Reteaua Corect

Lazăr și Kovesi rămân fără planul B

Judecatorii si procurorii care au semnat protocoale cu serviciile secrete si care au comis executii din cauza carora statul a fost condamnat la CEDO nu vor mai putea fi rasplatiti cu functii la CCR, scrie Luju.ro. Deputatul Liviu Plesoianu a depus proiectul de lege: „Functia de judecator CCR nu poate fi ocupata de persoane care au generat conflicte juridice de natura constitutionala” .

In sfarsit, Curtea Constitutionala a Romaniei poate scapa de un personaj care a scris pagini crancene in istoria justitiei autohtone. Este vorba despre judecatoarea Livia Stanciu (foto 1 dreapta), care risca sa-si piarda fotoliul comod de la CCR daca Parlamentul va vota un proiect de lege elaborat de catre deputatul PSD Liviu Plesoianu (foto 3). Totodata, in cazul in care acelasi proiect va fi votat, fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto 1 stanga) si Procurorul General Augustin Lazar (foto 2) ar ramane fara planul de rezerva, care, potrivit informatiilor din piata, prevede instalarea in functia de judecator CCR.

 

 

 

 

Initiativa de act normativ a lui Plesoianu stipuleaza interzicerea numirii la Curtea Constitutionala a oricarui judecator sau procuror care a pronuntat hotarari, respectiv a intocmit acte procedurale din cauza carora Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Fosta presedinta ICCJ Livia Stanciu este direct vizata de aceasta prevedere, intrucat in 2016 CEDO a gasit Romania vinovata pentru halul in care a fost condamnat primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, de catre un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie prezidat chiar de Stanciu.

 

 

 

 

 

O rusine nationala marca Livia Stanciu: condamnarea lui Mircia Gutau

 

 

 

 

 

Amintim ca in 2016 CEDO a decis ca primarului de Ramnicu Valcea Mircia Gutau i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil din cauza ca in ianuarie 2010, un complet format din judecatorii ICCJ Livia Stanciu, Hermina Iancu si Vasile Alixandri l-a condamnat pe edil la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare. Asta dupa ce acelasi Gutau fusese achitat si la fond, si la apel. Macelul de la instanta suprema a fost pus in opera fara readministrarea probelor si fara ca martorii sa fie reaudiati. Judecatoarea Hermina Iancu a facut opinie separata, in sensul achitarii. Intre timp, Vasile Alixandri a murit in 2012.

 

 

 

 

 

La 8 luni dupa executia din cauza Gutau, Traian Basescu a numit-o pe Livia Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti. Apoi, in iulie 2016, urmasul lui Basescu, Klaus Iohannis, a recompensat-o pe partenera de nadejde a DNA cu un post de judecator la Curtea Constitutionala.

 

 

 

 

 

Eliberat conditionat in 2011, Mircia Gutau a fost reales primar la alegerile locale din 2016. Anul trecut, dupa revizuirea dosarului ca urmare a deciziei CEDO, Mircia Gutau a obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie achitarea definitiva, prin anularea condamnarii din 2010 (click aici pentru a citi).

 

 

Semnatarii de protocoale au interzis la CCR

 

 

De asemenea, proiectul lui Plesoianu stipuleaza interzicerea numirii la CCR a unor persoane care au colaborat cu serviciile de informatii, in baza unor protocoale secrete. In aceasta situatie se regasesc fosta sefa DNA Laura Kovesi, cea care a semnat Protocolul SRI-PICCJ din 2009, dar si Procurorul General Augustin Lazar, care a semnat Protocolul SRI-PICCJ din 2016. Numele lui Kovesi si Lazar au fost intens vehiculate de catre presa, in sensul ca acestia ar putea fi numiti in vara anului 2019 la Curtea Constitutionala de catre presedintele Klaus Iohannis, in locul judecatorului Petre Lazaroiu, al carui mandat expira.

 

 

Totodata, in proiectul lui Liviu Plesoianu se prevede ca la CCR nu pot fi numite nici persoane care „au generat unul sau mai multe conflicte juridice de natura constitutionala constatate prin Decizii ale Curtii Constitutionale”Este din nou strict situatia Laurei Kovesi si a lui Augustin Lazar, avand in vedere ca CCR a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul protocoalelor SRI-PICCJ din 2009 si 2016.

 

 

Iata textul proiectului de lege al lui Liviu Plesoianu:

 

 

 

 

 

Art. I – Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 22 mai 1992 si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 

 

 

1. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

 

 

Art. 5. –

 

 

 

(1) Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

 

 

 

(2) Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

 

 

 

(3) Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

 

 

 

(4) Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, la propunerea Biroului permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi.

 

 

 

(5) Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune "curriculum vitae" si actele doveditoare ca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie. Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii.

 

(6) Se interzice numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care, in calitatea anterioara de judecator si/sau procuror, a pronuntat hotarari sau, dupa caz, a intocmit acte procedurale prin care au fost incalcate unul sau mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si care au determinat condamnarea Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului aducand astfel prejudicii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, asa cum sunt acestea garantate in Constitutia Romaniei, prejudicii de imagine justitiei romanesti si, dupa caz, prejudicii de ordin financiar statului roman.

 

(7) Se interzice numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care a desfasurat o activitate de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai unui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret sau care si-a exercitat activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret.

 

(8) Se interzice numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care a generat unul sau mai multe conflicte juridice de natura constitutionala constatate prin Decizii ale Curtii Constitutionale”.

 

 

2. Articolul 64 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

 

 

Art. 64. –

 

 

 

Judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati:

 

 

 

a) sa-si indeplineasca functia incredintata cu impartialitate si in respectul Constitutiei;

 

 

 

b) sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor si sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale;

 

 

 

c) in adoptarea actelor Curtii Constitutionale sa-si exprime votul afirmativ sau negativ, abtinerea de la vot nefiind permisa;

 

 

 

d) sa comunice imediat presedintelui Curtii Constitutionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care il exercita;

 

e) sa comunice imediat presedintelui Curtii Constitutionale daca in timpul exercitarii mandatului de judecator al Curtii Constitutionale a intervenit o condamnare a Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru hotarari pronuntate sau, dupa caz, acte procedurale intocmite in calitatea anterioara de judecator si/sau procuror, prin care au fost incalcate unul sau mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si care au adus astfel prejudicii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, asa cum sunt acestea garantate in Constitutia Romaniei, prejudicii de imagine justitiei romanesti si, dupa caz, prejudicii de ordin financiar statului roman;

 

 

 

f) sa nu permita folosirea functiei pe care o indeplinesc in scop de reclama comerciala sau propaganda de orice fel;

 

 

 

g) sa se abtina de la orice activitate sau manifestari contrare independentei si demnitatii functiei lor.”

 

 

 

 

 

3. Articolul 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

 

 

Art. 67. –

 

 

 

(1) Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza:

 

 

 

a) la expirarea termenului pentru care a fost numit sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces;

 

 

 

b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni;

 

 

 

c) in cazul condamnarii Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru hotarari pronuntate sau, dupa caz, acte procedurale intocmite in calitatea anterioara de judecator si/sau procuror, prin care au fost incalcate unul sau mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si care au au adus astfel prejudicii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, asa cum sunt acestea garantate in Constitutia Romaniei, prejudicii de imagine justitiei romanesti si, dupa caz, prejudicii de ordin financiar statului roman;

 

 

 

d) in cazul in care se dovedeste ca judecatorul Curtii Constitutionale a desfasurat o activitate de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai unui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret sau si-a exercitat activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret.

 

 

 

e) in caz de incalcare a prevederilor art. 16 alin. (3) sau ale art. 40 alin. (3) din Constitutie, republicata, sau pentru incalcarea grava a obligatiilor prevazute la art. 64.

 

 

 

(2) Constatarea incetarii mandatului, potrivit alin. (1) lit. a), se face de presedintele Curtii Constitutionale, iar in celelalte cazuri, incetarea mandatului se hotaraste in plen, cu votul majoritatii judecatorilor Curtii.”

 

 

 

Art. II – La data intrarii in vigoare a prezentei legi, dispozitiile contrare se abroga”.

 

 

 

 

 

Prezentam expunerea de motive ale deputatului PSD:

 

 

 

 

 

Prezentul proiect de lege are menirea de a garanta ca functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei nu poate fi ocupata de persoane care, in calitatea anterioara de judecator si/sau procuror, au pronuntat hotarari sau, dupa caz, au intocmit acte procedurale prin care au fost incalcate unul sau mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si care au determinat condamnarea Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului aducand astfel prejudicii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, asa cum sunt acestea garantate in Constitutia Romaniei, prejudicii de imagine justitiei romanesti si, dupa caz, prejudicii de ordin financiar statului roman.

 

 

 

 

 

De asemenea, proiectul de lege are rolul de a garanta ca functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei nu poate fi ocupata de persoane care au desfasurat o activitate de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai unui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret sau si-au exercitat activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret.

 

 

 

Cel de al treilea obiectiv al proiectului de lege este acela de a garanta ca functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei nu poate fi ocupata de persoane care au generat unul sau mai multe conflicte juridice de natura constitutionala constatate prin Decizii ale Curtii Constitutionale.

 

 

 

 

 

Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa sustineti adoptarea prezentei propuneri legislative”.

* Cititi aici proiectul lui Liviu Plesoianu

* Cititi aici expunerea de motive

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.