Reteaua Corect

Nepotul lui Eliade intervine în scandalul licitației Historic

Nepotul lui Mircea Eliade, profesorul universitar Sorin Alexandrescu, a anunţat pe Facebook că licitaţia Historic a fost blocată legal şi că dreptul de a decide viitorul documentelor familiei îi aparţine. Pe de altă parte, luni seară, când ar urma să aibă loc vânzarea, este programat un marş pentru „salvarea tuturor manuscriselor ale lui Eliade” potrivit news.ro, citat de Știripesurse.ro.

Profesorul universitar Sorin Alexandrescu a scris joi seară pe Facebook: „În calitate de unic moştenitor al dreptului de publicare a cărţilor, manuscriselor şi documentelor Mircea Eliade, unchiul meu, acordat prin testament de Mircea şi, respectiv, Christinel Eliade, soţia sa, am iniţiat demersurile juridice necesare împotriva intenţiei Casei de Licitaţii Historic de-a pune în vânzare asemenea documente pe data de 16 decembrie. Ca urmare, această vânzare a fost blocată legal. Dat fiind că avocaţii mei m-au sfătuit să nu anunţ acest lucru prematur, o fac abia acum. Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente. Consider că dreptul de-a decide viitorul unor documente ale familiei mele îmi aparţine mie, nu altor persoane sau instituţii”.

Miercuri şi joi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai casei de licitaţii Historic au purtat discuţii privind cumpărarea directă a celor circa 15 scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne ale unor articole scrise de Mircea Eliade din arhiva istoricului literar Mircea Handoca. Negocierile au eşuat din cauze procedurale, după cum a anunţat ministerul, astfel că instituţia de stat a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale.

„Suntem absolut convinşi că, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic şi deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru ţara noastră, Arhivele Naţionale vor proceda la instituirea dreptului de preempţiune şi o parte importantă din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul naţional”.

Miercuri, Ministerul Culturii a transmis că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi că nu a fost înştiiţat cu privire la această licitaţie.

Istoricul Alin Ciupală, expertul casei de licitaţii Historic a explicat joi pentru News.ro că au avut loc consultări între cele două părţi pentru găsirea unei soluţii în acest caz. El a precizat că nu este vorba despre manuscrise literare ale scriitorului, dar că şi în cazul acestei licitaţii s-a acţionat în conformitate cu legea, Arhivele Naţionale fiind înştiinţate în prealabil.

Luni, la ora 19.00, este programat marşul „Salvaţi toate manuscrisele lui Eliade!”, iniţiat de Cosmin Ciotloş, Radu Vancu, Dana Jalobeanu, Eugen Ciurtin şi Cătălin Cioabă. Punctul final este strada Amzei 2, unde se află sediul casei de licitaţii Historic.

Peste 1.600 de persoane au semnat o petiţie lansată online de scriitorul Radu Vancu prin care este cerută blocarea licitaţiei.

Din colecţia istoricului literar Mircea Handoca, dar şi din alte fonduri, au mai fost licitate în ultimii doi ani, la Artmark, scrisori, cărţi semnate de Eliade şi alte documente.

Reprezentanţii casei de licitaţii Historic nu au putut fi contactaţi până la momentul publicării acestei ştiri.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.