Reteaua Corect

În operațiunea #BădălăuLaBulău nu el e ținta principală

Scris de Cozmin Gusa in 29 noiembrie 2022 la 12:05, in Social. 469 vizualizari Intra in discutie Taguribadalau, Coldea, Kovesi, orban, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nAwG

În anii în care Coldea și Kovesi decideau arestări matinale sau duminicale pe bandă rulantă, acestea erau urmate de dezbateri intense ale cazului, cu date din urmărire, la care participau jurnaliști și politicieni deopotrivă. Nu mai conta vinovăția arestatului, ea era deja consemnată prin relatările publice, ce atestau pericolul public reprezentat de respectivul, deci judecătorii îndeplineau doar o formalitate când decideau inclusiv prelungirea arestării.

În cazul Bădălău se discută public destul de moderat, politicienii tac, iar cei care se exprimă se rezumă la a comenta eliminarea lui Bădălău de la Curtea de Conturi. Nu se pune problema ca cineva să-l apere pe fostul ministru, faptele sunt clare și dovedite, iar comportamentul public al personajului nu-l recomandă spre a fi apărat public. Dacă ținta era doar Bădălău și operațiunile sale de obținere de fonduri prin șantajarea primarilor, acesta era pus sub învinuire, eliminat de la Curtea de Conturi, apoi judecat în libertate și condamnat conform încadrărilor juridice. Faptul că s-a decis simplu și clar ca el să petreacă următoarea lună în arest preventiv indică limpede că operațiunea #BădălăuLaBulău este menită să genereze un șir de denunțuri ale acestuia despre cei cu care a relaționat în scopuri ilegale în ultimii ani. Ascensiunea sa politică a început în siajul lui Dragnea, care a fost învățat de-alde Coldea să promoveze la vârful PSD baroni locali lacomi de putere și bani, fără prestigiu sau știință de carte, ce pot fi manipulați ușor. Astfel, din umbra lui Dragnea, și-apoi a lui Dăncilă, giurgiuveanul fiind descurcăreț, s-a combinat pentru afaceri nu doar cu colegi din PSD, dar și cu lideri din celelalte partide sau chiar cu oameni din instituțiile statului. Giurgiu nu e un județ mare, dar e port la granița cu Bulgaria, deci plin de oportunități ilegale, dar necesare îndeosebi pentru obținerea cash-ului, și-n plus, Bădălău a fost mai mereu pe locul 1 în clasamentul PSD la orice alegeri, deci a putut sta la masa principală pentru orice fel de împărțeală de funcții. Ei bine, tocmai acest potențial l-a adus în relaționare cu mulți dintre jucătorii din subterane ce s-au obișnuit să facă averi mari devalizând bugete naționale sau locale. Toți aceștia sunt perplecși și tremură azi, mai ales că Bădălău le-a sugerat și demonstrat o mare protecție de care se bucura, tocmai prin aceste relaționări obținând și numirea de la Curtea de Conturi, râvnită de orice politician ce vrea să-și asigure o imunitate implicită. Spre exemplu, circulă de câteva zile o scurtă înregistrare ambientală cu Bădălău, prin care acesta descrie mecanismul prin care un lider liberal făcea jocurile în energie, cu beneficiar direct Orban, când era prim-ministru. E doar un exemplu ce sugerează cam despre ce ar putea discuta Bădălău cu procurorii, dar cei ce cunosc paleta relațională extinsă a acestuia își pot imagina ușor cât de mulți vor intra în sarabanda viitoarelor denunțuri. 

Cazul Bădălău nu e despre PSD și lupta pentru putere din interior (unii s-au grăbit să-l încadreze așa), ci acesta vestește faptul că se schimbă foaia în ceea ce-i privește pe cei ce-au crezut că DNA-ul doarme, și astfel și-au continuat în mod naiv operațiunile ilegale. Sunt semne publice deja că următorul scandal ce va exploda va cuprinde nume chiar mai grele decât cel al lui Bădălău, probabil va fi botezat #CazulRețeleiDubai, și e posibil să fie administrat public pe modelul mai vechi ce implica #GrupulDeLaMonaco, cu care ne-am delectat în urmă cu mai mulți ani, și care-a disciplinat sau executat mulți jucători celebri din subteranele României. Sunt semne deci că pentru mulți vacanța de Crăciun va fi agitată și va începe mult mai repede, probabil o vor prefera încă din aceste zile și vor alege destinații externe, administrându-și astfel de la distanță posibilele înțelegeri, ca să nu pățească ca Bădălău duminica trecută.
Cozmin Gușă

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.