Reteaua Corect
Val Valcu

Mort pentru o viata mai rea, la Pungesti

Scris de Val Valcu in 17 octombrie 2013 la 15:06, in Social. 56 vizualizari 1 comentariu Taguripromisiune, Pungesti, viata shortlinkhttp://crct.ro/njf3

In comunism, rusii ne-au invatat ca trebuie sa murim pentru o viata mai buna. Evident, din promisiune s-a respectat numai prima parte, viata buna ramanand pentru alta data. Totusi, era un demers logic: sa lupti pana la moarte pentru o viata mai buna.

In zilele noastre, campania anti-gaze de sist, declansata tot din Rusia, era cât pe ce sa produca un deces. De aceasta data, omul murea pentru o viata mai rea. Judetul Vaslui, plus minus Pungesti, e in topul saraciei, al betiilor crunte si repetate, al incesturilor, al capetelor sparte cu toporul, la birt. Nu este vina oamenilor de acolo, care nu sunt nici mai buni, nici mai rai decât altii.

Putinele investitii, facute inainte de 1989, au procopsit judetul cu industrii neviabile, care s-au stins rând pe rând, in vreme ce agricultura merge prost, abia asigurând subzistenta. Familiile cu zece copii traiesc din alocatie si atât, nu au bani pentru scoala, ca sa evadeze din saracie, nu au alta alinare decât alcoolul, nu au nicio slujba, in afara de prostitutie.

Bune-rele, sondele americane puteau scoate oamenii din foame, asa cum au facut-o in Prahova, cel mai bogat judet al tarii. Câtiva agenti de influenta ai concurentei de la Est, doi-trei feudali imbracati in sutane, hipsterii locali si multa, multa spaima, au scos oamenii in strada, pentru a bloca investitia americanilor.

Incidentul pune in discutie doua teme importante. In primul rând, ce ne dorim cu România, in viitor? Vrem o tara ca afara, dar fara industrie, fara poluare, cu musetel in locul minelor si cu porumb de subzistenta in loc de fabrici? Asteptam un Silicon Valley, intre Pungesti si Gagesti? Poate daca se muta dna Slav, la ferma.

In fond, asta este democratia, daca majoritatea decide ca se poate trai din fructe de padure, facem experimentul noului falanster al hipsterilor de la Hipscaieni.

Daca ne dorim o dezvoltare industriala, cu infrastructura occidentala si relatii economice capitaliste, atunci sa acceptam ca deciziile le iau economistii si inginerii, expertii, mai precis, nu persoanele sensibile care stiu sa tipe emotional, dar nu pot sa inteleaga diferenta dintre pânza freatica si adâncimea de 2000 de metri, la care se foreaza dupa gaze de sist.

A doua problema priveste solidaritatea nationala. ”Sa plece de pe pamântul nostru”, urlau protestatarii ( blocând accesul unei companii pe un teren pe care l-a concesionat).

Inteleg ca resursele naturale sunt ale natiunii, ca in Norvegia, dar proprietarul pamântului (repet, nu e cazul, la Pungesti, dar sa o lasam asa cum a cazut), proprietarul terenului, spuneam, poate refuza exploatarea resurselor, daca asa doreste.

Ok, dar cei care nu mai au acces la resursele pe care le detin, in cota parte, pot refuza, de pilda, sa mai plateasca impozit, pentru taranii din Pungesti?

Cred ca bucurestenii, care produc un PIB similar Europei occidentale, ar putea adopta modelul pungestean. Mâncarea, oricum, se importa, nu au nevoie de Pungesti, de ce sa le plateasca pungestenilor serviciile publice, Politia, serviciile medicale? Pungestiul ramâne cu aerul curat, in care nu se simte decât mirosul de alcool si tutun, iar noi ramânem cu taxele in buzunar.

SURSA: Dcnews.ro

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.