Reteaua Corect

Legea transparenței decizionale, modificată complet netransparent

Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, arată 29 de ONG-uri într-o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului, Renate Weber, scrie edupedu.ro.

  • Printre ONG-urile semnatare se află Societatea Academică Română, Active Watch și Consiliul Tineretului din România.

Altfel spus, legea transparenței decizionale a fost modificată complet netransparent. Sub pretextul urgenței, orice decizie va putea fi luată fără informarea și consultarea publicului, acuză într-o scrisoare deschisă, mai multe ONG-uri care activează în Grupul “ONG-uri pentru Cetățean“.

Ordonanța de urgență se referă la transparența decizională din orice domeniu.

“Această modificare nu vizează strict legiferarea la nivel național, ci și actele normative propuse la nivel local (se va aplica nu doar în cazul ordonanțelor de urgență, ci și în cazul hotărârilor de consiliu local și consiliu județean). Din experiența organizațiilor semnatare, există o practică curentă a autorităților publice locale de a abuza de termenul “urgență”. Această modificare, în opinia noastră, va conduce încă la și mai multe posibile abuzuri din partea autorităților publice locale”, se arată în reacția ONG-urilor.

Cele 28 de organizații din Grupul “ONG-uri pentru Cetățean” au cerul în scrisoarea adresată Avocatul Poporului, ca acesta să sesizeze Curtea Constituțională.

“Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Deși legea conținea deja prevederi care permiteau legiferarea rapidă în situații excepționale, noua modificare face și mai simplă eludarea standardelor de transparență și consultare. Ori de câte ori o autoritate publică centrală sau locală va considera că un act normativ e urgent, va putea să îl adopte fără niciun fel de consultare”, explică semnatarii scrisorii adresate Avocatului Poporului.

“Înțelegând  contextul delicat în care ne aflăm, considerăm totuși că legiferarea trebuie să fie făcută cu justă măsură, raportat la context. Nu vrem să credem că acest demers a fost făcut acum tocmai în contextul în care societatea este concentrată pe efortul de a sprijini refugiații din Ucraina,” concluzionează ONG-urile.

Scrisoarea integrală, pe edupedu.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.