor, și, cum era de așteptat, Silviu Vexler a fost ales președinte al FCER. Poate și pentru simplul motiv că păstrarea „echidistanței politice” a FCER nu presupune evitarea susținerii puterii care se află la guvernare.   

                Nu e pentru prima oară când constatăm fricțiuni și controverse între liderii FCER și unii dintre semnatarii scrisorii de protest. Dar câtă vreme totul e înscris în perimetrul vieții democratice, ele nu devin vicioase.

                Votându-l președinte pe deputatul Silviu Vexler, Congresul al IV-lea al FCER și-a exprimat încrederea deplină în profesionalismul și capacitatea acestuia de a gândi și acționa cu tact și responsabilitate vizavi de majoritatea țării și de a gira interesele populației evreiești.

               Cât ce privește cumularea celor două funcții, nu-i ceva nou și nici insolit. Ne amintim de prestația rabinului-șef Moses Rosen, a acad. Nicolae Cajal și a dr. Aurel Vainer, care au cumulat ambele funcții, de deputat și președinte FCER, și lucrurile au mers execelent.

               Ceea ce sperăm că se va întâmpla și de această dată. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.