Reteaua Corect

În timp ce la București DNA anchetează achizițiile de vaccin, Pfizer dă în judecată Ungaria

Scris de newsreporter in 07 decembrie 2023 la 10:06, in Social. 404 vizualizari Intra in discutie Tagurijudecata, pfizer, ungaria, vaccin shortlinkhttp://crct.ro/nCjk

Un document judiciar obținut de POLITICO arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au demarat proceduri judiciare împotriva guvernului ungar în luna ianuarie a acestui an pentru livrările de vaccin COVID-19. Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat acțiunea, care este intentată la o instanță belgiană. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, a adăugat el, potrivit Știripesurse.

Documentul arată că procesul vizează plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Litigiul a început când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să efectueze plățile către compania farmaceutică, invocând conflictul din Ucraina. Un judecător a desfășurat o primă audiere în acest caz în luna martie și a respins cererea Pfizer de desfășurare a procesului printr-o procedură rapidă. De atunci, cazul nu a mai avansat.

Procesul Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de aceeași companie farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt trimise în judecată la o instanță civilă pentru refuzul lor de a primi și de a plăti livrările de vaccinuri COVID-19 pentru care s-au angajat.

Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a desfășurat o scurtă primă audiere în cazul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până pe 30 ianuarie.

Litigiul cu Polonia se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La acea vreme, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea exercitată asupra finanțelor sale de fluxul mare de refugiați ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va da Varșovia în judecată pentru plata neefectuată, pe care POLITICO a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro pe baza prețului vaccinurilor. Co-dezvoltatorul vaccinului, BioNTech din Germania, s-a alăturat și el acestor acțiuni.

Acțiunile judiciare se înmulțesc

Cele două procese se adaugă unui număr tot mai mare de acțiuni judiciare legate de eforturile UE de a achiziționa vaccinuri în perioada pandemiei.

În România, procurorii doresc ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și, prin urmare, au produs statului prejudicii de peste 1 miliard de euro.

Lobbystul belgian Frédéric Baldan a intentat o acțiune penală împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru presupusul rol pe care l-a avut în a ajuta la intermedierea celui mai mare contract de achiziție de vaccinuri de către UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre parlamentarii săi locali s-au alăturat acestor acțiuni, a declarat unul dintre parlamentari, Alain Mertes, pentru POLITICO.

Între timp, New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru că a refuzat să dezvăluie mesajele text menționate într-un interviu din aprilie 2021 cu Ursula von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziție a vaccinurilor și despre schimbul de mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

În sfârșit, organul de supraveghere a criminalității financiare din UE, Parchetul European, a anunțat într-un scurt comunicat de presă în octombrie anul trecut că a deschis o investigație cu privire la achiziționarea de vaccinuri. Nu a precizat pe cine investighează.

La București anchetă și acuzații

Procurorii DNA au decis să-l pună oficial sub urmărire penală pe fostul premier al României, Florin Cîțu, în ”Dosarul Vaccinurilor”. Procurorii arată faptul că Florin Cîțu, în lipsa unor documente și fără date științifice, a semnat două memorandumuri prin care Guvernul a achiziționat mult mai multe doze de vaccin decât ar fi avut nevoie România, raportându-ne la populație.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.