Reteaua Corect
Adina Anghelescu

Justiţia în vremuri pandemice si iresponsabila diasporă. Nevoia de legi mai aspre!

Scris de Adina Anghelescu in 17 martie 2020 la 18:16, in Social. 1254 vizualizari Intra in discutie Taguricoronavirus, diaspora, justitie, legi, pandemie shortlinkhttp://crct.ro/nvPw

România e lovită de valul de concetăţeni care, prinşi la locurile lor de muncă din Italia, ţară-focar care a exportat coronavirus în toată Europa, iau cu asalt, de zile bune, graniţele. Vor acasă. Nu contează dacă ei înşişi pot fi deja contaminaţi, pot fi în faza incubării COVID-19 fără măcar să ştie acest lucru, nu îi interesează că răspândesc boala extrem de contagioasă şi mortală pentru mulţi dintre cei care au alte boli sau imunitate scăzută. Îi interesează doar de ei! Nici măcar de mama lor. De ei şi atâta!

Deunăzi, un prieten mă întreba, de parcă aş fi ştiut eu să îi dau un răspuns: Câţi din ăştia care se întorc în ţară or fi d’alde de-ăia care stăteau prin Peninsulă la ciordit şi la afaceri dubiose şi acu, că e carantină la italieni, nu mai au din ce să îşi producă traiul zilnic? Că nu prea mai umblă nimeni, pe acolo, pe străzi…”  Nu am ştiut ce să îi răspund. Habar nu am. E posibil să fie. Mulţi, puţini, mai contează?

Toată media din lume are drept ţintă ştirile la zi, aşteaptă comunicatele oficiale, se fac analize cu impactul social, economic, bursier etc. Situaţia e gravă. Iar la noi, cu atât mai gravă cu cât orice măsură s-a luat pentru a stopa infectarea populaţiei pare să fie zadarnică din moment ce românul nostru e învăţat să nu respecte nicio regulă şi să i se rupă de norme şi lege. Autorităţile au decis ca orice persoană care vine din ţări cu focar de coronavirus să completeze un formular, cu sinceritate. Nu toţi fac asta. Mulţi mint, nu declară de unde vin, iar dacă doi-trei sunt dibuiţi, încep şi fac scandal. Deşi toţi ştiau care sunt măsurile impuse şi de România: CARANTINA! Ştiau ce îi aşteaptă. Dar ce să vezi, românii noştri din Peninsulă au fugit de măsurile drastice impuse de Statul italian pentru că au impresia că aici pot face ce vor. Sunt cetăţeni români, au drepturi, şi aici legile pot fi cu uşurinţă ocolite sau încălcate. De ce gândesc ei aşa? Simplu. Pentru că 30 de ani de flască democraţie şi impotenta justiţie le-au dovedit că se poate!

Guvernul mimează calmul, ca şi cum noi toţi ar trebui să stăm liniştiţi că totul e sub control. Aiurea. Autorităţile nu recunosc, dar sunt depăşite. E haos. În vămi, scandalurile au devenit evenimente la zi. La Cenad, ca să intre în ţară, multe familii au minţit că vin din Germania în loc de Italia, după ce au aflat că trebuie să stea în carantină dacă spun adevărul. Probabil că ei credeau că vin în ţară şi se plimbă la braţ, pe ştrase, cu coronavirusul prin populaţie fără să îi întrebe nimeni de sănătate. Aud voci care urlă că ai nostri concetăţeni au drepturi. OKKKK! Coreeeect! Dar obligaţii nu au? Responsabilitate faţă de societatea din care provin? Dar dreptul meu şi al altora de a trăi, noi nu-l mai avem? Au doar ei drepturi? Ia răspundeţi, voi, dragilor, cum e ca dreptul vostru de a face ce vreţi în stare de criză să încalce dreptul nostru la viaţă sau sanatate?

Legea e clară, răspândirea de boli contagioase este infracţiune. Din punctul meu de vedere, legea română e prea blândă în astfel de cazuri. Ar fi trebuit ca atunci când e vorba de propagarea de epidemii şi orice alte boli contagioase precum acest coronavirus să existe pedepse distincte aspre. Ce mi-e dacă unul omoară pe loc o persoană dându-i cu parul în cap sau dacă ucide, din culpă, lent, două, trei sau 50 infectându-i cu un virus mortal? Tot omor este. Iar dacă nu dau victimele ortul popii, oricum e tentativă de omor!

În Codul penal, art.352-zădărnicirea combaterii bolilor - nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă. În schimb, pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor (art.355), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Interesant, nu? Vă vine să credeţi? E mai nasoală pedeapsa dacă nu respecţi măsurile de prevenire pentru combaterea bolilor astea la plante şi animale decât la oameni! E bine, nu? Ca să vedeţi ce legislaţie penală suuuper avem!

Apoi, distinct, mai este şi transmiterea de boli venerice şi transmiterea de SIDA. Pentru contaminarea venerică pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Nu am auzit până acum să fi răspuns cineva pentru asta. În schimb, pentru transmiterea de sindrom imunodeficitar –SIDA- pedeapsa e de la 3 la 10 ani, iar dacă victima moare, ajunge şi la 15 ani. În cazul bolilor virale, contagioase, cum este gripa sau coronavirusul de ce nu există pedepse aspre?

Diaspora din Italia, venită acum buluc să îşi revendice cu tărie drepturile la graniţă este un pericol. Pentru sănătatea naţiei. Trebuie să recunoaştem asta, oricât de greu ar fi. Credeţi că cei care se întorc acum în ţară nu conştientizează pericolul la care îşi expun semeni? Ba da, dar li se rupe. Puţin le pasă de alţii. De semenii lor. Le e mai aproape - vorba ceea - maieul decât cămaşa. Şi atunci, mă întreb eu, de ce nu văd că sunt traşi la răspundere de urgenţă? De ce drepturile lor sunt mai importante decât drepturile noastre, ale celorlalţi cetăţeni?

În timp ce bulibăşala asta pare să scape total de sub control, medicii au început să se îmbolnăvească. Vă daţi seama ce înseamnă să rămânem fără personal medical care să aibă grijă de bolnavi pentru că ei înşişi sunt contaminaţi şi izolaţi? Pacientul de la Gerota, domnul Lupu, fost ofiter în MAI, pensionar care lucrează şi la ADP Sector 4, nu a spus medicilor de la spital, când s-a prezentat cu stare de oboseală la camera de gardă a Ministerului de Interne, că a venit în 26 februarie din Israel. Acolo, la acea dată, Israelul avea deja 11 cazuri, dar nu se luaseră măsuri pentru închiderea locurilor de pelerinaj. Aceste măsuri au fost luate abia după data de 5 martie 2020. Drept urmare, dacă pacientul Lupu s-a plimbat pe acolo pe unde mai erau mulţi alţi turişti din toate colţurile lumii, inclusiv din ţări cu focar de coronavirus, tot ce e posibil să se fi contaminat de acolo. Pacientul trebuia sa fie sincer, să nu ascundă că a fost în Israel. Pînă azi, el a infectat alte şase persoane. ADP Sector 4, Primăria Sector 4 sunt în pericol, iar toată familia lui şi unul din medicii care l-au tratat sunt confirmaţi cu COVID-19. Le doresc multă sănătate lor şi celor care, după ce au intrat în contact cu toţi virusaţii de pe linia pacientului de la Gerota, vor avea probleme în curând. Cred că Justiţia nu trebuie, însă, să stea cu mâinile în sân. Altfel, se ştie, acolo unde se simte slăbiciunea autorităţilor, precedentul se creează peste noapte şi legea nu mai are nicio valoare. Iar asta se vede după lipsa de fermitate manifestată în astfel de cazuri.

Vor fi extinderi masive de contaminare cu acest nenorocit de coronavirus. O spun specialiştii virusologi din toată lumea, o spune Harvard, o spune doctorul Streinu-Cercel, o spun toţi cei care lucrează în lumea medicală. A spus-o şi Raed Arafat. Dar Arafat nu conduce, în România, şi Justiţia. Aici, sunt probleme majore, cu toate măsurile pe care le-au impus Curţile de Apel şi CSM. Iată şi de ce.

Zilnic, în ţară se comit infracţiuni. Deci, zilnic, la nivelul parchetelor există reţineri, audieri, percheziţii. Sigur, s-a restrâns intrarea în parchete şi activitatea de la instanţe, dar nu ai cum să le restricţionezi de tot, pentru că există şi arestaţi care trebuie audiaţi, atât la parchete cât şi în instanţe, există şi condamnaţi, există martori etc şi habar nu ai cine e purtător contagios cu COVID-19 şi cine nu. O măsură pentru astfel de vremuri, în Justiţie, ar fi videoconferinţa. Inalta Curte a dat o asemenea măsură, dar ce te faci cu restul ţării? Că majoritatea instanţelor şi parchetelor din România nu beneficiază de sistemul de videoconferinţă. Interconectarea tehnică dintre parchete, instanţe, aresturi şi penitenciare nu s-a realizat aşa cum legea oferea posibilitatea de multă vreme. Domnii şi doamnele miniştri de Justiţie nu au alocat banii necesari, pe nimeni nu a interesat asta, nimeni nu a prevăzut astfel de situaţii. De ce? Vă spun eu. Pentru că nu există capete luminate care, atunci când iau decizii, să gândească anticipativ. Nu avem vizionari. În Justiţie, pentru asemenea planuri pe care trebuie să le pui în aplicare îţi trebuie voinţă şi bani. Şi aplicare urgentă, nu după ani şi ani în care, iată, mai loveşte şi câte un coronavirus ucigaş. Pentru sistemul naţional de videoconferinţă la nivelul tuturor instituţiilor angrenate în sistemul judiciar nu au existat nici bani, nici voinţă.

Nu vreau să creez scenarii apocaliptice, dar vă imaginaţi singuri ce ar însemna un termen de judecată al unui dosar cu sute de părţi civile, cum e cel al Revoluţiei, în vremuri de coronavirus? Într-o sală de judecată mică, mică? Vă imaginaţi dacă în Parchetul General sau la DIICOT sau în oricare alt parchet va exista un caz de coronavirus? Eu refuz să îmi imaginez. Aşa că, cred că trebuie luate, urgent, şi alte măsuri. Cine va mai lucra la dosarele care ar trebui făcute celor ce falsifică declaraţiile la intrarea în ţară, care nu stau în carantină sau izolare la domiciliu şi, automat, săvârşesc infracţiuni? Care răspândesc moartea? Ce mijloace de protecţie au magistraţii în astfel de cazuri şi în altele cu acte procedurale ce trebuie realizate la zi?

E timpul să ne dezmeticim, sunt vremuri grele. În vremuri de coronavirus, în vremuri în care boala şi moartea adulmecă locurile vulnerabile, e bine să nu ne permitem greşeli, căci şi una cât de mică poate să ne ducă peste noapte la statistica îngrozitoare a deceselor din Italia.

PS- Diaspora, la vot, e foarte important, nu? De aia nu trebuie deranjată? De aia trebuie lăsată, în puii mei, în drepturile lor, uitând de ale noastre? Ei sunt de categoria I şi noi, cei din ţară, de categoria a III-a? În cazul în care ei, Diaspora, se comportă aşa cum am văzut până acum, eu îi întreb doar atâta: dacă noi v-am iubit mereu, voi de ce nu ne iubiţi pe noi???

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.