Reteaua Corect

Livia Stanciu, reverificată pe legăturile cu Securitatea

CNSAS a reluat cercetarile pentru a stabili daca fosta sefa ICCJ Livia Stanciu a colaborat sau nu cu Securitatea. Stanciu este verificata pe numele "Iordachescu", dobandit in urma primei casatorii. Anterior, Stanciu a fost verificata pe numele de fata si pe numele dobandit dupa a doua casatorie. La pachet, CNSAS il reverifica si pe Augustin Lazar, scrie Luju.ro.

Partenera de nadejde a DNA, astfel cum s-a autoinitulat Livia Stanciu, mai are un hop de trecut pentru a face dovada totala ca nu a colaborat cu Securitatea. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a declansat procedura de reverificare a fostei sefe a Inaltei Curti, Livia Doina Stanciu (foto), care in prezent ocupa functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, pentru a stabili daca aceasta a avut vreo legatura cu Securitatea inaintea de 1989. Precizarea a fost facuta de CNSAS intr-un raspuns acordat Lumea Justitiei si vine pe fondul informatiilor publice privitoare la functia detinuta de fostul procuror general Augustin Lazar inainte de 1989, respectiv de presedinte al Comisiei de liberari conditionate de la Penitenciarul Aiud, calitate in care a refuzat de doua ori eliberare din infernul Aiud a dizidentului anticomunist si detinut politic Iulius Filip.

 

 

 

Concret, in urma dezvaluirilor privitoare la tinerea in puscarie a lui Iulius Filip de catre Comisia condusa de Augustin Lazar la Penitenciarul Aiud, Lumea Justitiei a solicitat CNSAS sa precizeze daca Augustin Lazar a avut colaborari cu fosta Securitate, daca a fost colaborator al regimului comunist si daca a facut politie politica in calitatea sa de fost presedinte al Comisiei de liberari conditionate a Penitenciarului Aiud, unde solutiona cererile detinutilor politici.

 

A fost si Stanciu sefa de Comisie in penitenciar?

 

Totodata, la scurt timp de la formularea acestei solicitari, data fiind calitatea de procuror detinuta in timpul regimului comunist de fosta sefa a Inaltei Curti, am cerut CNSAS sa ne comunice daca Livia Doina Stanciu a fost delegata in calitatea de presedinte/membru al unei Comisii de liberari conditionate la vreun penitenciar in care se aflau detinuti politici, dar si daca aceasta a avut colaborari cu fosta Securitate, ori daca a fost colaborator al regimului comunist si daca a facut politie politica in calitatile detinute.

 

La momentul formularii cererii catre CNSAS, Lumea Justitiei a solicitat ca verificarea activitatii Liviei Stanciu sa se faca pe toate numele detinute de aceasta, respectiv pe numele de fata, care este "Iancu", pe numele de "Iordachescu", nume dobandit in urma casatoriei cu primul sau sot, dar si pe numele de "Stanciu", obtinut dupa casatoria cu fostul sau coleg, procurorul Andrei Stanciu.

 

Precizam ca solicitarea catre CNSAS a fost motivata de faptul ca Livia Doina Stanciu a detinut, in perioada 1980 – 1994, functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, calitate in care ar fi putut fi numita in cadrul unei Comisii de liberari conditionate dintr-un penitenciar, la fel ca fostul procuror general Augustin Lazar.

 

Raspunsurile CNSAS la solicitarile formulate de Lumea Justitiei vis-a-vis de o posibila colaborare cu Securitatea a lui Augustin Lazar si Livia Doina Stanciu au venit rapid, si releva ca a fost demarata procedura de reverificare a celor doi pentru a se stabili daca au fost agenti sau colaboratori ai fostei Securitati.

 

Potrivit precizarilor CNSAS, in ce o priveste pe Livia Stanciu, aceasta urmeaza sa fie verificata doar pe numele de "Iordachescu", nume obtinut dupa prima casatorie, dat fiind ca in trecut Livia Doina Stanciu a mai fost verificata de CNSAS pentru numele de "Stanciu" si "Iancu", reiesind ca pe cele doua nume "nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste".

 

Acest lucru reiese chiar din adeverintele pe care CNSAS le-a comunicat Lumea Justitiei si pe care le puteți citi aici

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.