Reteaua Corect
Ioan Spanu

Între „apocaliptici” şi „conspiraţionişti” sînt oamenii normali

Ca să zic aşa, în România există două „şcoli de gîndire” foarte vocale: APOCALIPTICII, adică tabăra celor care spun că virusul Covid-19 ne poate ucide pe toţi dacă nu ne încolonăm în spatele lui Raed Arafat, şi „CONSPIRAŢIONIŞTII”, adică tabăra celor care cred că acest Covid-19 nu există şi că totul este un scenariu al unor grupări oculte.

Zilnic, asistăm în spaţiul public la bătălia dintre cele două tabere, ignorîndu-se o a treia categorie a populaţiei, mai tăcută, dar mult mai numeroasă, aceea a „OAMENILOR NORMALI”. Aceştia nici nu intră în panică, nici nu neagă existenţa Coronavirusului, înţelegînd că, în faţa unui pericol real de îmbolnăvire, măsurile de protecţie sînt necesare. Atît şi nimic mai mult.

Apocalipticii” ar vrea ca autorităţile să menţină permanent starea de urgenţă, să ne oblige să stăm închişi în casă, iar cei infectaţi, chiar şi asimptomatici fiind, să fie internaţi cu forţa în spitale. Pentru ei, activitatea economică ar trebui să fie suspendată, dar statul să ne dea tuturor salarii fără să mai mergem la servici.

Conspiraţioniştii”, din contră, cred că orice măsură face parte dintr-un plan de distrugere a ţării, iar izolarea este o spălare pe creier. Ei cred că totul ar trebui să se desfăşoare fără nici o măsură de protecţie, opunîndu-se astfel celor care, prin Coronavirus, vor să ne impună vaccinul obligatoriu, cu care să ne planteze un CIP în corp pentru a ne controla viaţa.

Mai paşnici, „Oamenii normali” sînt conştienţi de existenţa virusului şi acceptă să poarte o mască de protecţie atunci cînd se află într-o mulţime sau într-o situaţie de risc, dar îşi permit să critice atît excesele teoriei apocaliptice, cît şi ignoranţa teoriilor conspiraţioniste. Aceştia cred că internarea cu forţa în spitale a asimptomaticilor este un abuz care nu face altceva decît să blocheze actul medical prin suprapopularea spitalelor cu oameni care pot foarte bine să se izoleze în propria locuinţă. Cred, însă, în acelaşi timp, că ignorarea tuturor riscurilor de infectare este la fel de greşită pentru că permite transmiterea comunitară a virusului.

Apocalipticii” par adepţii Puterii, în schimb „Conspiraţioniştii” par adepţii Opoziţiei. Bătălia dintre ei pare, în acest fel, o bătălie între Putere şi Opoziţie, motiv pentru care această dispută capătă deseori o tentă electorală. În schimb, „Oamenii normali” par ai nimănui, deşi sînt revendicaţi atît de tabăra „apocalipticilor”, prin faptul că acceptă benevol măsurile de protecţie fireşti, cît şi de cea a „conspiraţioniştilor”, prin faptul că se opun metodelor abuzive ale autorităţilor!

Dacă priviţi atent lupta dintre „apocaliptici” şi „conspiraţionişti”, veţi observa că atunci cînd cineva care nu face parte din taberele extreme spune că internarea forţată a persoanelor asimptomatice este un abuz, este imediat etichetat ca fiind „conspiraţionist”, chiar dacă acesta se jură că nu neagă existenţa virusului, ci doar îşi permite luxul să nu fie de acord cu măsura decisă de autorităţi!

Pe acest fond, se pare că a devenit periculos să fii un „om normal”, căci, nefiind nici „apocaliptic”, nici „conspiraţionist”, rişti să ţi-o furi din ambele tabere.

În ceea ce mă priveşte, am avantajul că lucrez la un ziar care nu are reclamă guvernamentală pentru purtarea măştii, deci nu are nici o obligaţie faţă de autorităţi pentru a le susţine fără discernămînt deciziile. Aşa se face că, încă de la începutul crizei, am spus că pericolul cel mai mare îl reprezintă, pe de o parte, abuzurile ce se pot face prin restrîngerea drepturilor şi libertăţilor oamenilor, iar, pe de altă parte, efectul acestor abuzuri, adică neîncrederea oamenilor în deciziile autorităţilor!

De aceea, îmi place să mă cred un „om normal”. Adică, nici să fiu prostul autorităţilor, înghiţînd pe nemestecate orice tîmpenie pe care o livrează ele în spaţiul public, nici să fiu ca boul care dă cu cornele în gard, ignorînd obstacolul evident din faţa lui.

Sînt prezent destul de des, poate chiar prea des, în emisiunile TV şi încerc de fiecare dată să fiu un „om normal”, dar am observat că sînt aruncat ba într-o tabără, ba în alta, deşi eu nu fac altceva decît să susţin că, fără voie, ne dezumanizăm în această dispută sterilă pe marginea coronavirusului.

Chiar mi s-a întîmplat să comentez două situaţii care par diferite, deşi sînt aproape identice: cînd a apărut un tînăr la metrou cu masca pusă doar peste gură şi au venit jandarmii să-l trîntească pe jos pentru a-l încătuşa, în loc să-i atragă civilizat atenţia că masca se pune şi peste nas, şi atunci cînd un jandarm din Craiova a intrat într-un magazin fără mască, fiind agresat de un cetăţean revoltat, în loc să-i ofere civilizat, omeneşte, o mască.

Am pledat în ambele cazuri pentru o reacţie normală, civilizată, care să nu ne transforme în duşmani! N-am reuşit decît să mi-i pun în cap şi pe cei care susţineau măsurile dure ale jandarmilor, dar şi pe cei care au lăudat spiritul civic al unui agresor!

Chiar este aşa de greu să fim nişte „oameni normali”? Bun, există virusul şi trebuie să ne ferim de el, aşa cum, atunci cînd este frig de crapă pietrele, ne îmbrăcăm mai gros pentru a evita o răceală sau o gripă. Dar nici nu sîntem în faţa unui pericol ca „gripa spaniolă” din 1918, deci nu e cazul să exagerăm cu măsurile, ca şi cum, de teama accidentelor de maşină, am sta închişi în casă sau n-am mai conduce pe străzile publice.

În toate, măsura este cea mai bună pavăză. Sau, cum spunea Elias Canetti, laureat al Premiului Nobel: „Cine nu are viaţa drept măsură nu are măsură în nimic”. Asta mi se pare că se petrece cu noi acum: că nu mai este viaţa noastră măsura gîndurilor şi faptelor noastre, ci una sau alta dintre teoriile care ni se bagă pe gît cu forţa de către alţii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.