Reteaua Corect
Adina Anghelescu

Nu-i uitaţi, dar nici nu-i judecaţi! (despre medici anchetaţi pe vremea Corona)

Scris de Adina Anghelescu in 03 aprilie 2020 la 10:32, in Social. 650 vizualizari Intra in discutie Taguricovid-19, DECES, medici shortlinkhttp://crct.ro/nvUq

Trăim vremuri pe care nu ni le-am fi imaginat vreodată. E greu să trăieşti, e greu să mori sub eticheta COVID-19. De altfel, e foarte trist cum mori dacă eticheta testului a fost aceea de contagios corona. Fără a avea parte de o ultimă îmbrăţişare a celor dragi, de o ultimă spovedanie, de o ultimă privire plină de dragoste din partea soţiei, soţului, copiilor şi, alteori, părinţilor care rămân supravieţuitori, sfidându-se astfel regula conform căreia copilul e cel ar trebui să-şi jelească părintele şi nu invers.

Dacă nu eşti caz medico-legal, nimeni nu va ştii vreodată care a fost adevărata cauză a decesului. Te-a ucis COVID? Sau altă boală pe care deja o aveai şi o ştiai, sau alta de care habar nu aveai pentru că nu fusese niciodată diagnosticată? Sau melanjul între alte boli şi coronavirus? Familia ta nu va ştii asta niciodată. Nu ai fost caz medico-legal. Ai fost caz COVID. Şi atâta. Şi atunci, cum să nu îmi pun întrebarea dacă cifra deceselor COVID este una reală? Cum să nu se întrebe aparţinătorii unora dintre bolnavii care au decedat la Suceava sau în alte focare din România dacă nu cumva cel pe care l-au pierdut nu a fost victima proastei gestionări a situaţiei, a lipsei de medicamente, de tratament cu dedicaţie la capul bolnavului? Cum? Toţi avem dreptul să ne punem astfel de întrebări. Din cauza unor asemenea situaţii vom număra şi multe dosare. Noi. Credeţi-mă! COVID-19 va dispărea la un moment dat, starea de urgenţă va trece şi ea. Ce va rămâne în urmă? Criză economică şi multe dosare penale.

Vreau să atrag atenţia, astăzi, în primul rând, asupra stării de fapt legată de demisia unor medici şi directori de spitale. Probabil că aceste demisii vor continua. În media, părerile sunt împărţite. Unii îi consideră dezertori ai razboiului cu nevăzutul inamic Corona, alţii nu, afirmând că este dreptul lor. “Eeee, iată cât de greu e să judeci! Doar astfel de situaţii dacă le ai de judecat, şi nopţile tale sunt deja nopţi albe, în căutarea adevărului!”-îmi zicea un judecător cu ştate vechi, care are 40 de ani de activitate în materia penală.

După discuţia cu acest judecător, nici pentru mine nu a fost uşor să mai adorm. Am întors cauza pe toate părţile.

Medicul este şi el OM. De acord? De acord. Angajat. Deci, legislaţia este cea care ţine de Dreptul muncii. Are dreptul la demisie? Are. Unii sar şi pun în faţă Jurământul lui Hipocrate. L-am citit de multe ori. În jurământ nu scrie nimic legat de situaţia în care un medic poate face un pas în spate atunci când e vorba de propria viaţă care să îi fie pusă în pericol pentru că stă la capul unui bolnav contagios. Nu e nimic expresis verbis. Veţi spuine ca jurămîntul lui Hipocrate e caduc. Doar e din vremea Greciei Antice. Poate că nu, poate că da! Demisia, însă, din vremurile noastre, e un act unilateral şi legea e clară în acest sens. Dar, am auzit voci din Justiţie care îmi spuneau că ele, cadrele medicale care demisionează acum ar putea fi acuzate, mâine-poimâine, de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate. Poate o să trăim să vedem şi asta. România e ţara tututor suurprizelor de rău augur.

Contnuarea pe Monitoruljustiției.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.