Reteaua Corect

Nicolae Popa, despre bocancul politic apăsat pe capul Curții Constituționale

Scris de newsreporter in 04 decembrie 2020 la 10:05, in Social. 345 vizualizari Intra in discutie Taguriccr, nicolae popa shortlinkhttp://crct.ro/nx2G

Fostul președinte al CCR și al ICCJ prof.univ.dr. Nicolae Popa despre bocancul politic apăsat pe capul Curții Constituționale: „Sunt atacuri conjugate împotriva autorității unor instituții de bază ale democrației... Ar trebui semnalate autoritățile internaționale!” AFLAȚI AICI ce s-a întâmplat cu dosarul deschis la PICCJ pe semnăturile protocolului secret ICCJ-PICCJ-SRI, scrie Gândul.

În ultima perioadă, Curtea Constituțională a primit o serie de lovituri dure chiar de la vârful statului: Președintele României și premierul Ludovic Orban. Așa că, în interiorul acestei instituții, judecătorii au început să se simtă ca într-o oală sub presiune, cu independența și onoarea amenințate direct. Nesocotirea deciziilor CCR sau catalogarea lor, în bune sau proaste, după bunul plac al unora dintre politicieni face ca cetățeanul să se uite pieziș până și la această ultimă redută a garanției constituționale.

În 8 decembrie 2020, CCR urmează să decidă asupra constituționalității legii privind impozitarea pensiilor speciale (de fapt, pensii de serviciu!), acest “măr otrăvit” glazurat politic și bine ambalat electoral.

În acest context, GÂNDUL.RO a realizat un amplu interviu cu fostul președinte al CCR, dar și fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, profesorul universitar doctor Nicolae Popa.

GÂNDUL.RO: Domnule profesor, în ultima perioadă, Curtea Constituțională a devenit ținta unor atacuri extrem de dure din partea decidenților politici. Premierul Ludovic Orban a mers până acolo încât a declarat că „trebuie făcut ceva, trebuie eliminați politrucii”, iar președintele României a  lansat ideea că este nevoie de o “modernizare a Constituției” și a capitolului legat de rolul și atribuțiile Curții Constituționale. Dumneavoastră ați fost judecător CCR și președinte al acestei instituții, cum catalogați aceste declarații, aceste atitudini?

Prof. univ. dr. Nicolae Popa: Asemenea afirmații, care sunt de fapt atacuri conjugate împotriva autorității unor instituții de bază ale democrației constituționale, reprezintă continuarea unei practici politice nefaste de mai multă vreme – să ne amintim, spre exemplu, de modul incalificabil în care fostul președinte Traian Băsescu caracteriza Curtea Constituțională, atâta timp cât unele decizii ale Curții îl nemulțumeau. Răspunzând întrebării dumneavoastră, precizăm că nu plecăm de la premisa că activitatea Curții este întotdeauna în afara oricărui comentariu critic. O curte constituțională va fi expusă unor remarci mai mult sau mai puțin critice, cu o simplă condiție, ca aceste remarci să fie făcute cu bună credință și, dacă se poate, cu profesionalism. În măsura în care se pune sub semnul întrebării instituția ca atare, critica merge mult prea departe, iar un atare comportament al decidenților politici la vârf afectează statul de drept, fapt ce ar trebui semnalat autorităților internaționale, spre exemplu Conferinței Curților Constituționale sau Comisiei de la Veneția. Teoretic vorbind, un stat de drept poate exista și fără o justiție constituțională, dar nimeni nu poate pune în discuție problema justiției constituționale într-un stat în care ea există deja, fără a fi suspectat de idei totalitare.

Membrii Curții Constituționale sunt aleși de Parlament, în proporție de 2/3 și numiți de Președintele României, în proporție de 1/3. Deși nu este prevăzut în Constituție sau în legea organică a curții, între membrii Curții Constituționale au existat și există foști magistrați (judecători sau procurori la instanțele de vârf) alături de specialiști reputați din activitatea didactică și științifică. Pe membrii actualei curți îi cunosc bine (atât pe cei 6 veniți din instanțele supreme, cât și pe cei proveniți din învățământul superior).

Mărturisesc că nu i-am identificat pe „politrucii la care face trimitere prim-ministrul”. Ușurința și lipsa de responsabilitate cu care se proferează asemenea etichetări mă fac să reflectez asupra nivelului cultural al autorilor acestor etichetări. Este adevărat, Curtea Constituțională acționează și într-o „zonă gri”, la confluența dintre lege și sfera politicii, lucru întâlnit la toate curțile din lume, fără ca, prin aceasta, să se transforme în remorci ale puterii.

Se uită faptul că această autoritate constituțională soluționează și litigii organice (conflicte juridice de natură constituțională); veghează la respectarea de proceduri pentru alegerea Președintelui României, confirmând și rezultatele sufragiului sau verifică îndeplinirea condițiilor pentru exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni.

Curtea Constituțională este percepută tot mai mult ca un simbol al statului de drept. Ea nu poate să rămână doar în poziția de „gardian” al Constituției, ea trebuie să vegheze și la modul în care se pun bazele unei ordini constituționale adecvate, spre exemplu, prin urmărirea procesului de constituționalizare a ramurilor dreptului. Curtea Constituțională a fost înființată prin Constituția din 1991, după modelul european și are rădăcini adânci în constituționalismul românesc. Evocând aceste rădăcini, reputatul profesor francez Gérard Conac, profesor emerit al Universității de la Sorbona, remarca o anterioritate română în materia controlului constituționalității legilor, control pus la punct încă la începutul secolului XX. Constituantul român de la 1991 a înțeles să nu meargă pe soluția Constituției din 1923, socotind că este mai util să aleagă un model european, întrucât era mai oportun să reconstruiască decât să restaureze. Și de atunci, în cei 30 de ani de existență, Curtea și-a constituit și dezvoltat o vastă jurisprudență, exemplară sub aspectul coerenței și din ce în ce mai analizată, inclusiv critic, în doctrina de specialitate din țară și străinătate. Istoria ne învață că puterea politică, chiar dacă este sau pretinde a fi legitimată în mod democratic, are tendința să slăbească frâiele legale fie pentru o reușită politică pe termen scurt, fie pentru păstrarea puterii (cazul decidenților la vârf în România). De aceea, este bine să li se reamintească politicienilor limitele constituționale în care trebuie să acționeze și să înțeleagă ideea că autoritatea publică este (sau ar trebui să fie) atenuată de drepturile fundamentale ale omului și de controlul de constituționalitate exercitat de o autoritate constituțională independentă.

Iar dacă au nevoie de „precedente”, iată unul: în anul 1285, regele Eduard (supra-numit și „justinianul englez”), la întoarcerea în Anglia după o călătorie pe continent, fiind întâmpinat de o mulțime de oameni care s-au plâns de abuzurile administrației, inclusiv ale judecătorilor, a hotărât demiterea tuturor judecătorilor!

GÂNDUL.RO: În alte țări au existat astfel situații, în care o curte constituțională să fie pusă pe coji de nuci, să fie catalogată în toate felurile? Curtea a amânat, pentru data de 8 decembrie 2020, imediat după alegerile parlamentare, o decizie legată de legea care stabilește un nou sistem de impozitare a pensiilor așa-zis speciale. Atacurile politice pot fi percepute drept presiuni fățișe puse pe umerii judecătorilor CCR în condițiile în care, se știe, numirea lor are la bază factorul politic?

Continuarea pe Gândul

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.