Reteaua Corect

Ioan Aurel Pop: CNATDCU este o instituție anacronică și trebuie desființată!

„Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, acesta este mesajul postat de Ioan Aurel Pop, președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU și președinte al Academiei Române, pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației, relatează Știripesurse.

Postarea respectivă vine în contextul în care, prin legile educației, s-a propus reorganizarea CNATDCU. De altfel, în România, conform unei rezoluții a Consiliului Național al Rectorilor, votată în unanimitate, se cere revenirea la tradiția universităților românești și anume acordarea titlului de doctor, de către acestea. Lucru arătat de altfel și de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, care vorbea de un 'sistem sovietic'.

Prin prevederile unei noi Legi a învățământului superior, Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului, în lucrările de doctorat. Admiterea, pregătirea și îndrumarea studenților doctoranzi, precum și susținerea tezelor de doctorat sunt asigurate de Universități, astfel că este normal ca instituțiile de învățământ superior să își asume și responsabilitatea acordării titlurilor de ,"doctor”. Pe această temă, s-au exprimat, în repetate rânduri, importantele comunități academice din București, Cluj, Timișoara și Iași.

Instituția CNATDCU, sub numele de “Comisia superioară de diplome", a fost introdusă pentru controlul politic al sistemului de învățământ în anul 1950, după reforma din 1948, de către Comisarii sovietici și a fost perfecționat în epoca Ceaușescu, de către pro-ruși, cu același scop: controlul politic.

Foarte important de precizat este că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a continuat accelerat aderarea universităților din România la Spațiul European al Învățământului Superior ( EHEA).

Semnarea de către statul român a Declarației de la Bologna și integrarea în acest ",club”, consolidarea mecanismelor de asigurare a calității învățământului superior și reglementarea calificărilor au condus la recunoașterea internațională automată a diplomelor și calificărilor universitare, la nivel internațional.

Universitățile din România sunt recunoscute ca universități respectabile, iar acest lucru este reconfirmat prin apartenența acestora la rețele de universități europene, cu drepturi și obligații egale, alături de mari și respectabile universități din Europa.

De asemenea, universitățile s-au supus unui amplu proces de evaluare externă a studiilor doctorale, realizat cu participarea unor evaluatori internaționali, la standarde europene reglementate de ENQA și ECAR, standarde recunoscute în toate țările membre ale UE.

Cu toate acestea, în prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană în care universitațile nu acordă titlul de doctor.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.