Reteaua Corect
Tesu Solomovici

In Memoriam Mauriciu Blank

Ieri, 7 noiembrie, la Cimitirul israelit Filantropia din Bucuresti, a fost inaugurat Monumentul Funerar dedicat lui Mauriciu Blank. Secretarul de Stat Victor Opaschi a transmis mesajul Guvernului Romaniei, cateva personalitati ale vietii noastre social-culturale au spus vorbe frumoase in memoriam, s-au tras salve si o garda militara i-a dat onorul ilustrului disparut.

Mauriciu Blank, (1848-1929), a fost un mare evreu și un mare roman, a subliniat dl Victor Opaschi, o importanta figura publica evreiasca a sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX, o personalitate care prin activitatile si expertiza sa in domeniul financiar-bancar a contribuit semnificativ la construirea Romaniei independente, suverane si moderne. Personalităţi precum cea a lui Mauriciu Blank sunt consemnate de istoriografia romaneasca si evreiasca ca artizani care au participat in mod decisiv la modernizarea si ulterior democratizarea Romaniei. Lucrari publice si economice importante si foarte necesare intr-o Romanie in curs de modernizare si de autonomizare in raport cu celelalte state, precum diferite tronsoane de cai ferate realizate in perioada 1879-1895, canalizarea municipiului Bucureşti, dezvoltarea industriei petrolifere,  extinderea portului Constanta si in special sustinerea financiară a campaniei militare pentru obtinerea independentei de stat in anii 1877-1878 au fost realizate cu sprijinul şi implicarea directa a lui Mauriciu Blank. „Evenimentul este un prilej care ne indeamna la o si mai serioasa reflecţie asupra modului în care dorim să construim naţiunea romana pe mai departe, inspirandu-ne din lectiile si modelele trecutului”, a spus in incheiere dl Victor Opaschi.  

            Vorbitorii, - dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romana, gen. (in rez.) prof. univ. dr. Mihail E. Ionescu, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei, ing. Paul Schwartz, dr. Felicia Waldman) au subliniat faptul ca in acest an, in care Romania celebreazaă Centenarul Marii Uniri, este important sa onoram contributia tuturor celor care au participat la implinirea acestui ideal national, precum și la construirea Statului si a societatii romanesti moderne, indiferent de apartenenta lor etnica sau religioasa. Este un prilej sa celebram diversitatea, pluralismul intern al societatii romanesti si contributia tuturor – romani, evrei, armeni, romi sau de alte naționalități – la construirea idealului national si la edificarea Romaniei moderne. Istoricii ne spun adeseori ca independenta de stat a Romaniei sau Marea Unire nu s-au obținut doar pe front si nici doar ca urmare a tratatelor internationale. Acestea s-au obtinut si prin forta interioara a fiecaruia dintre strabunicele si strabunicii nostri, fara deosebire de etnie sau credinta religioasa, care au impartasit acelasi ideal al unei Romanii mature, suverane, independente si unite iîn care fiecare sa isi poata implini destinul.

 

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.