Reteaua Corect

Moldova acuză ONU că se mișcă mult prea încet în privința refugiaților

Scris de newsreporter in 18 Mai 2022 la 10:48, in Social. 285 vizualizari Intra in discutie Tagurionu, refugiati, Republica Moldova shortlinkhttp://crct.ro/nzBd

Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că autoritățile Republicii Moldova s-au plâns secretarului general ONU că Agenția ONU pentru Refugiați nu acționează cu viteza cuvenită, relatează Știripesurse.

Potrivit lui Igor Grosu, din cei 90 de mii de refugiați ucraineni stabiliți în Moldova, doar 30 de mii și-au primit banii promiși de ONU. Mult mai puține familii din Republica Moldova, care găzduiesc refugiați, au primit ajutorul financiar promis. Președintele Parlamentului spune că a existat propunerea din partea Chișinăului să fie mobilizați mai mulți operatori, astfel încât procesul de sprijin să fie urgentat, transmite Știri.md

Președintele Parlamentului spune că Agenția ONU pentru Refugiați, care și-a asumat responsabilitatea de a-i ajuta financiar atât pe ucrainenii care s-au adăpostit în Republica Moldova, cât și familiile de moldoveni care găzduiesc refugiați, nu acționează conform promisiunilor.

„Avem două linii de finanțare în contextul crizei refugiaților. O linie de finanțare pentru refugiați, bani pe care ONU îi acordă refugiaților. E vorba de 2.200 de lei. Și avem o linie de suport financiar pentru familiile-gazdă. Eu nu sunt mulțumit de felul în care ONU gestionează acest proces. Ultimele date arată că doar 30 de mii de refugiați au beneficiat de bani, în timp ce ei sunt 92 de mii. Și mai mic este numărul beneficiarilor de suport dintre familiile – gazdă. Noi ne-am manifestat nemulțumirea față de cei care gestionează acest buget mare din partea ONU. Am explicat asta și secretarului general ONU și îndemn cetățenii noștri să completeze formularele și să ceară ajutor”, a spus Igor Grosu în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului a îndemnat oamenii să consulte site-ul www.dopomoga.gov.md , să completeze formularele și să fie mai insistenți când este vorba de sprijinul financiar promis de ONU.

„Oameni buni, bateți la ușa acestor centre. Sunt bani alocați atât pentru refugiați, cât și pentru familiile – gazdă, care au problemele lor și deja au făcut un lucru enorm găzduind refugiați. Am cerut ONU să ne spună dacă este nevoie să intervenim, să mobilizăm suplimentar oameni, operatori. E nevoie ca ei să se miște mai repede”, a mai spus președintele Parlamentului.

De asemenea, șeful Legislativului spune că deciziile Finlandei și Suediei de a depune cereri de aderare la NATO, sunt acțiuni suverane ale statelor respective, iar Republica Moldova își păstrează neutralitatea și acționează strict în conformitate cu acest statut prevăzut de Constituție.

„Sunt decizii asumate de guvernele și parlamentele acestor țări. Republica Moldova a reușit și reușește în continuare să păstreze calmul în societate, chiar dacă avem armata rusă, aflată ilegal pe teritoriul nostru, chiar dacă avem un depozit ilegal de muniții la Cobasna. Noi reușim să păstrăm stabilitatea, să găzduim refugiații ucraineni. Iar opoziția, coloana a 5-a, pe de o parte, este speriată când a văzut de ce sunt capabili partenerii lor, pe de altă parte, încearcă să-și justifice solda pe care o primesc de la patroni”, a spus președintele Parlamentului.

Potrivit anunțului făcut de Agenția ONU pentru Refugiați, fiecare refugiat ajuns în Republica Moldova are dreptul la 2.200 lei/lună. Grantul va fi reînnoit pentru refugiații rămași în țară. De asemenea, familiile care găzduiesc cel puțin doi refugiați din Ucraina pentru o perioadă minimă de o săptămână sunt eligibili pentru a primi plata unică în valoare de 3500 de lei.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.