Declaratia de la Windhoek a fost numita sa stabileasca, sa mentina si sa promoveze o presa independenta, pluralista si libera.
Aceasta a subliniat importanta unei prese libere pentru dezvoltarea si mentinerea democratiei intr-o natiune si pentru dezvoltarea economica.
Ziua Mondiala a Libertatii Presei este sarbatorita in fiecare an pe 3 mai, data la care Declaratia de la Windhoek a fost adoptata.
Desi Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost sarbatorita doar din 1993, are radacini mult mai adanci in Articolul 19 al Declaratiei Universale a Natiunilor Unite din 1948 privind drepturile omului, care prevede ca "orice persoana are dreptul la libertatea de opinie si de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fara interferenta si de a cauta, primi si raspandi informatii si idei prin orice mijloace media …..".
UNESCO marcheaza Ziua Mondiala a Libertatii Presei prin conferirea Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO - Guillermo Cano.
Este decernat in fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizatii sau institutii ce se remarca prin contributia esentiala la apararea sau promovarea libertatii presei, oriunde in lume.
Acest premiu a fost acordat prima data in 1997 si poarta numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat in fata birourilor ziarului la care lucra, El Espectador, pe 17 decembrie 1986, ca urmare a faptului ca scrierile sale au ofensat marii comercianti de droguri din Columbia.
Premiul creat in anul 1997 este acordat, an de an, de un juriu format din 14 jurnalisti profesionisti si directori de publicatii din intreaga lume.
UNESCO, de asemenea, marcheaza Ziua Mondiala a Libertatii Presei in fiecare an, prin reunirea profesionistilor mass-media, organizatiilor pentru libertatea presei si agentiilor ONU pentru a evalua starea libertatii presei in intreaga lume si a discuta despre solutii care sa raspunda provocarilor.
Fiecare conferinta este centrata in jurul unei teme legate de libertatea presei, inclusiv o buna guvernare, o acoperire mass-media a terorismului, impunitatea si rolul mass-media in tarile post-conflict.
Ziua Mondiala a Libertatii Presei este anual observat pe 3 mai, pentru a informa comunitatea internationala ca libertatea presei si libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale ale omului. Aceasta zi reaminteste oamenilor ca multi jurnalisti au murit sau au facut inchisoare pentru a aduce noutati zi cu zi publicului.
In acest an celebrarea principala a Zilei Mondiale a Libertatii Presei va avea loc in Tunis intre 3 si 5 mai 2012, organizata in comun de catre UNESCO si Guvernul tunisian sub tema, New Voices: Media Freedom Helping to Transform Societies.
Evenimentul este, de asemenea, unul la nivel mondial, si va fi vizibil datorita la Platformei Ushaidi.
Programul desfasurarii intregului eveniment il puteti gasi aici.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.