Reteaua Corect

Lumea Justitiei a sesizat Comisia parlamentara de control a SRI după atacul cibernetic

Lumea Justitiei a sesizat Comisia parlamentara de control a SRI pentru atacurile informatice de tip DDoS asupra luju.ro.

Redactia Lumea Justitiei a sesizat oficial Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI pentru depistarea autorilor atacurilor cibernetice repetate impotriva siteului www.luju.ro care, atentie, au continuat si in noaptea de 9 – 10 februarie 2019, cu toate ca am sesizat public despre existenta atacurilor, iar o serie de lideri de opinie si alte publicatii au luat pozitii impotriva acestor atentate impotriva libertatii de exprimare.

Intrebarile noastre catre Comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI sunt legate debanuielile noastre legitime ca elemente din SRI, ostile democratiei, sunt implicate si mai ales de ce SRI, care se prezinta in propriiel rapoarte anuale de activitate drept “autoritatea nationala de control a Internetului” si are o unitate militara secrete intitulata CYBERINT, nu este in stare sa previna si sa ii depisteze pe autorii unor asemenea atacuri in conditile in care are protocoale cu mai toate institutile statului pentru protectia siteurilor si bazelor de date ale acestora. Pentru ce platim anual bugetul SRI de sute de milioane de euro, daca nici dupa sesizarile publice, atacurile nu sunt oprite si autorii identificati?

Publicam in continuare, integral, sesizarea trimisa deja catre Comisia de control asupra activitatii SRI, impreuna cu raportul IT-istului redactiei Cosmin Antofie de la Expert Vision Agency SRL despre atacurile din primele zile:

Catre: Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI

D-lui senator, Claudiu Iulian MANDA, presedintele Comisiei

SESIZARE

<www.luju.ro – a fost tinta unor atacuri informatice repetate, in scopul atins de a bloca functionarea siteului Lumea Justitiei, in mai multe zile, la diferite intervale orare.

Atacurile informatice masive de tip DDoS au reusit in cateva randuri, pentru cateva ore de fiecare data, sa blocheze activitatea serverelor pe care este gazduit siteul www.luju.ro si sa il faca inaccesibil cititorilor.

Avem banuiala legitima ca atacurile au fost date sau comandate de elemente ostile democratiei din interiorul Serviciului Roman de Informatii, intrucat operatiunile cibernetice criminale au fost declansate la trecerea dintre marti 5 februarie 2019, spre miercuri 6 februarie 2019, la orele 00.00, adica la cateva ore dupa ce am publicat pe site articolul:

PRAPADUL INTERCEPTARILOR – Ascultarea celor 6 milioane de romani in perioada 2004-2016 ne-a costat 141 miliarde euro. Lumea Justitiei prezinta in premiera documentul din care rezulta costul exact al minutului de interceptare telefonica: 2,57 lei. Adica 780 euro pe zi. O zi de filaj costa 7.536 lei. Parchetele si SRI au tocat pe interceptari mai mult decat pretinsele prejudicii din dosare

Desi am facut publice atacurile si am solicitat prin presa SRI sa ia masuri pentru incetarea lor, iar o serie de lideri de opinie sau publicatii au luat pozitii publice in apararea noastra, institutia condusa de dl director Eduard Hellvig nu a avut nicio reactie, ceea ce ne intareste suspiciunea ca SRI nu este strain de aceste atacuri impotriva libertatii de exprimare.

Mai mult, atacurile au continuat in mod sustinut si in seara zilei de sambata 9 februarie 2019, pana la primele ore ale zilei de 10 februarie 2019, reusind sa blocheze iar activitatea siteului nostru, in pofida sesizarilor publice efectuate.

Intrucat:

-SRI are in atributii asigurarea securitatii cibernetice a Romaniei;

-tentativele de suprimare, chiar si pentru scurte perioade, a unor publicatii reprezinta o infractiune din categoria celor care vizeaza securitatea nationala;

-SRI s-a autointitulat autoritate nationala de control a Internetului, infiintand o unitate speciala CYBERINT in baza unei hotarari ilegale a CSAT, si primeste finantari bugetare considerabile pentru a desfasura aceste activitati pentru care are capacitati de depistare si anihilare a atacurilor cibernetice;

-SRI nu justifica cum cheltuie banii pe activitatile de securitate cibernetica, desi are incheiate protocoale cu mai toate institutiile de stat pentru protectia siteurilor oficiale ale institutiilor si a bazelor de date ale acestora, si chiar ofera servicii specializate contra cost pe acest domeniu;

-nu avem stiinta ca SRI sa fi intreprins vreodata actiuni de anihilare a atacurilor impotriva siteurilor de presa din intreaga tara, desi acestea se produc de multi ani si intr-un ritm alarmant;

Va solicitam sa declansati un control asupra activitatii SRI - in special asupra unitatii CYBERINT - pentru ca aceasta institutie sa fie verificata daca este cumva implicata in organizarea acestor atacuri cibernetice, ori sa se recunoasca oficial daca nu este capabila sa asigure securitatea cibernetica a Romaniei, in pofida faptului ca primeste fonduri bugetare consistente anual, caz in care Parlamentul poate dispune masurile legale ce se impun pentru asigurarea securitatii.

Atasat prezentei sesizari va depunem Raportul firmei Expert Vision Agency SRL, care asigura gazduirea si mentenanta siteului www.luju.ro, cu logurile atacurilor din zilele de 6, 7 si 8 februarie 2019, atacuri de tip flood (DDoS) care au atacat serverul tinta cu peste 300.000 de vizitatori unici simultan, bocand activitatea siteului.

Atacurile DDoS (Designated of Service – refuzarea serviciului desemnat) reprezinta programe folosite de infractori pentru a prabusi serverele si a intrerupe accesul oricarui vizitator pe un site/ baza de date. Ele nu sunt la indemana oricarui hacker. Programele de acest gen infecteaza sute de mii sau milioane de calculatoare, pe care le transforma in calculatoare zombie, care sunt puse sa acceseze continuu un anumit site-tinta, pana il blocheaza.

SRI care asigura protectia bazelor de date si a siteurilor multor institutii din Romania nu poate sta in espectativa atunci cand zona de internet nationala devine teren proprice pentru asemenea atacuri, si are prin propriile resurse, cat mai ales, prin protocoalele de colaborare cu serviciile de informatii din celelalte state partenere, posibilitati de identificare si anihilare a criminalitatii cibernetice transfrontaliere, motiv pentru care va rugam sa dispuneti ancheta ce se impune, pentru a se identifica de ce SRI nu este capabil sa previna asemenea atacuri ori daca este implicat in aceste atacuri.>>

Sursa: Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.