Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Impacarea dintre Patriarhia Romana si cea a Ierusalimului

In urma cu trei ani, la 9 mai 2011, un Comunicat al Patriarhiei Ierusalimului anunta ruperea relatiilor canonice si de „comuniune bisericeasca” dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana din Bucuresti.

Decizia Sfantului Sinod al Ierusalimului a provocat stupoare, nedumerire si proteste. In ceea ce-l privea pe Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, acesta a dorit  sa-si exprime astfel nemultumirea fata de „insubordonarea” Patriarhiei Romane. Era vorba de fapt nu numai de probleme ierarhice ci si de interese materiale. Patriarhul Ierusalimului nu vedea cu ochi buni independenta ce-o afisa Așezamantul Religios Romanesc de la Ierihon. Nu i-a fost greu Patriarhului ierusalimitean sa „gaseasca” dovezi conform carora Asezamanul Religios romanesc nu respecta canoanele bisericesti”. Mai mult decat atat, Patriarhia Ierusalimului a luat masura extrema de a-l scoate din diptice pe Patriarhul Romaniei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Totodată Patriarhia Ierusalimului l-a caterisit pe parintele Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane la locurile sfinte. După cum se stie, constructia Așezamantului Religios care se intinde pe o suprafata de 3000 metri patrati, in apropierea cetatii antice biblice Ieriho, a inceput in anul 1998. El cuprinde o Biserica, o casa pentru pelerini si Centrul de studii biblice „Ioan Iacov Hozevitul”. Terenul a fost donat de un credincios roman traitor in Tara Sfanta. Intregul Așezamant a fost construit de romani si apartine Romaniei. Incercarile Patriarhiei Ierusalimului de a dicta si de a obtine binefaceri materiale exagerate n-au fost pe placul inaltelor autoritati bisericesti românesti. Care n-au cedat presiunilor Patriarhiei Ierusalimului, asa ca ruptura a fost inevitabila. Cum inevitabila a fost si impacarea. Prima runda a discutiilor, de fapt a tratativelor dintre Patriarhia Ortodoxa a Romaniei si Patriarhia Iereusalimului s-a desfasurat la Bucuresti (decembrie 2012), urmatoarele doua runde – la Ierusalim (februarie 2013 si iulie 2013). La 2-3 febriarie 2014 cu binecuvantarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Romaniei, o delegatie patriarhala alcatuita din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarchal, Preacucernicul Parinte Profesor Viorel Ionita, consilier patriarchal onorific, Preacucernicul Parinte Michael Tita, consilier patriarchal pentru relatii bisericesti si interreligioase, si Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, numit recent Superior al Asezamintelor Romanesti din Locurile Sfinte, a sosit la Ierusalim pentru a semna Acordul de restabilire a comuniunii bisericesti depline. Delegatia romaneasca a fost primita si a avut convorbiri cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor. Discutiile s-au desfasurat intr-un  „spirit de fratietate si respect reciproc” informeaza Comunicatul Bisericii Ortodoxe Romane.
La 2 februarie 2014, Acordul a fost semnat, la Bucuresti, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, si de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, la Ierusalim. S-a stabilit ca vizita in Romania a Patriarhului Ierusalimului sa se desfăsoare in octombrie 2014. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.