Reteaua Corect

Judecătorii care au blocat executarea silită a fraților Micula, declarați nevinovați de CSM

Scris de newsreporter in 16 noiembrie 2023 la 11:16, in Social. 176 vizualizari Intra in discutie Taguricazul micula, csm, judecator, nevinovat shortlinkhttp://crct.ro/nCde

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, acțiunea disciplinară împotriva a doi judecători de la Judecătoria Beiuș și a unui magistrat care a activat până recent la aceeași instanță, considerându-le nefondate, relatează Știripesurse.

Emilia Elena Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi s-au confruntat cu acuzații de exercitare a funcției cu gravă neglijență și favorizarea oamenilor de afaceri Ioan și Viorel Micula. Potrivit Inspecției Judiciare, aceștia ar fi oprit în mod nelegal procedurile de executare silită ale ANAF împotriva fraților Micula și a opt firme.

Cererile de suspendare a executării silite s-au judecat la Judecătoria Beiuș pentru că pe raza acestei instanțe se află sediul companiei fraților Micula (European Drinks), în localitatea Rieni.

Cu majoritate de voturi, CSM a respins cererea Inspecției Judiciare de sancționare disciplinară a celor trei magistrați. Hotărârea CSM poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

O sesizare de la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Finanțelor

În urma unei plângeri din partea Ministerului Finanțelor Publice, o anchetă lansată la 23 mai 2023 i-a acuzat pe cei trei de neglijență gravă în exercitarea atribuțiilor. Ministerul a susținut că judecătorii i-au "favorizat în mod evident" pe oamenii de afaceri Micula, împiedicând eforturile ANAF de a recupera 395 de milioane de euro plătiți de guvernul Orban în 2019. Această sumă, acordată ca urmare a unui proces câștigat de frații Micula la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Washington, a fost considerată ajutor de stat ilegal de către Comisia Europeană.

Încercările ANAF de executare silită au fost contracarate de frații Micula la Judecătoria Beiuș prin mai multe procese. Instanța a admis trei cereri de suspendare temporară a executării silite până la soluționarea proceselor pe fond, în timp ce procesele de contestare a executării silite au fost, de asemenea, suspendate în așteptarea deciziei CJUE referitoare la ajutorul de stat acordat fraților Micula.

Inspectorii judiciari au evidențiat faptul că judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi au dispus „măsura suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare și suspendare executare silită, precum și (…) suspendarea provizorie a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

Mai mult, ANAF și Ministerul Finanțelor au solicitat transferul dosarului de la Beiuș la Tribunalul Satu Mare, lucru confirmat la jumătatea lunii octombrie de Curtea de Apel Oradea. De menționat că judecătorul Nicolae Liposchi s-a întors la Judecătoria Brad după ce mandatul său de un an la Judecătoria Beiuș s-a încheiat la 21 aprilie 2023.

content-image

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.