Reteaua Corect

Și țintirimul singur pe strâmbe cruci veghează

Scris de newsreporter in 10 iunie 2019 la 09:17, in Social. 205 vizualizari Intra in discutie Taguricimitir, germania, guvern, romani, rusia, udmr, valea uzului, viktor orban shortlinkhttp://crct.ro/nuyp

„Pe Valea Uzului este un cimitir. El adăpostește mormintele unor militari căzuți în Primul Război Mondial. Maghiarii susțin că ar fi vorba numai despre militari unguri. Românii susțin că ar fi și militari români. Iată un prilej pentru un conflict interetnic. S-a autoaprins el sau a fost amorsat de puteri străine?”, scrie Alex Stănilă într-o analiză publicată în QMagazine.ro, pe care o redăm integral.

IPOTEZA REACȚIEI NAȚIONAL-ORTODOXE ROMÂNE

Faptele care au condus la escaladarea conflictului sunt cunoscute (atât în varianta maghiară cât și în cea românească) și nu mai merită repetate aici. Cu atât mai mult cu cât ele țin de detaliu.

Pentru a înțelege episodul Valea Uzului trebuie să ridicăm privirea ațintită mereu spre vârful pantofilor și să scrutăm orizontul geopolitic. Cu atât mai mult cu cât locul respectiv este, pare-se, unul hărăzit strategiei.

În Primul Război Mondial, pe când fronturile valah și dobrogean căzuseră și sudul țării fusese ocupat de trupele Puterilor Centrale, acolo românii au dat una dintre bătăliile esențiale pentru a opri încercarea armatei austro-ungare de a forța trecătorile Carpaților Orientali, a invada Moldova și a cădea în spatele forțelor armate române care apărau linia Focșani-Nămoloasa-Galați. Fără rezistența de pe Valea Uzului nu ar fi existat victoriile legendare de la Mărăști, Mărășești și Oituz.Fiind vorba despre o defensivă strategică fără consecințe tactice directe, istoriografia românească, preocupată să scoată în evidență dramatismul confruntării care a premers nașterea României mari, nu i-a acordat o atenție comparabilă celei arătate înfrângerilor de pe Olt și Argeș, sau de la Turtucaia, dar mai ales victoriilor din sudul Moldovei, salvatoare pentru stat și pentru dinastie. Așa se explică de ce numele Văii Uzului nu a intrat cu mare impact emoțional în conștiința românilor.

Dacă mausoleul de la Mărășești ar fi profanat, am avea, mai mult ca sigur, o revoltă la scară națională. De cimitirul de la Valea Uzului și semnificația confruntării de acolo prea puțină lume știe pentru a ne explica de ce o controversă locală legată de acesta, cu parfum de provocare, este drept, a condus la un conflict interetnic capabil să genereze căderea Guvernului de la București și să inflameze cancelariile europene.

Unii analiști – în special străini – au văzut reacția românilor față de interdicția intrării lor în cimitir, impusă de administrația locală formată în majoritate de etnici secui, ca pe o expresie a unui național-ortodoxism românesc cu accente fundamentaliste, născut din frustrarea recentei înfrângeri a partidelor suveraniste la alegerile parlamentare europene, precum și din cea provocată de vizita Papei Francisc în România. S-a făcut chiar o legătură între respectivul curent și mișcarea legionară a anilor interbelici.

Dacă un asemenea curent ar fi existat și ar fi avut o pondere semnificativă în populație, faptul s-ar fi simțit la referendum; atât cel referitor la familia creștină cât și cel privind ura păgână. Ar fi fost mai simplu și mai eficient ca naționaliștii ortodocși români să își impună voința la urne, decât să se bată pentru a intra într-un cimitir îndepărtat atât sub raport geografic, cât și în relația cu miturile fondatoare ale națiunii române.

Iar dacă totul se reduce la câteva mici comunități locale care „au adunat frustrări minore, indicative pentru o formă de autarhie culturală tipică subdezvoltării celor două județe implicate – Harghita și Bacău”, după cum aprecia sub acoperirea anonimatului, un diplomat occidental, atunci răspunsul este de minimis non curat pretor (adică marii demnitari nu se ocupă de mărunțișuri).

Implicarea acestora (a se vedea schimbul de mesaje între guvernele României și Ungariei) sugerează, însă, că nu suntem în prezența unor fleacuri, a unor incidente etnice de weekend.

La noi fascismul actual (neofascismul) este globalist și ateu, iar nu național și mistic, cum a fost Garda de Fier. Extrema dreaptă interbelică a exaltat statul național creștin. Extrema dreaptă de azi (USR/Plus) acționează împotriva statului național și în favoarea unui globalism lipsit de orice identitate culturală (inclusiv religioasă).

Acestui curent politic autoritar globalist, în România i se opun trei forțe politice suveraniste și, în diverse grade, autohtonist-tradiționaliste: PSD, ALDE și UDMR. Cea din urmă o face și prin efectul simpatiei pentru politica iliberală promovată de FIDESZ și premierul Viktor Orban, în Ungaria, din solidaritate etno-culturală cu acestea ori sub presiunea lor.

Iată de ce, la Valea Uzului a avut loc, cel mult, o ciocnire între suveraniști de diverse etnii, și în nici un caz una între globaliștii maghiari (eurofili) și naționaliștii români (eurofobi). Aceasta spre satisfacția globaliștilor antinaționali și antidemocrați, dar mai ales a sponsorilor externi.

IPOTEZA MÂINII GERMANE

Evenimentele ultimilor ani ne-au arătat că nici o demonstrație de masă cât de cât relevantă nu poate avea loc dacă participanții nu sunt mobilizați de serviciile secrete sau, în cazuri tot mai rare, de un partid cu organizații locale puternice.

Cine a mobilizat, atunci, miile de români care au ajuns pe coclaurile de pe valea Uzului, ca să se confrunte cu cele câteva sute de maghiari care nu au avut ceva mai bun de făcut decât un zid uman la poarta unui țintirim uitat de lume? Cum serviciile de informații românești nu mai lucrează de multă vreme pentru România, iar partide cu priză la mase nu prea mai avem, suntem obligați să privim în afara granițelor naționale spre a da răspuns acestei întrebări.

Alegerile europarlamentare din România au consemnat un succes strategic total al Germaniei. Acesta a fost necesar dar nu și suficient pentru instaurarea unui control total asupra României. Unul dintre argumentele cele mai semnificative în favoarea ideii de a se continua ofensiva este simplul fapt că majoritatea parlamentară pe care se sprijină Guvernul național nu s-a destrămat de îndată.

Așa se face că s-a continuat cu condamnarea penală a președintelui PSD. Un rezultat electoral sub așteptări și încarcerarea lui Liviu Dragnea au creat o stare de depresie la nivelul guvernului și au declanșat luptele fratricide în principalul partid de guvernământ. E bine! (sic!)

Împingerea prin fraudă electorală a ALDE sub pragul necesar obținerii de mandate în PE, și hărțuirea judiciară a președintelui acestuia, Călin-Popescu Tăriceanu, au completat succesul obținut pe frontul principal cu unul pe un front secundar dar esențial sub aspect strategic. De acum ALDE nu mai este partid european, iar liderul său a fost nevoit să anunțe că nu mai are în vedere candidatura la alegerile prezidențiale din iarnă.

Cu UDMR jocul a fost mai complicat. Publicarea rezultatelor electorale obținute în fiecare din județele țării a dovedit că UDMR nu mai are susținerea pentru a reveni în PE decât dacă primește voturi de la forțele oculte capabile să fraudeze scrutinul. Cineva, forțând lucrurile, a băgat UDMR în PE. Și acela nu este Guvernul României, care a organizat alegerile, căci dacă era așa cel favorizat ar fi fost PSD. 

Nimic nu este, însă, pe gratis. Rămasă în jocul european prin grația păpușarilor din umbră, UDMR, care probabil a promis și să nu părăsească PPE dacă Victor Orban o va face, trebuie să își dovedească recunoștința intrând în confruntări interetnice care să ducă la o fractură în cadrul grupului suveranist și să permită dărâmarea Guvernului român printr-o moțiune de cenzură. Cine putea urmări asta? SUA și Rusia sunt, dimpotrivă, interesate ca rezistența națională împotriva neoimperialismului german să se amplifice la București. Gândul și logica duc, deci, spre Berlin.

Retragerea sprijinului UDMR pentru Guvernul PSD/ALDE nu înseamnă neapărat că o moțiune de cenzură va fi promovată sau votată. Câtuși de puțin. Partidele conservator-globaliste și cele neofasciste, ca și sponsorii lor externi, nu au nici o grabă să ajungă la guvernare și să își asume răspunderile aferente. Cel puțin nu până la viitoarele alegeri prezidențiale. Ele preferă să conducă prin PSD pe care, în acest scop, îl țin în șah cu posibilitatea scoaterii lui de la guvernare în orice moment. Cu mențiunea că pentru mulți ieșirea de la guvernare echivalează, în condițiile actuale, cu intrarea la pușcărie. „Statul subteran” cu a sa justiție selectivă veghează.

Iată cum conflictul de la Valea Uzului servește politicii germane care a dorit mereu îngenuncherea Guvernului Dăncilă; inclusiv ca pedeapsă pentru modul în care a sfidat interesele germane din poziția de Președinte al Consiliului UE și ca garanție că exemplul său nu va fi contagios.

Dacă acest obiectiv nu va fi atins, Berlinul ține în rezervă, așa cum a mai făcut și altădată, primi ministeriabili ca Mihai Tudose ori Sorin Câmpeanu, preferabili unui Dacian Cioloș – candidatul Franței. Ca să nu mai vorbim că favoriții Germaniei, aici pomeniți, recrutați din partidul de buzunar al versatilului și sulfurosului Victor Ponta, și acesta urcat, pare-se, cu cricul electoral la statutul de formațiune cu reprezentanți în PE, mai au și capacitatea de a rupe hălci din PSD, în care, chipurile, își au obârșia.

QUI PRODEST?

În ultimii ani România a fost acuzată de corupție și de acțiuni pentru limitarea independenței justiției. Nu a fost suficient. Forțele suveraniste și Guvernul susținut de ele au rezistat. Arma anticorupției s-a dovedit devastatoare dar insuficientă.

Pentru a mări emoțiile legate de corupție și a menține un nivel ridicat de îngăduință  populară în Occidentul european față de justiția selectivă română, s-a repus pe tapet tema copiilor instituționalizați, folosită de propaganda germană antiromânească în anii 1990. Vezi Doamne, Liviu Dragnea, simbolul corupției, a folosit, pentru a se îmbogăți, persoane plătite de stat pentru a avea grijă de copiii orfani. Acesta este mesajul unui film „documentar” bazat pe „cercetările” jurnalistului de investigații Attila Biro, realizat și prezentat de … televiziunea germană.

Din această ofensivă generală desfășurată simultan pe toate fronturile nu putea lipsi problema minorităților. Românii ar fi o nație nu numai genetic coruptă, ci și barbară, care exploatează copiii fără părinți și discriminează minoritățile – cele sexuale, dar mai ales cele etnice. Amintirile evenimentelor sângeroase de la Târgu Mureș, din 1990, sunt și ele redeșteptate pentru a desăvârși ceea ce s-a început atunci: destructurarea României, dezmembrarea ei.

Dacă suveraniștii români aveau cumva de gând să se alăture Grupului de la Viszegrad, succesul unei asemenea încercări devine de acum iluzoriu. Solidarizarea suveraniștilor central-europeni împotriva Europei germane se izbește astfel de un nou obstacol; cel al pretinsei maghiarofobii românești. Cu siguranță Rusia, dar și SUA, ar fi încurajat o asemenea grupare (constituită pe o altă logică decât cea a „Inițiativei celor trei mări”). Nu și Germania, permanent ostilă oricărei formule de instituționalizare a solidarității statelor mici și mijlocii din Mittel Europa.

Pe de altă parte, Ungaria iliberală și suveranistă, care, gonită de veleitățile hegemonice ale Berlinului, părăsise tabăra germană, poate fi astfel recuperată. Suveranismul său în relația cu UE poate fi domolit prin oferirea unei compensații pe terenul naționalismului în relația cu România. Reacția guvernului de la Budapesta în chestiunea incidentului de la Valea Uzului, arată că stratagema a reușit, acesta mușcând din nadă. Ca de obicei, guvernul român, dotat acum cu un ministru de externe senil, nu știe cum să gestioneze criza externă.

Unii spun că dezmembrarea României nu este ținta, așa cum a fost în 1990. De ce ar fi? Acum România poate fi capturată cu totul. Vechile planuri, scoase de la frigider de doamna Merkel, pot fi actualizate prin adaptarea lor la schimbările de pe teren intervenite între timp.

VINOVATUL DE SERVICIU: RUSIA

Alternativa la ruperea în bucăți a României, ba chiar o măsură prealabilă acesteia, este distrugerea elitelor politice naționale și a sistemului imunitar al statului român. Și iată că, în timp ce ambasada României la Budapesta este asaltată de protestatari violenți denunțând, sub privirile placide ale poliției,  agresiunea românilor de la Valea Uzului, la Cluj se organizează o pașnică demonstrație româno-maghiară (ceea ce în principiu este frumos) care, în timp ce se declară potrivnică instrumentării sentimentelor naționale pentru a dezbina comunitățile română și maghiară (foarte bine), lansează lozinca „Jandarmeria dezbină România!”. De unde până unde? Ce vină are jandarmeria? Ea nu a făcut decât să împiedice, aplicând legea, confruntări violente directe între cele două părți implicate în conflict.

Jandarmeria este o instituție a statului care acționează sub conducerea Guvernului pentru a apăra ordinea publică. Atacurile la adresa acesteia (din care fac parte și presiunile germane pentru demiterea ministrului de interne Carmen Dan) țintesc evident la slăbirea capacității României de a pune capăt demonstrațiilor neautorizate cu iz de lovitură de stat, și a preveni căderea țării în anarhie.

Când spui că Jandarmeria dezbină România, spui că Guvernul dezbină România și când spui aceasta implici că în spatele incidentelor de la Valea Uzului se află însuși Guvernul român care, potrivit afirmațiilor unora dintre manifestanții clujeni (de ce iarăși la Clujul cotropit de corporațiile germane se întâmplă asta?) ar fi reacționat prin exacerbarea naționalismului etnic, ca răspuns la înfrângerea suferită în alegerile europarlamentare în fața globaliștilor și pentru a abate atenția de la ele.

Ca să vezi de unde vine confirmarea tezei analiștilor străini de care aminteam la începutul acestei analize! Vezi Doamne, înfrânți la urne, suveraniștii proguvernamentali îi atacă pe maghiari la Valea Uzului, în cimitir. Nici nu te puteai aștepta la altceva – nu-i așa? – de la un Guvern pro-rus, care vrea să scoată România din Europa și să o ducă în Rusia.

Nu va trece multă vreme, desigur, și în joc va fi adus și vinovatul de serviciu: Rusia. Naționalismul maghiar a fost totdeauna stimulat de geopolitica velicorusă. Berlinul va profita de a asta pentru a arunca pisica moartă în curtea Moscovei.

Germania și-a făcut un obicei din a șterge urmele loviturilor sale sub centură dând vina pe Rusia. Așa a făcut în încercarea de a compromite alegerea președintelui american Donald Trump. Așa a făcut, mai recent, în cazul înscenării care l-a eliminat pe vice-cancelarul naționalist austriac Christian Strache. Așa a făcut și atunci când s-a aflat în spatele executării unor oameni politici români.

Crede oare Rusia că a venit timpul împărțirii României cu Germania? Nu s-ar zice. Mai ales acum când renasc speranțele unei înțelegeri ruso-americane și când ambițiile germane amintesc de tristele experiențe în relația cu al treilea Reich. Are Rusia interesul să susțină forțele globaliste din România? Câtuși de puțin. Ce contează? Rusul plătește! Ca altădată, turcul.

Dacă Guvernul va rezista, Rusia va fi ținută răspunzătoare pentru tentativa de a-l submina în cadrul războiului hibrid pe care îl poartă împotriva României europene. Germania nu a avut nici un amestec – nu-i așa? Dacă Guvernul capitulează, în indiferent ce fel, Germania va culege premiul pentru eliminarea unui periculos agent al Rusiei în UE, cuibărit la București.

În ăst timp, la Valea Uzului, morții maghiari și morții români își vor continua somnul din care pentru noi toți s-a născut visul unei Europe unite, pașnice, libere și prospere, în care omul – român, maghiar etc. – să fie măsura tuturor lucrurilor.

„Și țintirimul singur, pe strâmbe cruci veghează. / O cucuvaie sură pe una se așează.” Este cucuveaua care anunță moartea viselor noastre europene și sfârșitul păcii în Europa.”

Sursa: QMagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.