Reteaua Corect

Klemm, pus cu botul pe labe de doamnele Justiției

Doamnele Justitiei demnostreaza, inca o data, ca vecheaza la respectarea independentei Justitiei si reactioneaza de fiecare data cand institutiile din sistemul judiciar sunt atacate, nepermis, de oameni politici sau demnitari straini. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, condusa de judecatoarea Simona Marcu (foto), condamna pozitia ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, vis-a-vis de activitatea Inspectiei Judiciare. Decizia de a lua pozitie publica fata de atacul ambasadorului Hans Klemm a fost adoptata cu majoritate, iar din informatiile noastre cei din Sectia pentru judecatori care nu au votat "pentru" au fost vesnicii pucisti Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan, scrie Luju.ro.

Pozitia adoptata de unii membri ai Sectiei pentru judecatori era necesara, fiind extrem de important ca CSM, in calitate de garant al independentei Justitiei, sa se asigure ca magistratii functioneaza intr-un climat sanatos, fara interventii din partea politicului, mai ales a unor reprezentati straini in Romania, care ar putea conduce la afectarea actului de Justitie.

 

De altfel, este de remarcat promptiudinea luarii de pozitie, reactia judecatorilor din CSM avand loc la o zi de la momentul in care ambasadorul SUA Hans Klemm, participand la deschiderea cursurilor de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, a facut o serie de comentarii deplasate privitoare la Justitia din Romania si la modul in care institutiile din sistemul judiciar functioneaza. Tinta principala a lui Hans Klemm a reprezentat-o Inspectia Judiciara, institutie care, intamplator, a trimis-o in judecata pe cunostinta acestuia, Laura Codruta Kovesi, pentru savarsirea mai multor abateri disciplinare in exercitarea atributiilor ce ii reveneau functiei de procuror sef al DNA. Klemm nu a atacat doar Inspectia Judiciara, ci si procedura legislativa pe Legile Justitiei si Codul penal si Codul de procedura penala, criticand modul de legiferare al Parlamentului.

 

 Comunicat de presa privind pozitia Sectiei pentru judecatori cu referire la discursul ambasadorului Hans Klemm:

 

"Avand in vedere discursul public al ambasadorului Statelor Unite ale Americii in Romania, domnul Hans Klemm, sustinut la data de 1 octombrie 2018 cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti,

 

Sectia pentru judecatori, in majoritate, exprima ingrijorarea fata de afirmatiile privind activitatea Inspectiei Judiciare, institutie importanta in configuratia autoritatii judecatoresti, care se bucura de autonomie si independenta operationala, precum si fata de unele aprecieri inoportune si selective in legatura cu conduita magistratilor.

 

O astfel de abordare poate fi de natura a afecta increderea societatii in actul de justitie, cu precadere in magistrati si in organismele judiciare din tara noastra, a caror activitate se desfasoara exclusiv in temeiul legii.

 

Sectia pentru judecatori reafirma, pe aceasta cale, atasamentul la valorile unei cooperari internationale loiale si subliniaza, astfel cum a procedat de fiecare data cand s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat si responsabil care sa consolideze increderea cetateanului in actul de justitie."

 

 

Prezentam in continuare cateva dintre cele mai grave atacuri ale lui Hans Klemm la adresa sistemului judiciar:

 

"-De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana acum mai mult de un deceniu, nu a existat un moment in care sistemul dumneavoastra judiciar sa se confrunte cu o dezbatere atat de apriga si cu o potentiala schimbare. Sistemul de justitie romanesc – construit cu mare efort timp de cel putin doua decenii de catre avocatii care v-au precedat – ar putea fi demontat semnificativ in mai putin de un an.

 

-Intre timp, continua sa se acumuleze dovezi ca magistratii sunt din ce in ce mai des transformati in tinte politice si mediatice pentru decizii pronuntate in instante si pentru opinii exprimate public pe care liderii politici le considera drept periculoase la adresa intereselor private ale acestora sau provocatoare fata de agenda lor politica.

 

-Activitatea Inspectiei Judiciare din ultimul an si jumatate este in mod deosebit dificil de inteles in orice alt context decat acela ca a devenit manipulata politic. Pentru acei magistrati care nu au fost deja intimidati, noua legislatie judiciara creeaza noi oportunitati de a haitui si a pedepsi magistratii-problema printr-o Inspectie Judiciara mai puternica si un nou-creat parchet, menit doar sa puna sub acuzare judecatori si procurori. Aceste schimbari cumulate ameninta sa dea ceasul inapoi pana la inceputul anilor 2000, cand sistemul romanesc de justitie era infestat de coruptie si de interese politice.

 

-Progresul facut de sistemul de justitie din Romania este de asemenea amenintat de amendamentele aduse Codului penal si Codul de procedura penala adoptate de Parlament in aceasta vara. Invelite intr-o aparenta preocupare pentru un proces corect si pentru drepturile omului, unele dintre aceste schimbari sunt o incercare clara de a proteja grupurile de interese de un sistem judiciar independent. Daca vor fi promulgate in actuala forma, unele dintre aceste amendamente vor face dificile sau imposibile investigarea sau punerea sub acuzare a unei infractiuni (de la cazuri de omucidere la unele complexe, de crima organizata). Cooperarea internationala privind aplicarea legii va fi redusa semnificativ din cauza preocuparilor legate de impartasirea de informatii cu partea romana. Rezultatul final poate consta foarte bine in mai putina responsabilitate, mai multa infractionalitate si mai putina cooperare internationala in lupta impotriva unor amenintari globale la adresa societatii si a securitatii noastre nationale, precum infractiunile cibernetice, traficul de carne vie, coruptia, spalarea de bani si terorismul".

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.