Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

MINISTRUL PREDOIU ARUNCĂ ÎN AER JUSTIȚIA CU DECLARAȚII INCENDIARE

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, aruncă efectiv în aer justiția română printr-o declarație-bombă venită la pachet cu alta, de asemenea explozivă, dar din alte motive, să le spunem politice. În orice țară normală la cap, pînă diseară Predoiu ar fi demis sau demisionar.

Prezent la Europa FM, Cătălin Predoiu comentează spusele ziaristei Ioana Ene Dogioiu legate de celebrul proces al soțului fostei șefe a DIICOT, procuroarea Georgiana Hosu, acesta fiind condamant în primă instanță la închisoare.

Spune Ioana Ene Dogioiu: ”Doamna Hosu, care nu-și mai încheie mandatul, și l-a încheiat prin demisie când soțul domniei sale a fost condamnat penal…”
Răspunde Cătălin Predoiu: ”Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final.”

Numai că, stupoare maximă: achitarea soțului Georgianei Hosu nu poate surveni mai devreme de luna februarie, cînd se judecă recursul său.
Altfel spus, Predoiu a sifonat o informație care nu poate fi cunoscută decît de judecătorii din cazul respectiv, poate nici chiar de ei în acest moment.

Trebuie spus că afirmația lui Predoiu putea fi considerată o eroare umană, să zicem că avea în cap alt proces și le-a încurcat în creier; la urma-urmei, nimeni, nici chiar ministrul Justiției, nu trebuie să aibă musai în memorie toate soluțiile pronunțate în diverse dosare, fie ele și celebre.
Ministrul se putea ”scoate”, deci, invocînd o confuzie. M-am gîndit la X, dar am zis Y. Punct.
Numai că adevărata bombă vine după emisiune, prin intermediul unui comunicat al lui Predoiu în care scrie negru pe alb:

”În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, difuzată de postul „Europa FM”, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public. În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.
Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil,

nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.

Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că

nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale”.

Deci nu vorbim de confundarea dosarului respectiv cu altul, ci de o informație de culise primită ”din surse neoficiale” și care nu a fost verificată de ministru înaintea lansării în spațiul public.

Achitarea sau condamnarea unui inculpat celebru sau anonim este întotdeauna publică, nu există condamnări la secret.
Nu poate fi livrată unui ministru, deci, o informație ”pe surse” legată de achitarea cuiva, tocmai pentru că ea e publică.
Iar ministrul nu poate transmite mai departe respectiva informație considerînd-o, din greșeală, ”sigură”, pentru că o condamnare odată pronunțată nu poate fi decît o informație publică și sigură.

Maximum admisibil ar fi ca informația despre un verdict să ajungă mai rapid la cineva decît la marele public, vorbim aici de cîteva ore.
Dar ce informație ”neverificată”, și de unde, putea avea Predoiu despre un proces care se judecă peste o lună și care poate fi amînat, oricum, mult și bine de aici încolo?

Să precizăm că legislația e severă atunci cînd un magistrat care are o cauză spre soluționare se antepronunță în public sau în privat cu privire la soluția pe care ar urma să o dea în acea cauză: judecătorul va fi obligat să se abțină de la a mai instrumenta respectivul dosar și va fi înlocuit de un altul.

Cătălin Predoiu nu e magistrat, deci nu s-ar încadra la antepronunțare.
Dar poziția sa de ministru al Justiție îi conferă suficientă greutate pentru a se considera că prin asemenea afirmații transmite indicații, indirect, judecătorilor din dosarul lui Dan Hosu.

A vrut Predoiu să dea un asemenea mesaj judecătorilor ori, ceea ce ar fi grav, ori, infinit mai grav, Predoiu chiar știe nepermis că Hosu va fi achitat și a scăpat porumbelul din greșeală?

În fața unei asemenea situații deja pălește o altă declarație fierbinte a sa în aceeași emisiune, pe marginea deciziei de marți a ÎCCJ privind obligarea procurorilor să finalizeze dosarul de corupție al Laurei Kovesi pînă la 1 iunie.

„Această hotărâre trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului procesual”.

O afirmație care poate fi suspectată, de asemenea, că reprezintă un semnal indirect către procurori să nu se grăbească în cazul Kovesi, în pofida deciziei ÎCCJ. Iar dosarul lui Kovesi are și conotații politice, în condițiile în care el ar atîrna greu într-o eventuală campanie pentru președinția României. Bagă Predoiu justiția în politică, ne-am putea întreba?

Două declarații profund interpretabile în decurs de cîteva minute, la cel mai ascultat post radio.
Nu e cam mult pentru un singur om politic? (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.