Reteaua Corect
Lia Epure

Mitropolitul Banatului sau ultimul gest nobil al unei lumi care dispare…

Scris de Lia Epure in 11 iulie 2012 la 14:34, in Social. 254 vizualizari Intra in discutie Tagurigest, lume, mitropolitul banatului, nobil, ultimul gest shortlinkhttp://crct.ro/nhM9

Nicolae, Mitropolitul Banatului, s-a retras. S-a retras de bunavoie, cu o minte limpede, facand ceea ce tot un banatean, inaintasul sau, a facut, dar cu sute de ani in urma. Este vorba despre cel care a fost Mitropolit al Banatului, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, in 1653.

Sfantul Iosif de la Partos s-a retras dintr-o lume macinata de interesele vremii, dupa ce salvase Banatul, mai exact Timisoara, prin rugaciunile sale, de la o mare nenorocire, era vorba despre un incendiu care urma sa mistuie cetatea, dar rugaciunea puternica si ploaia trimisa de Bunul Dumnezeu a salvat cetatea Timisoarei. Sfantul este in Catedrala Mitropolitana si face inca minuni. Una dintre ele, pentru mine, cel putin, este raspunsul la rugaciunea multora dintre noi: „Sfinte, salveaza Banatul de raul pe care-l face in Biserica un om fara inima, unul care-i calca in picioare pe preoti, unul care schimba reguli, traditii sfinte si-l batjocoreste pe IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului!”. Raspunsul a venit. Prin chiar decizia de retragere a Mitropolitului Banatului.

Dupa o zbatere colectiva, as indrazni a spune, de mai bine de un an, incepand din luna mai 2011, cu actiuni de advocacy, memorii, scrisori, petitii online, zeci de articole si reportaje tv sau radio, dupa o corespondenta intensa cu Patriarhia Romaniei, indreptate spre aflarea adevarului, furnizand, public, informatii despre toate abuzurile lui Paisie Lugojanul, recent, la ultima sedinta de Sinod, Patriarhul Romaniei, Preafericitul Daniel, cu o voce ca un tunet, i-a spus lui Paisie: „Ia-ti gandul de la mitropolie! Nu o sa fii niciodata Mitropolitul Banatului! Nu te vrea lumea acolo!”. Sa fi stiut, oare, patriarhul, ceva? Si anume, faptul, ca tainic, Mitropolitul Banatului, Nicolae, se retrage?! De ce se retrage? Delicat, nobil, Mitropolitul a spus: „Ma retrag din motive legate de starea fizica…”. Aparent adevarat, la aproape 89 de ani, Mitropolitul Banatului lasa in urma o viata plina de experiente, cu bucurii si tristeti, ca fiecare om, dar cu o intelepciune greu de concurat. Ultimul an, dupa ce Paisie a manipulat mii de diversiuni, atat impotriva IPSS Nicolae, cat si impotriva a zeci de preoti banateni (pentru ca, fiind genul arivistului: iubeste Banatul, dar ii uraste pe banateni!), el, Paisie, s-a si vazut mitropolit!

Zeci de preoti umiliti, ultimul fiind chiar protopopul Lugojului, preotul Cerbu, isi cer drepturile in fata lui Dumnezeu si a oamenilor. Daca mitropolitul s-a retras, ce inseamna asta pentru Paisie? In primul rand, el, care este episcop-vicar, adica un fel de asistent manager, nu va mai fi… ”managerul”. Daca managerul nu va fi in functie, cine sa-i faca delegarea de autoritate? Dupa ce scrisoarea trimisa de IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, catre Patriarhie, marti, 10 iulie 2012, va ajunge la destinatie (si care nu avea cum sa ajunga la Patriarhie in aceeasi zi – nota benne: pentru amatorii din presa, o scrisoare nu este un fax, iar ZdV nu intra in manipulari de presa, sa lamurim lucrurile!) se va consemna retragerea, iar procedura il va aduce, cel mai probabil, pe insusi Patriarhul Romaniei la conducerea temporara a Mitropoliei Banatului.

Urmeaza apoi, prin decizia Sinodului, concursul pentru noul mitropolit! La concurs, Paisie nu poate participa din foarte multe motive. Unu: nu are nici macar sase ani de vicariat ca sa devina episcop. Nu este episcop, doar episcopii pot sa-si exprime dorinta de a deveni mitropoliti!

Cititi intreg editorialul pe Ziua de Vest

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.