Reteaua Corect
Stelian Tanase

Literatura de sertar

Scris de Stelian Tanase in 08 ianuarie 2020 la 13:54, in Social. 633 vizualizari Intra in discutie Taguricomunism, literatura de sertar, opinii shortlinkhttp://crct.ro/nvvj

„Românii n-au literatură de sertar! Așa se auzea, imediat după 1990, exclamația triumfală a unor cunoscători enervați de impresia făcută în decembrie 1989 de ridicarea la luptă împotriva comunismului și a dictaturii. Părea convenabil de afirmat că elitele culturale sunt total și definitiv compromise la noi”, scrie Ovidiu Pecican pe pagina sa de fb.

Cîteva remarci. Mitul absenței cartilor de sertar este un…mit interesat, scornit de cei care se impăcasera binemersi cu Regimul comunist si care nu avusesera curaj sa scrie ce gîndeau nici măcar pentru sertar. Acesti autori, nu puțini, au fost extrem de motivați să răspîndeasca acest mit care ii spala de pacate, anume ca nimeni nu a scris in secret nimi, desi asa se laudau -ca au capodopere prin sertare. Astfel, prin acest mit, s-a produs o nivelare in jos, ceea ce insemna că nu erau de descoperit tanase playbackautori si cărti noi. Clasamentele ramineau aceleasi, box-office-ul identic. Multi s-au straduit în acesti 30 de ani să întareasca acest clișeu din motive evidente.

Literatura de sertar a existat, iar unii dintre autori sunt remarcabili – de exemplu ID Sârbu și Nicu Steinhardt. Ovidiu Pecican relevă acum volumul de dialoguri Norman Manea/Leon Volovici, inregistrat in 1982 si păstrat la sertar. Amintesc aici că decembrie 1989 m-a gasit la sertar cu două romane – „Playback”si „Corpuri de iluminat”- si o carte de dialoguri cu Alexandu Paleologu „Sfidarea memoriei” interzise de cenzură, aparute dupa 1990. Reactia criticii literare fata de aceste carti de sertar dupa 1990 a fost sa le cam ignore ca sa perpetueze mitul cartii de sertar absente. Totusi există carti care au fost scrise pentru sertar, ca in tot estul Europei. O editură ar putea să publice o antologie (o colectie?) sau macar un studiu aprofundat pe tema – ce se scria in aceasta literatura ascunsa de ochii Securitatii si Cenzurii. E mai mult adevar in aceste manuscrise nepublicate decit in tot ce a aparut prin editurile de stat intre 1948-1989.

Situatia aceasta a generat dupa revolutie a asa-zisului „curaj” de a denunta regimul comunist la multi ani dupa ce acesta s-a prăbusit. Dacă nu a existat o atitudine coerent curajoasa si suficient de răspîndită printre scriitori in anii 70/80 de a se opune, atunci in compensație unii si-au gasit un debușeu in mimarea post-factum a curajului civic si literar. Ei denunță comunismul la decenii după dispariția lui. Critica literară ii saluta reverențioasă, respectivii incaseaza premii literare si se impăuneaza cu o clarviziune si morală pe care nu le-au avut niciodată. Pretind chiar că ar fi conștiința acestor vremuri. De aici li se trage reputația si avantajele conexe. Fireste au curaj pentru că cenzura oficială nu mai există, Securitatea nici ea. Asadar nu se expun niciunui pericol real. Multi au tăcut în anii dictaturii. Altii au colaborat in diverse forme cu regimul – de la informator al Securității (lista e lungă), la autor de articole omagiale tanase paleologupentru familia Ceausescu (lista e lungă).

Cind a fost nevoie de curaj, înainte de 1989, au preferat să pactizeze cu „dușmanul” – din frică și pentru că renta. Asa-zisul curaj apărut după bătălie – este cacealma & scamatorie. Curajul este atunci cind scrii contra regimului cu agentii Securității la ușă. Mi s-a intimplat. Curaj este atunci cînd editurile iți refuză manuscrisele din motive politice. Cînd esti interzis de Cenzură dar continui să scrii. Cei care iși rescriu după revolutie biografiile literare și transforma căcatul generic în fapte de eroism sunt niste impostori. Cineva îmi lăuda la sfirsitul anului trecut un scriitor pe motiv ca ar avea un curaj nebun. Ce a făcut? întreb. Îmi răspunde – A scris un roman in care denunță comunismul! Ei, aș! Cînd s-a intimplat minunea? fac eu pe prostul. Anul ăsta. (2019). Zău!? am răspuns. Ca să vezi!

 

Cred ca astazi curaj inseamna să scrii critic despre ce se intimpla în timp real, in Romania in tranzitie. Nu despre un trecut consumat, lipsit de orice pericol pentru autor. Ca sa zic asa – toate la timpul lor! Inclusiv literatura de sertar.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.