Reteaua Corect

Ministrul Educației, noi precizări despre modificarea structurii anului școlar și alte decizii

Joi s-a decis la Ministerul Educației, în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Dialog Social modificarea structurii anului școlar, scrie Hotnews. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut ulterior precizării privind hotărârile luate.

Declarații Ministrul Educației:
În urma consultărilor deschis și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate, au rezultat următoarele 10 concluzii:

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut. la examenul de bacalaureat probele de comeptență vor fi echivalate.

2. Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele terminale, care termină vacanța pe 9 mai. Pentru celalalte clase se face punte între cele două vacanțe de paște, între 2 aprilie și 4 mai.

3. În perioada 12-30 aprilie elevii din clasele terminale participă la cursuri online.
4. Semestrul al doilea se încheie pe 25 iunie.
5. Având în vedere reducerea cu o săptămână a semestrului al doilea, se pot comprima acele activități de evaluare și încheierea situației școlare, astfel că nu va fi nevoie de recuperări, datorită efortului cadrelor didactice și a faptului că nu se dau tezele semestriale.
Evaluarea națională pentru clasa a doua se reprogramează în luna mai.
Pentru localitățile carantinate, simulările se vor organiza după ieșirea din carantină.
Programul național de acțiuni remediale se va organiza în întreaga perioadă în care există actiități didactice, doar până la pragul de infectare de 6 la mia de locuitori.
Sunt convins că problema testării în școli va fi rezolvată foarte rapid, în sensul în care vor exista teste non-invazive.
Această propunere a fost asumată de ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea bazată pe trendul de infectare. Ceea ce v-am comunicat a fost agreat de toți partenerii de dialog.
Vedem cu toții zi de zi trendul ascendent al ratei de infectare, nu putem face abstracție.
Nu poate nimeni să garanteze că nu va mai exista nicio întrerupere. Trebuie să ne adaptăm rapid și responsabil. 
UPDATE 10.50 Potrivit unor surse participante la ședință, o variantă agreată ar fi păstrarea vacanței de primăvară pentru toți anii cu excepția celor din anii terminali - clasele a VIII-a și a XII-a, care să meargă la cursuri în luna aprilie sau să aibă ore online, între cele două vacanțe prevăzute în prezent, adică între 11-29 aprilie. Datele examenelor finale nu se mai modifică, nici structura anului școlar.
 • Cu o oră înainte de începerea ședinței, președintele Consiliului Elevilor, Rareș Voicu, scria pe Facebook: „Poziția CNE e inechivocă: nu se justifică prelungirea vacanței și, implicit, decalarea examenelor. Dacă vrem ca elevii să nu fie în pericol la școală, e nevoie de sporirea măsurilor de siguranță și de efectuarea verificărilor respectării acestor măsuri. Amânarea inevitabilului face un deserviciu imens tuturor.”
 • La rândul său, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, propunea pe Facebook: „1. Susțin nemodificarea structurii anului școlar și trecerea la un sistem online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. 2. Dacă decizia prelungirii vacanței este deja luată de către MS și ME - mie așa mi se pare -, atunci solicit ca elevii din anii terminali să meargă pe structura reglementată și cu predare online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. Nu voi susține în situația menționată la punctul 2... sistemul hibrid și recuperarea materiei în zilele de sâmbătă.”
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat miercuri pentru HotNews.ro că la baza deciziei ministerului Educației de prelungire a vacanței de vară și de modificare a structurii anului școlar stă „componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intrăm în online”. În opinia sa, Guvernul ar fi trebuit să decidă cursuri online în loc de vacanță și „să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”. În replică, ministrul Educației a precizat că decizia privind vacanța în perioada 2 aprilie - 4 mai a fost o solicitare a Ministerului Sănătății, „luată pe considerente de ordin epidemiologic”.

Federațiile Spiru Haret și a Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au cerut să se renunțe la orice modificare. Aceștia afirmă că perioada din aprilie, dintre cele două vacanțe pentru Paștele catolic, respectiv Paștele ortodox, să se facă școală online.

Unul dintre motivele invocate de cei de la Spiru Haret este acela că este necesară prezența salariaților în unitățile de învățământ, întrucât în intervalul 12-29 aprilie 2021 se suprapune cu Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022.

Ce spune Spiru Haret, în comunicatul transmis joi dimineață:

„Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a procedat la consultarea membrilor de sindicat și a organizațiilor afiliate.
În urma acestor consultări, propunerea federației noastre este de menținere a structurii anului școlar 2020-2021 și a calendarului examenelor naționale astfel cum sunt reglementate în prezent, întrucât:

 • - în intervalul 12-29 aprilie 2021, procesul de învățământ se poate derula on-line;
 • - orice modificare la acest moment, în prag de examene, va genera o presiune suplimentară asupra elevilor;
 • - „recuperarea” materiei în zilele de sâmbătă contravine legislației în vigoare, deoarece nu se poate asigura repausul săptămânal prevăzut de lege;
 • - intervalul 12-29 aprilie 2021 se suprapune cu Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022, pentru care este necesară prezența salariaților în unitățile de învățământ;
 • - pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, semestrul II se prelungește până după jumătatea lunii iulie.

Înțelegem argumentele privind sănătatea publică, dar considerăm că problemele nu vor fi rezolvate prin vacanțe prelungite, ci prin identificarea soluțiilor și aplicarea măsurilor de natură să mențină școlile deschise.”

Ce spune FSLI, în poziția transmisă miercuri:

 • În intervalul de timp de la momentul în care în mass-media a apărut știrea că domnia voastră doriți modificarea structurii anului școlar în curs, în sensul prelungirii vacanței de primăvară cu 2 săptămâni, în intervalul 02 aprilie – 3 mai 2021, urmată de prelungirea perioadei cursurilor până la începutul lunii iulie, au apărut reacții nefavorabile ale salariaților din sistem, pe lângă cele ale elevilor și părinților.
 • În opinia majorității celor care ne-au solicitat să intervenim pentru a se renunța la ideea modificării structurii anului școlar, se creează un stres suplimentar, atât pentru personalul didactic, dar mai ales pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/XIII-a, al căror program de pregătire va fi cel mai afectat.
 • De asemenea, trebuie avut în vedere că vor fi afectați și elevii din învățământul profesional și tehnic care vor fi nevoiți să meargă la școală până la finalul lunii iulie.
 • Totodată, nu trebuie uitat că luna iulie este o perioadă în care pot fi temperaturi caniculare, ceea ce va avea grave repercusiuni asupra elevilor ce ar susține evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a în acel interval. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că temperaturile ridicate din luna iunie vor afecta și elevii care vor veni la cursuri.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a criticat dur deciziile anunțate marți de Sorin Cîmpeanu, acuzând atât decizia privind reprogramarea Evaluării Naționale în iulie, cât și prelungirea vacanței de primăvară, despre care spune că va provoca ”o ruptură în procesul educațional”.

Asociațiile de Părinți afirmă, într-un comunicat, că ”au aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social”.
La rândul său, Consiliul Elevilor a afirmat că „decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul".

 

Structura anului școlar în semestrul al doilea, așa cum arată înainte de modificări:
Semestrul al II-lea are 17 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 8 februarie 2021 - 18 iunie 2021, astfel:
 • Cursuri - luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021
 • Vacanţă - vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021
 • Cursuri - luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021
 • Vacanţă - vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021
 • Cursuri - luni, 10 mai 2021 - vineri, 18 iunie 2021
CALENDARUL de desfășurare a Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2020-2021:
 • 7 - 11 iunie 2021 - Înscrierea la evaluarea națională
 • 22 iunie 2021 - Limba și literatura română, probă scrisă
 • 24 iunie 2021 - Matematică, probă scrisă
 • 25 iunie 2021 - Limba și literatura maternă, probă scrisă
 • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 - Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
CALENDARUL examenului de Bacalaureat 2021:

 

Sesiunea iunie - iulie 2021
 • 31 mai - 4 iunie 2021 - Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 4 iunie 2021 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 14-16 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
 • 16-17 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 18-23 iunie 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 23-25 iunie 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 28 iunie 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 • 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 • 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 1 iulie 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 5 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 - 18,00
 • 6 - 9 iulie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
 • 9 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august – septembrie 2021

 • 19 - 26 iulie 2021 - Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2021 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 • 17 august 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 • 18 august 2021 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 19 august 2021 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 23-24 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 25 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 26 - 27 august 2021 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 30 - 31 august 2021 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
 • 31 august 2021 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 - 18,00)
 • 1- 3 septembrie 2021 - Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2021 - Afișarea rezultatelor finale

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.