Reteaua Corect

Liviu Dragnea, trimis in judecata in dosarul privind referendumul

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot, care sa garanteze validarea scrutinului, informeaza Mediafax.

Sursa imagine: ziuaveche.ro

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la sediul PSD, ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa, el mentionand totodata ca aceste acuzatii nu au legatura cu activitatea sa in Executiv.

"Nu este o mare surpriza pentru mine, mai ales dupa ce joi am vazut si eu la televizor comanda data de Traian Basescu la DNA, sa trimita dosarul in instanta", a declarat Liviu Dragnea, in timp ce iesea din sediul PSD, dupa sedinta BPN, insotit de premierul Victor Ponta.

El a aratat ca, din punctul sau de vedere, este si un lucru bun in "nebunia asta", si anume ca opinia publica are posibilitatea sa vada toate acuzatiile din dosar, "care spun ca o activitate de capanie electorala este de fapt infractiune".

"Faptul ca sunt acuzat ca am trimis niste mesaje pe care nu le-am trimis, ca am organizat un sistem informatic pe care nu l-am organizat si pentru ca oamenii au venit la vot, asta este o lovitura, dupa parerea mea, destul de tare la temelia democratiei" a mai declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa si, in plus, "sunt niste proiecte la care s-a angajat", pe care vrea sa le duca la capat, acuzatiile care i se aduc neavand legatura cu activitatea sa in Executiv.

Dragnea a mai spus ca merge in instanta nu ca sa isi probeze nevinovatia, ci asteapta ca procurorii sa probeze aceste "acuzatii absurde".

Intrebat de ce se considera "tinta presedintelui", Liviu Dragnea a raspuns: "Din prea multa dragoste!". "Cred ca ma iubeste foarte mult domnul Traian Basescu", a adaugat Dragnea.

Liviu Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendului din 2012 de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, acestia fiind trimisi in judecata pentru ca au introdus in urne buletine de vot pentru alegatori care nu au votat si ca au semnat in locul lor.

DNA: Dragnea a coordonat un sistem informatic prin care erau transmise mesaje de frauda la referendum

Liviu Dragnea este acuzat, in dosarul in care a fost trimis in judecata, ca a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine si recomandari de frauda la referendum catre coordonatorii judeteni de campanie, primari si activisti de partid, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

"In acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot", au scris procurorii in rechzitoriu.

Anchetatorii au precizat ca Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea in mai multe modalitati. Astfel, ca un prim pas, Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60 la suta, "li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale".

In paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege, catre coordonatorii judeteni de campanie, primarii si activistii de partid, au mai aratat procurorii in documentul citat.

Sistemul informatic avea doua componente IT: una permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori, prin apelarea numarului telefonic dedicat "1855" ori prin receptionarea de mesaje de la acest numar, iar cealalta era o aplicatie internet ce "dadea posibilitatea unui numar restrans de persoane (asa-numitii «coordonatori judeteni» sau «coordonatori») sa obtina in timp real informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in toate sectiile de votare, precum si sa introduca manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro", au precizat procurorii.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe baza de nume de utilizator si parola primite anterior prin canalul de comunicatii SMS grupat in jurul numarului telefonic 1855, iar pentru membrii sectiilor de votare si alte persoane prin obtinerea autorizarii din partea utilizatorilor, au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

"Acest sistem informatic asigura: comunicarea in fiecare ora a prezentei la vot a cetatenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid sa identifice sectiile de vot cu o prezenta slaba la urne; comunicarea de mesaje, continand ordine sau recomandari coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea luarii de masuri pentru cresterea artificiala a numarului de votanti in sectiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obtinerea de informatii precise, in timpul procesului de votare (si nu dupa orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, cand votarea se inchidea) despre modul cum s-a votat in sectiile de votare de pe tot cuprinsul tarii, respectiv cate voturi «Da» si cate «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerinta a fost indeplinita, astfel ca au rezultat un numar de circa 4400 de comunicari de acest tip, receptionate in timpul desfasurarii votului", potrivit documentului citat.

De asemenea, Dragnea ar fi trasat sarcini unor apropiati ai sai, membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean, sa faca tot ce le sta in putinta, "inclusiv prin incalcarea prevederilor legale", pentru a scoate oamenii la vot, cu scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, sustin procurorii.

Potrivit gandul.info, in dosar procurorii au inserat si stenograme care potrivit procurorilor dovedesc ca Liviu Dragnea s-a ocupat direct de fraudarea votului.

"In ziua de 29.07.2012, orele 20:38:57, Boboc Valentin Gabriel este contactat de inv. Nicolae-Liviu Dragnea, aflat la postul telefonic XXX prilej cu care se poarta urmatorul dialog:

Boboc Valentin Gabriel: Da, sa traiti!

Liviu-Nicolae Dragnea: Bai ... Vali, vad ca Victor (n.n.: Victor Dragusin, primarul Alexandriei) are telefonul inchis, aveti decat 38% prezenta in Alexandria ... (Trebuie remarcat ca ulterior acestei convorbiri, prezenta la vot consemnata in municipiul Alexandria la inchiderea urnelor dupa aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc Valentin Gabriel: Stiu, sefu’! Din casa in casa, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casa in casa o iau ...

Liviu-Nicolae Dragnea: Asa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au inceput sa vina, acuma au inceput sa vina. Au fost la tara.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bai, am inteles, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate ...

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din usa in usa! Din usa in usa am luat-o pe toate strazile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luati-i, ma, rugati-i frumos. Dar e toata lumea impanzita in oras?

Boboc Valentin Gabriel: Da, sefu’, toti ii am peste tot.

Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii?

Boboc Valentin Gabriel: Aicea ... ii certai nitel, asta faceam cand m-ati sunat dumneavoastra, ca ei au dus pe la tara si le-am zis sa-i adune pe toti de la tara (n.n.: cu referire la militantii liberali) ca acolo s-au cam terminat, hai sa ii aducem pe toti incoace, in oras.

Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, ma, sa ii aduca in oras, ma!

Boboc Valentin Gabriel: Pai, asta ... si ca zise ca ii aduce pe toti in oras acuma.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine!

Dosarul a fost adus luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, urmand sa fie inregistrat la instanta si sa se stabileasca un prim termen de judecata, dupa repartizarea aleatorie la un complet de la Sectia penala.

Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2  octombrie, din functia de sef al Sectiei I din DNA. Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeasi functie.

Surse judiciare declarau, in 3 octombrie, pentru MEDIAFAX, ca dosarul a fost trimis sefului DNA Codruta Kovesi, care va decide cu privire la solutia ce urmeaza sa fie luata, respectiv inchidere sau trimitere in judecata.

Vicepresedintele PSD a spus, duminica, intr-o emisiune la B1, ca principala acuzatie la adresa lui ar fi ca a adus "foloase necuvenite PSD sau USL (...) constand in prezenta la vot".

"Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru ca inseamna ca orice partid care face campanie electorala sau seful de campanie poate sa fie acuzat la un moment dat de lucrul asta", a mai spus Dragnea.

"Am fost acuzat ca am facut un sistem informatic si din dosar reiese - din declaratii sub juramant si alte probe - ca nu am facut acel sistem informatic. Sunt acuzat ca am trimis sms-uri si din dosar reiese ca n-am trimis niciun sms. Nu prea am vazut vreo proba pe acolo. Cel mai greu lucru este sa te aperi de ceea ce n-ai facut", a adaugat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a respins acuzatiile ca ar fi intervenit pentru schimbarea procurorului Lucian Papici din functia de sef al Sectiei I din DNA, acesta fiind cel care a instrumentat dosarul referendumului.

"Nu ma intereseaza cine e procuror-sef, procuror-sef de sectie sau ce functii de conducere mai sunt in Parchete (...) In ceea ce priveste dosarul asta, nu ma intereseaza pentru ca in continutul acuzatiilor nu exista nimic la adresa mea. Vorbesc de probe. Ca asa exista niste afirmatii", a spus Dragnea, precizand ca unui procuror nu i se ia un dosar atunci cand pierde o functie de conducere.

In 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii BPN si CExN au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.

Procurorii DNA anuntau ca au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticoruptie precizau ca cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.