Reteaua Corect
Adina Anghelescu

Judecatorii ICCJ savarsesc conflict de interese. Simpla demonstratie

Scris de Adina Anghelescu in 13 martie 2019 la 12:53, in Social. 75 vizualizari Intra in discutie Taguriccr, conflict de interese, ICCJ, judecatori, justitie shortlinkhttp://crct.ro/nu9A

E clar ca lumina lunii in noaptea asternuta peste Justitia de la cel mai inalt nivel: la ICCJ, unii judecatori savarsesc ceea ce se defineste drept conflict de interese la capitolul privind infractiunile de serviciu. Cine sunt ei?

Toti judecatorii care resping pe banda rulanta exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocati in diverse cauze, pe motiv de nelegalitate a completelor de 3 de la ICCJ nealese aleatoriu de-a lungul timpului, asa cum zice legea, opinez ca se afla intr-un cras conflict de interese.

Art. 301

 

Conflictul de interese

 

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoană cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

 

Iar acum, ia sa vedem cum e cu completele de 3 de la ICCJ. Daca citim printre randurile motivarii Decizia 685 din 7 noiembrie 2018 a CCR prin care s-a constatat ca timp de patru ani Completele de 5 judecatori ale ICCJ au fost constituite nelegal, reiese ca si completurile de 3 de la Inalta Curte se afla pe langa lege. Mai precis, pe langa Legea fundamentala. Cititi aici argumentele ridicate intr-o exceptie de neconstitutionalitate apartinand avocatei Ingrid Mocanu: https://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/se-naruie-completurile-de-3-iccj-ccr-loveste-mortal-inalta-curte-toate-completurile-de-3-nu-au-fost-alese-legal-ci-puse-cu-mana-mii-de-procese-stau-sub-spectrul-nulitatii-justitiabilii-nu-au-avut-parte-de-repartizare-aleatorie-a-judecatorilor-ccr-a-statua

 

Ei bine, daca legea fundamentala, Constitutia Romaniei prevede clar faptul ca doar prin lege organica se stabileste compunerea ICCJ si regulile de functionare ale acesteia, intelegand prin asta si constituirea completurilor de 5 sau de 3, atunci e cat se poate de clar ca si aceste completuri de 3 judecatori au functionat, asa cum au fost scoase ele din palaria presedintilor de sectii ai ICCJ,nelegal. Ani de-a randul. Peste lege sau pe langa ea, cum vreti, numai legal nu!

 

Azi asistam, insa, la ceva extrem de bizar. Cu rea intentie, completurile de la ICCJ in fata carora se ridica aceasta exceptie de neconstitutionalitate resping aceste exceptii formulate de aparatori. Desi ar trebui sa se abtina sa respinga, pe nerasuflate, aceste cereri. De ce? Pentru ca ei, domnii judecatori care resping asemenea cereri sunt cei care au facut parte, culmea, din astfel de completuri de 3. Or, ei au un interes clar in respingerea acestor exceptii pentru ca este ca si cum ar admite ca CCR trebuie sa se pronunte pe nelegalitatea constituirii completurilor din care au facut chiar ei parte. Asa ca domnii judecatori blocheaza, pur si simplu, calea acestor exceptii catre CCR.

Cum se cheama asta? Eu zic ca fix conflict de interese. Sunt platiti judecatorii din bani publici? Da. In sensul legii penale, ei sunt functionari ai statului. Si au privilegii pe masura. Cand resping astfel de exceptii de neconstitutionalitate obtin ei un folos patrimonial pentru sine ori pentru o alta persoana cu care s-au aflat in ultimii 5 ani in raporturi de munca? Cred ca raspunsul este da. Daca ar ajunge la CCR o astfel de exceptie si CCR ar stabili ca si aceste completuri de 3 ale ICCJ au fost nelegale, atunci ICCJ, prin conducerea ei, ar putea raspunde inclusiv prin plata unor daune celor pe care aceste completuri i-a prejudiciat. Asa ca….talpa e pusa din toate partile ca sa nu se intample cumva asa ceva. 

 

In final, intreb: Pot ei, acesti judecatori care au facut parte din completuri de 3 sa judece aceste exceptii pe subiectul nelegalitatii acestor completuri, in mod impartial, corect, cu gandul la suprematia interesului public? Cu siguranta, nu. Parerea mea.

 

Drept urmare, aceasta metoda parsiva a acestor magistrati ICCJ nu cred ca poate fi stopata decat prin plangere penala indreptata impotriva lorAltfel, jocul de-a Justitia independenta, echilibrata, statul de drept si beneficiile lui raman simple vorbe prin care carieristii isi vad de interesele lor ambalate in propriile decizii si propriul folos. In acest timp, societatea sta precum gaina cu capu-n strachina si ciuguleste malaiul ramas din conversatii sterile despre cuiburi, oua clocite si gainat…

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.