Reteaua Corect
Radu Golban

Merg pe mana lui Isarescu

Nu ma numar printre cei care ar putea fi acuzati ca il simpatizeaza pe Mugur Isarescu. Nu am ezitat sa il critic pentru lasitatea si duplicitatea in privinta creantei istorice a BNR asupra Germaniei. Astazi cred insa ca acuzatiile aduse la adresa domniei sale din partea unor analisti sunt nefondate si nu pe masura sa evalueze adevarata performanta a Bancii Nationale a Romaniei.

Cine ii aduce critici contabilicesti nu face decat sa arate ca fie idealizeaza independenta unei banci centrale fata de mediul politic, fie se refera la alta tara. Adevaratii romani sunt cei care se bucura de o gama de epitete - de la „erou” la „tradator”, de la „dibace diplomat” la „vanzator de tara”. Fara indoiala, domnul Isarescu a scris istoria tarii noastre pentru mai bine de un sfert de secol si a calauzit cele mai importante decizii economice si monetare ale Romaniei.

Prima obligatie a unei banci centrale consta in a asigura stabilitatea sistemului bancar si in a combate inflatia. Precum intre deziderat si realitate exista mereu un decalaj, acesta exista si in privinta succesului de tintire a inflatiei propuse, a estimarii cresterii economice si a extinderii componentei capitalului autohton in sistemul bancar. Acestea sunt doar cateva dintre nenumăratele exigente la care este supusaconducerea BNR.

Agenda Guvernului de a se alinia neconditionat agendei Uniunii Europene si rigorilor capitalului mondial au trasat intr-o forma clara politica BNR. Indiferent de opinia personala a guvernatorului si de analiza sa economica, Mugur Isarescu este veriga la vedere dintre o cascada de guverne incapabile si cerintele partenerilor straini. Marja de actiune a oricarei banci centrale este, in ciuda independentei de jure, limitata prin mandatele membrilor sai, date de catre Parlament, la politica statului pe care il slujeste.

Cred ca guvernatorul BNR a procedat corect cand s-a opus Legii darii in plata. Intr-o tara dependenta de capital strain la fel ca de rosiile turcesti si branza italieneasca, o astfel de lege nu face decat sa duca la scumpirea creditelor si la reducerea atractivitatii pentru investitiile straine pe piata imobiliara (scaderea avansului nu este egala cu o scadere a dobanzii).

Strategia politica a Romaniei de aliniere la conditiile de integrare in structurile economico-monetare ale UE a impus un regim de natura sa afecteze grav componenta capitalului romanesc din sistemul bancar. In ciuda pozitiei atotputernice pe care o detine pe plan monetar, Mugur Isarescu nu se poate lupta cu morile de vant. Are soarta romanului de rand, dezgustat de o clasa politica inculta, careia – desigur – i se adreseaza ca unui pinguin care priveste un manual de analiza matematica.

Argumentele critice aduse la adresa guvernatorului sunt atipice pentru niste economisti. Evaluarea performantei conducerii BNR strict dupa prognoza economica sau tintirea inflatiei ii obliga sa ne spuna dupa ce alte instrumente economice ar fi fost prognoza lor, ori cum ar fi combatut ei inflatia.

Politica monetara este in limitele sferei politice o arta regala. Sunt convins ca guvernatorul, cu tot ce am avut sa-i reprosez vreodata, o stapaneste cu maretie. A eclipsa aspectul estetic al acestei arte poate izvori doar dintr-o gandire contabila ori din dorinta de a-i lua locul. Intre romanul de rand si Mugur Isarescu nu este nicio diferenta. Nici el, si nici noi nu putem schimba un cadru politic care ne arata ca dorinta de putere a guvernantilor e mai presus decat cel mai pur sentiment de patriotism din noi.

Un mediu fiscal aproape imprevizibil, tensiuni pe piata monetara din eurosistem, o expunere majora la volabilitatea capitalului strain au fost varfurile de iceberg printre care Mugur Isarescu a navigat o corabie subreda umita „Romania”. Intr-o tara in care si o seceta poate sa afecteze rata inflatiei (nu Isarescu a distrus sistemul de irigatii), unica alternativa pentru BNR, ca sa nu mai indispuna pe nimeni, ar fi sa renunte la prognoze economice. Sa-i multumim lui Isarescu ca platim in lei noi, si nu in kilele de hartii din anii 90! Am ramas in vecinatatea Greciei, feriti de contagiuni dintr-un mediu bancar toxic. Doi analisti de talia lui Lucian Isar si Radu Soviani cunosc, fireste, ca economia nu este o stiinta exacta. Statistica si simularile de crestere economica sau inflatie sunt mereu supuse unor marje de eroare firesti in aceasta breasla.

Romania nu se poate compara cu alte state din sud-estul Europei, deoarece nu are conducatori cu vointa politica de talia premierului din Ungaria sau Polonia. Banca nationala a unei tari nu are rolul de a fi in opozitie cu Guvernul. Are obligatia sa avertizeze daca se fac anumite derapaje majore. Insa atata timp cat romanii au optat pentru o cale servila de integrare in UE ar fi bine sa-si asume si costurile inainte de a acuza pe cel care a gasit un instrument bland pentru transformarea aderarii in ceva suportabil. Nu Mugur Isarescu stabileste agenda politica. Dar fiind expus atentiei publice, e firesc ca toate oalele sa se sparga in capul lui.

Mugur Isarescu este un adevarat patriot. Doar ca in Romania, patriotismul trebuie declinat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.