Reteaua Corect

Interviu. Adina Vălean, noul comisar european al Transporturilor

Scris de newsreporter in 28 noiembrie 2019 la 10:46, in Social. 59 vizualizari Intra in discutie Taguriadina valean, comisar european, interviu, transporturi shortlinkhttp://crct.ro/nvkT

​După ce noua Comisie Europeană, care va conduce UE pentru următorii cinci ani, a trecut miercuri de votul Parlamentului European de la Strasbourg, Adina Vălean a acordat un interviu pentru HotNews.ro.

Cum ați ajuns până la urmă să fiți nominalizată? La momentul respectiv erați președinta Comisiei de Industrii a Parlamentului European, comisie care a respins candidatul Franței, Sylvie Goulard, pentru Comisia Europeană.

Adina Vălean: România a trecut prin procesul acesta de schimbare guvernamentală și am văzut în presă că a fost menționat și numele meu, dar mai departe nu am făcut niciun demers până când nu s-a făcut o propunere oficială de către președintele partidului (n.r.-PNL).

Întâi ați văzut în presă și apoi s-a făcut propunerea oficială?

Cred că toată lumea a văzut mai întâi în presă pentru că președintele s-a hotărât mai târziu ce propunere să facă.

România deține portofoliul Transporturilor în contextul în care are probabil cea mai proastă infrastructură de transport din UE. Lucrul acesta poate fi un avantaj pentru România sau un dezavantaj?

Nu știu în ce măsură atunci când se negociază portofoliile se au în vedere astfel de lucruri. În plus, nu știu dacă președintele Comisiei Europene acordă țărilor portofolii pentru a le crea avantaje.

În același timp, toată lumea știe că partea de est a Europei suferă puternic din cauza lipsei de conectivitate. De aceea există acest pachet de măsuri financiare în scopul de a investi pentru conectarea estului Europei de restul țărilor. Este un lucru asumat de toată lumea, iar indiferent cine ar fi deținut acest portofoliu ar fi făcut toate demersurile în acest sens.

România are totuși un avantaj și anume că, pentru următorii ani, rămâne singura țară unde se menține finanțarea infrastructurii de drumuri. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care acum se consideră că investițiile trebuie să meargă către modernitate, către moduri mai sustenabile de transport.

Ați zis că noi stăm cel mai rău în ceea ce privește infrastructura de transport, dar sunt țări care au construit în timp o infrastructură, iar acum nu mai au bani să o întrețină. Cu alte cuvinte, chiar dacă în teorie stau bine cu infrastructura, starea acesteia este foarte proastă.

Lucrările de mentenanță la infrastructura de transport nu se fac cu bani europeni.


Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean

În ședința de astăzi am auzit un europarlamentar care spunea că europenii nu mai au răbdare, trebuie ca această Comisie să obțină rezultate cât mai repede. Ce le transmiteți românilor care spun și ei că nu mai au răbdare să aștepte să se construiască autostrăzi la ei în țară?

Acum trebuie să vă spun că o infrastructură de transporturi, din păcate, e o chestiune care durează. Și eu sunt româncă, sunt ploieșteancă, toată viața mi-am dorit să pot circula cum trebuie pe Valea Prahovei. Eu înțeleg foarte bine lucrurile acestea. Din analiza pe care o avem acum la comisariat, problemele cu lucrările din infrastructură sunt generale.

S-au identificat niște motive comune pe care le recunoașteți și în România: sunt chestiunile legate de achiziții publice, de autorizațiile de mediu, de procedurile de contestații etc. Aceste lucruri au fost identificate, atât în vestul Europei, cât și în est, ca fiind problemele care întârzie cel mai mult construcția infrastructurii. Așa încât noi am propus deja o reglementare care să ușureze aceste proceduri.

Pentru că ce se întâmplă? Dacă prin proceduri întârzii, ieși din schemele de finanțare, așa cum o să se întâmple și cu proiectele de cale ferată din România.

Ce se poate face este să se fazeze proiectul. Se stabilește depunerea cotelor exact pentru porțiunea care se poate încheia până în 2023, ca să fie lăsată pe Connecting Europe Facility. În cazul proiectelor care nu se pot face până în 2023, se mută banii la alte proiecte care sunt fezabile, pentru a nu-i pierde complet.

Înțeleg că guvernul (n.r.-României) are proiecte de 150 de milioane de euro și va trebui să vadă cât sunt de fezabile. Banii pe care știu că nu-i vor putea cheltui să-i mutăm la alte proiecte care se pot face până în 2023. Deci există flexibilitate și deschidere la Comisie.

Mie mi-a plăcut, de exemplu, ce a spus Ministrul Transporturilor referitor la calea ferată București-Otopeni. A avut o abordare de flexibilitate și a spus că a blocat un segment, dar va da drumul la alte segmente, ca să nu așteptăm deblocarea porțiunii. Tipul acesta de abordare îl va avea și comisia pentru proiecte de infrastructură care iau timp.


Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European în ziua votului (27 noiembrie 2019)

Ați vorbit de piedici birocratice și legislative. De ce sunt totuși mai multe în est decât în vestul Europei?

Există astfel de piedici și în vestul Europei. Sunt vreo șapte-opt proiecte mari de infrastructură pe coridoare europene (de exemplu între Belgia și Franța, Germania și Italia). Toate marile proiecte de infrastructură sunt întârziate între doi și trei ani. Cu asta urmează să mă confrunt. Toate aceste țări vor intra într-un dialog cu Comisia și să spună de ce au nevoie și vor fi ajutați să le deblocheze.

Dar, da, nevoile de conectivitate sunt mai mari în România și în țările din estul Europei, cel puțin dacă te uiți pe harta infrastructurii.

În obiectivele noii Comisii Europene am văzut noțiunile de transport „inclusiv” și ”eficient”. Ce înseamnă?

Ce înseamnă „eficient”: o să dau ca exemplu „cerul unic european” pentru avioane. În momentul de față, avioanele nu mai încap în spațiul aerian european. Trebuie regândite toate rutele, trebuie schimbate punctele de intrare-ieșire din spațiul aerian național. Eficientizarea acestui sistem va duce la câteva avantaje. De exemplu, se vor reduce emisiile avioanelor care stau prea mult în aer consumând carburant. Apoi, din punct de vedere economic, avioanele care stau mult în aer produc pierderi companiilor. Mai există problema întârzierilor. Au crescut foarte mult întârzierile pentru că traficul aerian nu este eficientizat.

Legislație există dar deocamdată este blocată în Consiliu de către Marea Britanie din cauza dosarului aeroportului din Gibraltar.

De ce?

Disputa este foarte veche, întrebarea e dacă aeroportul este sau nu pe teritoriul spaniol, nu intrăm noi în această dispută. Sigur, nu ne dorim să iasă Marea Britanie din UE, dar dacă va ieși, acest blocaj pe dosarele de transport nu va mai exista.

Ce înseamnă transport „inclusiv”?

„Inclusiv” înseamnă, în primul rând, că orice măsură am lua aceasta trebuie să fie accesibilă. Oamenii trebuie să-și permită să călătorească, nu trebuie să promovăm politici care să aibă ca efect scumpirea transportului. Avem regiuni care sunt izolate și în cazul, de exemplu, al zborurilor comerciale nu ar fi viabile din punct de vedere economic. Dar aici intervine noțiunea de „serviciu public” pentru că oamenii aceia trebuie aprovizionați.

„Inclusiv” înseamnă să ne uităm cu atenție la cei care au probleme de mobilitate. Sunt persoane cu mobilitate redusă și trebuie să aibă acces la transport și la călătorie în sine.

Continuarea pe HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.