Reteaua Corect

UPDATE: Kovesi, pusă sub învinuire într-un al doilea dosar. Declarațiile fostei șefe DNA

Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru represiune nedreaptă în dosarul procurorilor de la DNA Ploieşti, Mircea Negulescu şi Lucian Onea, au confirmat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei. În acest dosar, Onea şi Negulescu sunt sub control judiciar, scrie Mediafax.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, la ieşirea de la Secţia de anchetă a magistraţilor, că după ce a spus că nu poate să dea declaraţii în dosarul extrădării lui Popa pentru că nu a studiat cazul, în birou au intrat mai mulţi avocaţi care au anunţat-o că mai este învinuită într-un dosar.

 "Am fost împiedicată să dau declaraţie. Dorinţa mea a fost să lămuresc cât mai repede acele fabulaţii. Am făcut o cerere prin care am solicitat să văd dosarul şi pentru a cunoaşte acuzaţiile. În 15 februarie mi s-a adus la cunoştinţă că sunt învinuită, dar eu nu am primit detaliile. A stabilit să am acces la documente în perioada 8-14 martie. Astăzi am fost îm imposibilitate de a da declaraţie pentru că nu am avut acces la acuzaţii. Mi s-a spus că trebuie să rămân în birou. Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia. Mi s-a zis că nu şi mi s-a spus că sunt acuzată într-un alt dosar", a declarat Laura Codrua Kovesi.

 

 

Aceasta spune că în noul dosar ar fi vorba despre constituire de grup infracţional organizat.

"Nu ştiu care e urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi. A spus că nu contează pentru că ea poate să mă citeze. Din nou dreptul la apărare şi procesul verbal a fost întocmit cu încălcare tuturor drepturilor. Nu ştiu care e acuzaţia la acest moment, pentru că procesul verbal a fost semnat doar de avocaţi, nu şi de procuror. Nu am reţinut, pentru că citea foarte repede. Acuzaţia este că aş fi coordonat un grup infracţional organizat cu procurorii în DNA. Nu s-a dispus nicio măsură", a mai spus Kovesi.

Kovesi, după audieri: Nu este nicio coincidenţă. E o etapă în această campanie de hărţuire

Laura Codruţa Kovesi a declarat, la ieşirea de la audierea de la SIIJ, că dosarele în care este vizată nu reprezintă o coincidenţă deoarece, potrivit acesteia, se desfăşoară o campanie de hărţuire a sa, care durează de doi ani de zile.

„Nu este nicio coincidenţă. E în continuare o etapă din această campanie de hărţuire. Am 47 de acţiuni disciplinare. În alte situaţii procurorii acestei secţii nu au comunicat câte dosare sunt în lucru, dar am aflat din spaţiul public că sunt 18 dosare. Şe ştia că este un vot pentru procedura de procuror european. Nu cred că este o coincidenţă. Imaginaţi-vă că am stat într-un birou şi poliţiştii îmi aduceau la cunoştinţă că mi s-a închis plângerea în timp ce veneau alte acuzaţii”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea din sediul Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor.

Totodată, Laura Codruţa Kovesi a subliniat că nu este vinovată pentru nicio faptă de care este acuzată.

„Din perspectivă managerială tot ce puteam să fac cu instrumentele pe care le-am avut la dispoziţie am făcut. Am revocat procurori. Am dispus controale prin intermediul adjuncţilor mei. Şi din interiorul şi din afara instituţiei nu mi-au semnalat că sunt probleme. Categoric, vă spun că nu sunt vinovată pentru niciuna dintre faptele care mi se impută. Ei trebuie să dovedească că sunt vinovată, eu o să dovedesc că sunt nevinovată. Toată treaba aceasta are legătură cu candidatura mea”, a mai spus Kovesi.

Kovesi, despre noile acuzaţii: Sunt fabulaţii. Nu am comis niciuna dintre fapte

Laura Codruţa Kovesi, fost procuror şef al DNA, a declarat joi, după ce a fost învinuită într-un nou dosar care îi vizează pe Lucian Onea şi Mircea Negulescu, că aceste acuzaţii sunt fabulaţii şi nu a comis niciuna dintre fapte.

"Am contestat această activitate pentru că nu am fost citată legală, nu mi s-a respectat niciunul dintre drepturi. Spun că nu am comis niciuna din aceste fapte. Sunt fabulaţii pe care eu mă strduiesc să le clarific cât mai repede posibil. Nu pot să mă apăr pe un proces verbal de aducere la cunoştinţă a unei învinuiri", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă este sigură că Inspecţia de anchetare a magistraţilor nu are dovezi împotriva sa, Kovesi susţine: "Câtă vreme nu a făcut niciun lucru".

Kovesi, după ce Ghiţă a scăpat de mandat de arestare: Revocarea unei măsuri nu înseamnă achitare

Laura Codruţa Kovesi a spus, despre revocarea definitivă a mandatului de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, că revocarea unei măsuri preventive nu înseamnă achitarea unui inculpat, reiterând faptul că nu a discutat niciodată cu fostul deputat despre extrădarea lui Nicolae Popa.

„Revocarea mandatului de arestare nu înseamnă achitare. Aşteptăm soluţiile definitive. Eu nu comentez situaţia altor persoane. Eu comentez situaţia mea şi vă spun că niciodată nu am discutat cu Sebastian Ghiţă despre extrădare. Nu am cerut bani nici de la el, nici de la alţii. Iar acest acuzaţii sunt fabulaţii şi sunt contrazise de comunicate oficiale”, a declarat fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Precizările vin după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, contestaţia lui Ghiţă şi a dispus revocarea arestării preventive în lipsă în dosarul privind contractele de prestare de servicii IT. Decizia e definitivă.

„Curtea de Apel Ploieşti admite contestaţia formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva încheierii (...) pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova pe care o desfiinţează în totalitate şi rejudecând cererea inculpatului admite cererea şi dispune revocarea măsurii arestării preventive”, se arată în decizia Curţii de Apel Ploieşti.

Acesta a fost ultimul dosar în care era dispusă arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă.

Kovesi, despre poze: E posibil să fi întâlnit oameni fără nicio problemă, iar ulterior să fie judecate

Laura Codruţa Kovesi a declarat joi, la ieşirea de la Secţia Specială de anchetă, că nu a avut o relaţie de prietenie cu Sebastian Ghiţă, iar legat de fotografiile despre care s-a spus în mod repetat, acestea au fost doar de la evenimente instituţionale.

"Câtă vreme nu am făcut niciunul dintre lucrurile de care sunt acuzată nu pot exista probe. Aşa cum a fost cu acele poze. Au fost înregistrări false. Am spus de multe ori că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă. Am revenit cu declaraţii în 2017. Revin şi spun iar – am fost invitată la evenimente instituţionale. La acele activităţi nu am fost singură. E posibil să apară poze şi fotografii de la astfel de activităţi. E posibil să fi întâlnit oameni care nu aveau nicio problemă, iar ulterior să fie judecate. Acest lucru eu nu pot să îl controlez", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă a spus în repetate rânduri că a avut o relaţia apropiată cu Laura Codruţa Kovesi, iar aceasta a participat la petreceri, inclusiv la o cramă în Prahova şi că are fotografii care să dovedească acest lucru.

Kovesi: Sunt foarte mândră de activitatea mea. Cred că nu sunt singura ţintă

Laura Codruţa Kovesi a spus, întrebată dacă este o ruşine în Parlamentul European faptul că este acuzată în România, că este mândră de activitatea ei şi de rezultatele pe care le-a obţinut, subliniind, totodată că nu este singura ţintă, ci mai sunt procurori care au plângeri pe numele lor.

„Eu sunt foarte mândră de activitatea mea şi de rezultatele mele. În Europa sunt foarte apreciată. Am primit premii. Rezultatele sunt indiscutabile în istoria celor două instituţii. Dacă vorbim de ruşine şi neruşine, pot să vă spun că activitatea procurorilor este foarte apreciată la nivel european. Ca atare sunt foarte mândră de activitatea mea. (...) Cred că nu sunt singura ţintă. Cred că sunt foarte multe alte persoane, procurori care sunt ţinte. Sunt colegii împotriva cărora s-au făcut plângeri. Pentru ce? Că şi-au făcut treaba”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea din Secţia de anchetare a magistraţilor.

Laura Codruţa Kovesi este candidat la funcţia de şef al Parchetului European.

Preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru şefia procurorului-şef european, a declarat europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu.

Decizia a fost luată în şedinţa Conferinţei Preşedinţilor, joi, la Bruxelles.

Conferinţa Preşedinţilor a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Kovesi, pusă sub urmărire în al doilea dosar, cel cu Onea şi Negulescu

Aterior, surse judiciare au confirmat, pentru MEDIAFAX, că Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare în dosarul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, au confirmat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

În acest dosar, Onea şi Negulescu sunt sub control judiciar.

Mircea Negulescu este cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului şi complicitate la represiunea nedreaptă, iar Lucian Onea, pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă.

În fapt, cei doi sunt acuzaţi că au constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Cei doi, alături de alţi procurori din cadrul DNA Ploieşti, sunt acuzaţi şi de constituire de grup infracţional organizat.

Știrea inițială:
Fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, a fost chemată joi la secţia de anchetare a magistraţilor pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, scrie HotNews.ro.
Audierea ei urmează să aibă loc în aceeași zi în care conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice stabilesc echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează și Kovesi.

Fosta șefă DNA a declarat, sâmbătă, că au fost prea multe coincidențe în dosarul penal pe care i l-a făcut Secția de anchetare a magistraților. Ea a afirmat că s-a început urmărirea sa penală chiar înainte de a merge la audierea din Parlamentul European, iar acum este chemată din nou la Parchet chiar în ziua în care trebuie să meargă din nou la Bruxelles.

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. 

Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

Kovesi a declarat, în februarie, după ce a fost fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta "cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va "merge mai departe”. 

Procedura pentru alegerea procurorului european, pe scurt:

  • În 4 februarie 2019, un panel de experți independenți a selectat 3 candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost s-a clasat pe primul loc, în fața candidaților Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
  • În 20 februarie, în cadrul Consiliului COREPER, cei 22 de ambasadori ai statelor care au aderat la mecanismul Parchetului European au votat, fără audierea candidaților, următoarea listă: Jean-Francois Bohnert - 50 de puncte, Laura Kovesi - 29 puncte, Andres Ritter 29 puncte.
  • În 26 februarie 2019, cei 3 procurori-candidați au fost audiați în Comisiile reunite de Libertăți civile (LIBE) și Control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. Kovesi a câștigat votul strâns în Comisia CONT, cu 12 puncte, cu unul mai mult ca francezul Bohnert, iar a doua zi, în Comisia LIBE candidata româncă s-a impus cu 26 la 22 voturi.
  • Pentru că rezultatul votului a fost diferit în în cele două etape, urmează negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Joi 7 februarie Parlamentul European va decide echipa de negociere. Grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE) va fi reprezentant în ședință de joi de europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.