Reteaua Corect
Tesu Solomovici

O dubla sarbatoare a evreimii romane

Scris de Tesu Solomovici in 02 august 2011 la 15:54, in Social. 74 vizualizari Intra in discutie Taguriaurel vainer, evrei romani, focsani, sarbatoare shortlinkhttp://crct.ro/ngcn

Evreii originari din Romania, din Israel si din alte tari din lume, impreuna cu evreii care mai traiesc in Romania se pregatesc sa sarbatoreasca un dublu eveniment istoric: 130 de ani de la Primul Congres Sionist desfasurat in zilele 30-31 decembrie 1881 si 1 ianuarie 1882, in orasul Focsani. Acest Congres care a precedat conferinta sionista de la Katowice (Polonia) si cu 15 ani Congresul Sionist de la Basel (Elvetia-1896), a fost piatra de hotar in istoria inceputurilor sionismului politic si a fondarii primelor asezari evreiesti in Palestina secolului al XIX-lea (Rosh Pina si Zikron Yakov).

Liderii evreimii romane, din Romania si Israel, in frunte cu dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, si Zeev Schwartz, presedintele Organizatiei israelienilor originari din Romania (HOR) preconizeaza realizarea unor ample actiuni inchinate de evenimentului. O sarbatoare care va reaminti foarte limpede ca evreii-romani au fost primii, HARISHONIM (in ebraica), care au intrunit in istorie un Congres Sionist si primii, HARISHONIM, care au fondat asezari evreiesti in Palestina.

,,De peste 130 de ani ni se fura istoria, si se spune ca primul congres sionist l-ar fi organizat evreii-polonezi, ne-a declarat dl. Richard Armonn, Consul de Onoare al Romaniei la Tel Aviv si coordonator al lucrarilor pentu infiintarea Muzeului Evreimii-Romane de la Rosh Pina (Israel).
Inca in urma cu cateva luni, dr. Dov BenZvi, un istoric al evreimii focsanene si al Congresului Sionist de la Focsani, a solicitat de pe site-ul sau urmatoarele:
1. Invitam personalitati din lumea universitara, cercetatori in acest capitol al istoriei evreimii romane– cu prezentari (ebraica, romana sau engleza)
2. Invitam de asemenea studenti care sa prezinte subiecte legate de Congresul Sionist din Focsani, de viata evreilor in primele asezari precum cele de la Zikhron Yaakov, Rosh Pina, Rison le Zion sau Ghivat Shmuel (localitate care poarta numele presedintele Congresului - Shmuel Pineles din Galati)
3. Invitam posesorii de fotografii, eventual filme de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20 din comunitatile evreiesti care au trimis delegati la Congresul dela Focsani, ca si din noile orase infiintate in Israel – sa ne puna la dispozitie copii ale acestor materiale. Toate amintirile lor, indiferent sub ce forma s-au pastrat, sunt binevenite.
4. Cautam si invitam pe urmasii participantilor la Congresul Sionist de la Focsani si ai primilor colonisti in Palestina.

A fost gasita si lista delegatilor la Congresul Sionist din Focsani: ADJUD: Levi Durst si Elias Witzling; BACAU: Avram Balter, Israel Avram Groper; BARLAD: Max Juster, Cunti Litman; BOTOSANI: Naftule Sonnenblic; BUCURESTI: Meir Weinberg, N. Popper, Avram Eizenstein, Sulam Barder; BUZAU Avraham Brin, Zvi Aharon; CAIUT: Iosef Schecter; CUCU: Aram Itzhac Etrog; FOCSANI: Rav Mose Aron Goldring, (presedintele de onoare al Congresului), J.M. Brenner, Israel Teller, J. Sefter, F.Goldenthal, M.David, A. Cahane; GALATI: Samuel Pineles, (pre[edintele Congresului), Mendel Cohen, Alter Cleper; GIURGIU: Berl Waissman; HUSI: Iosef Gurfinkel; IASI: Mose Mates, Nuta Faierstein; IVESTI: Jacob Sapira, Aram Klein; MOINESTI: David Bucsester, Mendel Grinberg; NAMOLOASA: Aizic Abramovici; ODOBESTI: Smuel Gross, Samuel Vaidenfeld; PASCANI: Fishel Bloh; PANCIU: Aron Moshe, Haim Ben Reb Efraim; PIATRA NEAMT: Israel Moshe Atrug; PITESTI: Israel Broinstain; PODU-TURCULUI: Beniamin Weininger, Jehzkel Goldraht; RAMNICU-SARAT: Rav Avner Cassvan, Iosef Feldman; ROMAN: Simen Lazarovici, J. Landau, Alter Flichter; TECUCI: Ghetil Feldman, Hers Berman; TURNU SEVERIN: Dr. Coler; VUTCANI: Avram Rozenzweig.

-          Urmasii care mai traiesc in cele 29 de localitati amintite mai sus, in Israel si in alte locuri din lume, vor fi primiti cu emotie la festivitatile care vor avea loc la in Israel si Romania.

-          Cu acest prilej, la festivitatea de la Universitatea din Tel Aviv vor sustine comunicari profesorii Rafael Vago (Israel) si Carol Iancu (Franta). Ca oaspete de onoare, la Tel Aviv a fost invitat presedintele Statului Israel Shimon Peres. Festivitati similare vor avea loc la Bucuresti si Focsani.  

-          Participantii la aceasta dubla sarbatoare vor primi gratuit o brosura care va prezenta istoria Primului Congres Sionist de la Focsani si odiseea primilor colonisti evrei-romani in Palestina aflata pe atunci sub stapanire otomana.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.