Reteaua Corect

Iohannis și dubla măsură în cazurile Florea și Tarcea

Iohannis refuza sa o numeasca pe Adina Florea la conducerea DNA, pretinzand ca nu exista dovada de la CNSAS ca aceasta nu a colaborat cu Securitatea. Acelasi Iohannis a numit-o fara probleme pe Cristina Tarcea la sefia ICCJ, desi aceasta nu avea adeverinta de la CNSAS care sa confirme ca nu a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitatii, scrie Luju.ro.

Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis (foto dreapta) ofera o noua mostra de ipocrizie cat casa si de dubla masura. Iohannis a refuzat miercuri, 9 ianuarie 2019, pentru a doua oara numirea procuroarei Adina Florea la conducerea DNA. Presedintele a invocat din nou ca nu ar exista dovada ca Adina Florea nu a avut legaturi cu Securitatea dinainte de 1990, desi CNSAS a emis inca din 2009 o adeverinta prin care a stabilit ca procuroarea nu a colaborat si nu a fost lucratoare a Securitatii. In schimb, Iohannis nu a avut nicio problema sa o numeasca pe Cristina Tarcea (foto stanga) in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara sa existe adeverinta care sa confirme ca aceasta nu a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitati.

  

Astfel, intr-o scrisoare trimisa ministrului Justitiei Tudorel Toader, Iohannis isi explica refuzul de a o numi pe Adina Florea prin acela ca la dosar nu exista dovada care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, adica sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea.

Iohannis fie este total pe langa realitate, fie este de rea credinta. Afirmam asta avand in vedere ca pentru Adina Florea exista deja o adeverinta din partea CNSAS, care atesta ca procuroarea nu a colaborat si nu a fost lucratoare a Securitatii dinainte de 1990 (vezi facsimil 1). Adeverinta, prezentata in exclusivitate de Lumea Justitiei, a fost emisa in 4 iunie 2009, sub numarul 5430, fiind apoi mentiunta in 2017, stabilindu-se ca: 

 

“Adeverim, prin prezenta, ca:

 

Nu exista date ori documente din care sa rezulte calitatea de lucrator sau de colaborator al Securitatii, in sensul legii, cu privire la doamna Florea Adina, fiica lui Dumitru si Viorica, nascuta la data de 28.07.1967 in Targu Ocna, judetul Bacau”.

 

Pe de alta parte, nu poate fi sustinuta nici teza ca este posibil ca Adina Florea sa fi fost colaboratoare a actualelor servicii de informatii, atat timp cat in urma cu aproximativ doi ani CSAT a anuntat ca niciun magistrat nu se afla in aceasta situatie. Iar daca s-ar constata ca Florea a colaborat cu actualele servicii de informatii o problema uriasa ar fi chiar in curtea serviciilor de informatii care au negat in permanenta ca ar avea inflitrati in randul judecatorilor si procurorilor.

Iata anuntul presedintelui Klaus Iohannis cu privire la refuzul de a o numi pe Adina Florea la sefia DNA:

 

“Stimate domnule ministru,

 

Urmare adresei dumneavoastra nr. 30/71403/2018/27.12.2018, prin care ati inaintat solicitarea de reevaluare a propunerii de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta,

 

Vazand incidenta dispozitiilor art. 54 alin. (1) si (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) si (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018,

 

Tinand seama de faptul ca atestarea indeplinirii conditiilor legale pentru numirea procurorilor in functii de conducere se realizeaza in formele si in modalitatile prevazute de lege, inclusiv in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii,

 

Luand act de faptul ca, in continuare, documentatia transmisa nu contine dovada care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusa sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea,

 

Avand in vedere ca prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constitutionala nu recunoaste ministrului justitiei - in virtutea rolului central al acestuia in cadrul procedurii de numire a procurorilor in functiile de conducere prevazute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea inaintarii unei propuneri cu eludarea conditiilor obiective impuse de lege,

 

Constat ca subzista temeiurile de fapt si de drept avute in vedere la respingerea propunerii initiale de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta”.

Iohannis nu a mai vazut legea pentru Tarcea

 

Pe de alta parte, in opinia noastra refuzul numirii Adinei Florea nu este altceva decat o noua incercare a presedintelui Iohannis de a sabota Guvernul si de a bloca orice propunere a ministrului Justitiei. Daca ne uitam in trecut, Iohannis nu a avut nicio problema sa numeasca in functii de conducere la institutii din Justitie personaje care nu aveau aviz de la CNSAS in sensul ca nu au fost colaboratoari sau lucratori ai Securitatii. Acesta este, spre exemplu, cazul presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea.

 

Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate ca in momentul de fata nu exista nicio adeverinta din partea CNSAS care sa ateste ca Tarcea nu a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitatii dinainte de 1990. Intr-un raspuns acordat pentru Lumea Justitiei in noiembrie 2018 (vezi facsimil 2), CNSAS a explicat ca procedura de verificare a Cristinei Tarcea este inca in derulare: 

In ceea ce priveste persoana doamnei judecator Cristina Iulia Tarcea, va informam ca procedurile de verificare se deruleaza inca, rezultatul final urmand a va fi comunicat ulterior.


 

Ceea ce inseamna ca la momentul numirii Cristinei Tarcea in functia de presedinta a Inaltei Curti - 14 septembrie 2016, pe vremea Guvernului Ciolos – aceasta nu indeplinea conditia invocata de Iohannis pentru refuzul in cazul Adinei Florea, neexistand dovada ca nu a colaborat sau nu a fost lucratoare a Securitatii. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a trecut peste legea de care astazi se agata in mod fals si a pus-o pe Tarcea la conducerea ICCJ. Orice alt comentariu este de prisos.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.