Reteaua Corect

Înalta Curte, îngropată înainte de verdictul CCR

Inalta Curte de Casatie si Justitie primeste o crunta lovitura: Inspectia Judiciara a confirmat ca instanta suprema a incalcat legea prin neconstituirea completelor specializate in judecarea cauzelor de coruptie, scrie Luju.ro.

Curtea Constitutionala a Romaniei este asteptata sa pronunte miercuri, 5 iunie 2019, o noua decizie care poate fi una istorica si care poate provoca un adevarat seism, ducand la rejudecarea dosarelor de coruptie aflate in prezent in cursul judecarii in faza de fond la completele de 3 judecatori ale ICCJ sau in faza de apel la Completele de 5 judecatori ale ICCJ, in acest din urma caz doar daca sentinta de la fond a fost pronuntata de un complet de 3 ICCJ. Este vorba despre decizia privind nerespectarea legii de catre Inalta Curte in cazul completelor de fond specializate in judecarea dosarelor de coruptie.

Asa cum se stie, in luna martie a acestui an, presedintele Camerei Deputatilor a sesizat CCR, cerand sa se constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei, cauzat de refuzul instantei supreme conduse de Cristina Tarcea (foto) de a aplica si respecta legea care prevede infiintarea de complete de judecata specializate. Desi au trecut doua luni de la acel moment, CCR a amanat pronuntarea, in conditiile in care o decizie prin care s-ar fi constatat un conflict juridic de natura constitutionala i-ar fi folosit liderului PSD Liviu Dragnea. Or, acesta trebuia cu orice pret condamnat. Chiar si asa, verdictul CCR nu ar trebui sa fie altul decat unul prin care sa se constatate ca ICCJ a incalcat legea atunci cand nu a format complete specializate pe faptele de coruptie. Si spunem asta avand in vedere art. 29 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care stabileste ca: “Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. Asadar, lucrurile sunt cat se poate de clare: toate instantele, inclusiv Inalta Curte, sub obligate sa aiba complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Inalta Curte, mai presus de lege

 

Cu toate acestea, instanta suprema a incalcat grav legea, neconsiderand necesar sa formeze asemenea complete. Iar nerespectarea legii de catre ICCJ a fost constatata chiar de catre Inspectia Judiciara, fiind evidentiata in raportul realizat in urma controlului privind dosarele pe care DNA le-a deschis fata de aproape 3000 de magistrati. Astfel, in “Raportul privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, Inspectia subliniaza ca la toate instantele verificate s-a constatat existenta completelor specializate cerute de Legea 78/2000. Cu o singura exceptie: Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata fragmentul din raportul Inspectiei Judiciare in care se confirma ca ICCJ nu a respectat legea care cerea constituirea completelor specializate (vezi facsimil):

 

“In ceea ce priveste repartizarea aleatorie a dosarelor avand ca obiect rechizitorii emise de DNA, verificarile directe au relevat faptul ca, in general, au fost respectate dispozitiile regulamentare referitoare la constituirea completelor si desemnarea persoanelor care indeplinesc atributii in aceasta materie.

 

Astfel, s-a constatat ca la toate tribunalele si curtile de apel verificate au fost constituite, la inceptul fiecarui an, completele de judecata, stabilindu-se prin hotarari ale colegiilor de conducere atat componenta, cat si numerotarea acestora. De asemenea, toate modificarile aduse componentei completelor au fost aprobate prin hotarari ale organului colegial.

 

Din inscrisurile puse la dispozitia echipei de inspectori a rezultat ca, in perioada de referinta, la curtile de apel si tribunalele la care s-au efectuat verificari directe au fost constituite, potrivit art. 29 din Legea 78/2000 complete specializate in materia judecarii infractiunilor de coruptie.

 

Prin exceptie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din hotararile Colegiului de conducere si deciziile presedintelui puse la dispozitia echipei de inspectori nu rezulta ca, in perioada de referinta, s-ar fi constituit complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie, aspect pe care insa nu il vom analiza, intrucat a fost invocat in cauze aflate pe rolul Completelor de 5 judecatori in materie penala si care urmeaza sa se pronunte asupra unor exceptii in legatura cu aceasta chestiune”.Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.