Reteaua Corect

MARILE RĂSUCIRI! HELLVIG ÎN 2014: „ÎNTOARCEREA LA NAŢIONALISM AR ECHIVALA CU SFÎRŞITUL UE”

Scris de newsreporter in 06 octombrie 2022 la 11:51, in Social. 278 vizualizari Intra in discutie Taguri2014, 2022, hellvig, nationalism, sri shortlinkhttp://crct.ro/nAgO

Eduard Hellvig, 4 octombrie 2022: ”Trebuie reasumat un naționalism moderat”

”În această lume, naționalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci și un tip de instinct pe care să-l aibă și cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții. Cred că sprijinul pentru democrație poate coexista cu atașamentul față de valori tradiționale, religie, elemente de identitate națională. Trăim într-o comunitate care și-a câștigat prin sacrificii extreme, timp de sute de ani, dreptul de a avea o țară proprie, o limbă, o graniță, un steag. Ca o părere personală, cred că un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului”.

Eduard Hellvig, 6 august 2014: ”Europa Unită e ameninţată de un pericol tot mai agresiv: naţionalismul”

”Un cerc de foc se strânge în jurul Europei. Războiul bate la poarta sudică şi estică a acestui continent vulnerabil strategic, energetic, demografic şi nu numai. Dar Europa Unită – proiectul ce menţine de aproape şapte decenii pacea între naţiuni despărţite de râuri de sânge de-a lungul istoriei – e ameninţată, înainte de toate, de un pericol intern tot mai agresiv de la un an la altul: naţionalismul.

Întoarcerea la naţionalism ar echivala cu sfârşitul Uniunii Europene, cu tot ce înseamnă aceasta pentru cetăţenii săi – de la abolirea graniţelor şi aspiraţia la o viaţă mai bună, la libertăţile democratice esenţiale, în primul rând cea de exprimare. Denunţarea democraţiei liberale de către premierul Viktor Orban şi opţiunea sa declarată pentru modele ca Rusia, China şi Turcia constituie un semnal de alarmă în acest sens, care trebuie să nască un răspuns pe măsură.

În aceste condiţii, Europa responsabilă, Europa democratică, Europa care se revendică din viziunea lui Adenauer şi a celorlalţi părinţi ai arhitecturii comunitare, această Europă care înţelege că numai unită poate răzbi în noul context geopolitic şi economic global are nevoie de o reacţie hotărâtă şi solidară. Iar pentru state de frontieră, direct vizate de pericolul extern, precum România, devine vitală respingerea oricăror derapaje naţionaliste şi consolidarea apartenenţei la valorile democratice europene. Nu putem construi o Uniune Europeană pentru secolul XXI dacă ne întoarcem la valorile secolului XIX.

Pentru ca rătăcirile naţionaliste şi anti-democratice să nu mai poată fi posibile cu adevărat, e nevoie de consolidarea urgentă a statului de drept, prin combaterea corupţiei ce distruge fibra statală şi morală a unei naţiuni. E evident şi atât de aproape exemplul dezolant al Ucrainei şubrezite din interior, în deceniile premergătoare agresiunii ruse. De asemenea, devine o problemă de importanţă strategică îmbunătăţirea actului de guvernare, pentru a reda cetăţeanului încrederea în cei pe care-i votează. Iar aici e datoria partidelor de a-şi primeni rândurile şi de a ieşi din paradigma clientelar-tribală patentată de PSD şi copiată şi de alte formaţiuni.

Elemente care au sunat poate abstract pentru mulţi în aceşti ani – necesitatea unei societăţi civile autentice, vii şi interiorizarea valorilor europene, a toleranţei în primul rând – devin factori decisivi în rezistenţa societăţii la ameninţările multiple. Cultura democratică e anticorpul fundamental, iar democraţia participativă principalul baraj în calea derapajului neo-naţionalist. Să nu uităm, în acest sens, că diferenţele de dezvoltare şi de bunăstare sunt direct proporţionale cu sănătatea unei democraţii participative”. (B.T.I.)

Sursa: Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.